NATO'dan İsrail ve Filistin'e görüşün çağrısı

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, İsrail ile Filistin arasındaki barış görüşmelerinin bölgenin yeni dinamikleri çerçevesinde yeniden başlatılması gerektiğini belirtti.

09 Şubat 2011 Çarşamba 22:32
NATO'dan İsrail ve Filistin'e görüşün çağrısı

Rasmussen, Herzliya'daki yıllık geleneksel güvenlik konferansında yaptığı konuşmada, İsrail ile Filistin arasındaki barış görüşmelerinin yeniden başlatılmasının bölgesel barış ve güvenlik için hayati önemi olduğunu, yapılacak bir barış anlaşması kapsamında taraflardan bu yönde talep gelirse NATO'nun barışı koruma hizmetinde bulunabileceğini kaydetti.

Rasmussen, ''Sonsuza kadar bekleyemeyiz. Bölgede yeni dinamikler var ve bu fırsatı değerlendirmeliyiz'' diye konuştu.

Mısır'da meydana gelen son gelişmelere de değinen Rasmussen, Mısır'ın bölgede ılımlı bir ülke olarak kalmasının önemine değindi.

Rasmussen, ''Neredeyse 30 sene Mısır bölgede kilit önemde, yatıştırıcı rol oynamıştır. Hepimiz için bu ülkenin barış ve istikrar için böyle bir güç olarak kalması da hayati önemdedir'' dedi.

Bu arada, Rasmussen, Herzliya konferansındaki konuşması öncesinde İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman'la görüştü.

İsrail ile Filistin arasındaki barış görüşmeleri, geçen yıl eylül ayı sonunda Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimlerinde İsrail hükümetinin uyguladığı 10 aylık inşaat yasağının süresinin dolması ve ardından Filistin tarafının bu yasağın süresinin uzatılması taleplerinin İsrail tarafından kabul edilmemesi üzerine sona ermiş, görüşmelere ara buluculuk eden ABD, bir süre daha tarafları görüşme masasına döndürme çabalarını sürdürmüş ancak Batı Şeria'daki yasak uygulaması için İsrail'i ikna edemeyince bu konudaki çabaların verimli olmayacağı gerekçesiyle bundan vazgeçmişti.

AA

Kaynak : haber7.com





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol