İZMİR'DE KURTULUŞ COŞKUSU...

İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşunun 89’uncu yıl dönümü, büyük coşku ve heyecanla kutlandı. Süvarilerin Hükümet Konağı’na Türk bayrağı çekmesini binlerce İzmirli heyecanla izledi.

09 Eylül 2011 Cuma 16:38
İZMİR'DE KURTULUŞ COŞKUSU...

 9 Eylül İzmir’in Kurtuluş Günü törenleri, Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’nda başladı. Törene Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, milletvekilleri Mustafa Moroğlu, Rahmi Aşkın Türeli, Oğuz Oyan, Nesrin Ulema, Alaattin Yüksel, Musa Çam, Hamza Dağ, Rıfat Sait, Ali Aşlık, İzmir Valisi Cahit Kıraç, Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Orgeneral Abdullah Atay ve İzmir Büyükşehir Belediye BaşkanıCHP’li Aziz Kocaoğlu’nun yanısıra, siyasi partiler, resmi kurumlar, meslek örgütleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.


Atatürk Anıtı’na ilk olarak Bakanlar Ertuğrul Günay ve Binali Yıldırım çelenkler koydu. Tüm kurumların çelenklerinin anıta bırakılmasından sonra saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı hep birlikte söylendi. Daha sonra İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Anıt Şeref Defterini imzaladı. Başkan Kocaoğlu deftere şunları yazdı:

"İzmir’in işgalden kurtuluşunun 89. yıldönümü dolayısıyla, yeniden huzurunda olmanın onurunu, gururunu ve mutluluğunu yaşıyoruz. Mustafa Kemal Atatürk’ün kenti İzmir olarak, 9 Eylül’ü, Cumhuriyetimizin aydınlık geleceğine olan inançla, bir kez daha coşkuyla kutluyoruz. 15 Mayıs 1919’da, işgale uğradıktan sonra, acı ve hüzün dolu bir dönem yaşayan İzmir, 9 Eylül 1922’deki kurtuluşu ile ülkemiz için bir milat oluşturmuştur. Bu tarihi, sıradan bir gün olmaktan çıkaran, yalnızca bir kentin kurtuluşu değildir. İzmir’in kurtuluşu, aynı zamanda Türkiye’nin kurtuluşu; özgürlük ve bağımsızlığımızın kesinleşmesidir. Sevgili Atam, bilmelisin ki İzmir ve İzmirliler, gösterdiğin çağdaş uygarlık yolunda ilerliyor; kurmuş olduğun Cumhuriyet değerlerini ödün vermeksizin koruyor, savunuyor. Bilmelisin ki, İzmir ve İzmirliler, seni, en az senin İzmirlileri sevdiğin kadar seviyor. Biz İzmirli olmanın ve İzmir’de yaşamanın çok özel bir anlam taşıdığını iyi biliyoruz. İzmir’imizle övünüyor, tarihin ve coğrafyanın bizlere armağanı olan kentimizin üstüne titriyoruz. Bağımsızlık yolundaki direniş destanımızın simge kenti olarak, hiç eksilmeyecek bir sevgi, saygı ve bağlılıkla; seni, silah ve düşünce arkadaşlarını saygıyla, minnetle ve özlemle anıyoruz."




SÜVARİLER HÜKÜMET KONAĞI'NA TÜRK BAYRAĞI ÇEKTİ, İZMİRLİLER HEYECANLA İZLEDİ

9 Eylül törenlerinin ikinci bölümü ise Konak Meydanı’nda gerçekleştirildi. Törende, kentin kurtuluşunu temsili olarak canlandıran süvari birlikleri, Hükümet Konağı’na Türk bayrağını çekti. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, süvari komutanına; Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Orgeneral Abdullah Atay da canlandırma ekibine günün anısına birer plaket verdi. Ardından Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı izciler tarafından Samsun, Malazgirt ve Kocatepe şehitliklerinden getirilen toprak, İzmir Valisi Cahit Kıraç’a sunuldu. Daha sonra, topraklar tüm katılımcılar tarafından İlk Kurşun Anıtı’na döküldü ve Vali Kıraç, izcilere bir plaket verdi.

89 YIL ÖNCE DİKİLEN TÜRK BAYRAĞI BAĞIŞLANDI

Törende, işgal altındaki İzmir'e ilk Türk askeri birliğinin girdiği 9 Eylül 1922'de Hasibe Özsamancı'nın elde dikerek evinin penceresine astığı bayrak, torun Gürhan Özsamancı (24) tarafından İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na teslim edildi.

Aile tarafından 89 yıldır korunan Türk bayrağı, Büyükşehir Belediyesi Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi'ne konulacak.

Gürhan Özsamancı, 1883 yılında doğan ve 1959 yılında 79 yaşındayken vefat eden babaannesi Hasibe Özsamancı'nın, 9 Eylül 1922 sabahı İzmir'e gelen askerlerin evleri dolaşarak Türk askerlerinin İzmir'e geldiğini müjdelemeleri ve “elinizde kırmızı kumaş varsa bayrak dikin ve evlerinize pencerelerinize asın” demeleri üzerine evindeki kırmızı kumaşlardan iki bayrak diktiğini anlatarak, “Babaanne bunlardan birini kendi evine, diğerini de akrabalarının evine astı. O bayrağı 89 yıldır büyük bir özenle koruyup sakladık” dedi.

Askeri ve atlı birlikler, öğrenciler, gaziler, canlandırma grupları, yaya ve motorlu ekipler, spor kulüpleri ile kurum ve kuruluşların temsilcilerinin ve hizmet araçlarının katıldığı geçit töreni, vatandaşlar tarafından ilgiyle izlendi.

Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım ve eşi Latife Hanım da kıyafetlerini birebir tasarlayan modacıların hazırladığı defilede temsili olarak canlandırıldı. Törende, İzmir'in belediye başkanları da temsili canlandırılarak anılırken, İzmir'deki işgal yıllarında halkın yaşadıkları, kahramanlıkları ve verilen mücadeleler de temsili olarak sergilendi.

Ege Ordu Komutanlığına bağlı askeri araç kortejinin yanı sıra uçak ve helikopterler de tören alanı üzerinden geçiş yaptı.





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol