BAŞBAKAN 5 BİN LİRA KAZANDI...

Rizeli Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bakın hangi yaptığı işten bu kazancı elde etti?

02 Haziran 2011 Perşembe 15:52
BAŞBAKAN 5 BİN LİRA KAZANDI...

Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, ntvmsnbc’ye yaptığı açıklamada, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın 1994’ten itibaren müstahsil (üretici) olarak Ziraat Odası’nda kaydı bulunduğunu belirtti.

Erdoğan’ın Güneysu ilçesindeki evinin çevresinde 2 dönüm alanda çay ekimi yaptığını anlatan Paliç, “geçtiğimiz yıl çaya verilen taban fiyat üzerinden Başbakan yaklaşık 5 bin lira gelir elde etmiş görünüyor” dedi.

2010 yılı yaş çay alım fiyatı; 88.5 kuruş taban fiyat, destekleme primi 11.5 kuruş olmak üzere toplam 1 lira olarak açıklanmıştı.

Nevzat Paliç, çayın yılda 3 sürgün verdiğini, son sürgünde verimin azalmasıyla birlikte 2 dönümlük bir bahçeden ortalama 5 ton civarında ürün elde edilebileceğini kaydetti.

Bu hesaba göre Paliç, Başbakan Erdoğan’ın geçen yılki 3 ayrı hasattan toplam 5 bin lira elde ettiğini söyledi.

Ziraat Odası Başkanı Paliç ayrıca, Erdoğan’ın “yarıcı” ile çalıştığını belirtti.

Bölgede “yarıcı” usulü ile çalışmak; çay bahçesinin her türlü bakımını yapıp ürünü toplamak için tutulan kişi ile gerçekleştirilen “ortaklık” anlamına geliyor.

NET KAZANÇ 2 BİN 500 LİRA
3. sürgünden sonra toplamda elde edilen gelir bahçe sahibi ile “yarıcı” arasında eşit olarak bölüşülüyor. Bu durumda Erdoğan çaydan net 2 bin 500 lira kazanmış oluyor.

Erdoğan ailesi Rize’nin Güneysu ilçesi Dumankaya köyünde 1966’dan itibaren çay ekimi yaparak geçimini sağlıyor.

1,30 LİRA BEKLENİYORDU, 1,10 AÇIKLANDI
Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, 2011 sezonu için Başbakan’dan yaş çay taban fiyatını 1 lira 30 kuruş olarak bekliyordu. Paliç açıklanan rakamın üreticiyi tatmin etmeyebileceğini söyledi.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, 2011 yılı yaş çay alım fiyatını taban fiyat 98 kuruş, destekleme primini de 12 kuruş olmak üzere 1,10 lira olarak açıkladı.

Bu gelişmenin Rize’de seçim sandıklarına nasıl yansıyacağı ise büyük merak konusu.

RİZE'NİN SEÇİM NABZI NTV'DE
Başbakan’ın çay üretimi konusundaki yaklaşımı, çay üreticilerinin beklentileri ve Rize’de seçimler öncesindeki son siyasi durum bu akşam NTV’de saat 22.15’te ekrana gelecek “Şehirlerin Nabzı-Rize” programında ele alınacak.

NTV





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol