AP'DEN ERDOĞAN'A ÇOK AĞIR YORUM...

Dünya basını Erdoğan'ın kürtaj yasağı getirilmesi yönündeki çıkışını yorumladı. En sert yorum ise AP'den geldi...

05 Haziran 2012 Salı 13:20
AP'DEN ERDOĞAN'A ÇOK AĞIR YORUM...

 - Associated Press (ABD): Türk hükümetinin kürtaja getirmeye hazırlandığı yasaya karşı binlerce kişi sokaklara döküldü. Yorumculara göre, Erdoğan nazik bir strateji izleyerek Türkiye’nin bölgesel gücünü yüksek nüfusuyla artırmak istiyor. Bir yandan da Kürtlerin yüksek doğum oranı nedeniyle ülke içindeki demografik yapıyı dengelemeye çalışıyor.

- The Guardian (İngiltere): Başbakan’ın kürtajı cinayete benzetmesinin başlayan yasa hazırlıklarına karşı binlerce kadın İstanbul sokaklarına döküldü. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, tecavüze uğramış ve hamile kalmış kadınların doğurmaları gerektiğini söylerken, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in “Annenin hatasından dolayı suçu niye çocuk çeksin? Anne kendini öldürsün” dedi. Bu sözler kürtajı siyaset gündeminin en tepesine yerleştirdi. Bu açıklamalar, kadın örgütlerinde büyük tepki yarattı. İstanbul Feminist Kolektifi’nden Tuba Özay Baki, “Kürtaj Türkiye’de yasaklansa bile kadınlar yaptırmaya devam edecek; ama bu kez sağlıksız ve tehlikeli koşullarda. Karanlık kişiler insanların bu çaresizliğinden para kazanmaya başlayacaklar” diyor. Jinekolog Doktor Mustafa Ziya Günenç, kürtajın 1983’te yasal hale gelmesinden önce her 10 bin hamilelikten 250’sinin anne ölümüyle sonuçlandığını ve bu ölümlerden 225’inin kadınların tüy, tel ve kimyasal maddelerle bebeği kendi kendine düşürme girişimi sonucunda meydana geldiğini belirtti.
- Reuters (İngiltere): Başbakan Erdoğan kürtajı ‘cinayet’ olarak niteleyen sözleriyle kadınları öfkelendirdi. Erdoğan 2023 yılında Türkiye’nin dünyanın en büyük 10 ekonomisinden birisi olmasını istiyor. Dindar ve sosyal bir muhafazakar olarak da yıllardır her ailenin en az üç çocuk yapmasını istiyor. Türkiye’de sezaryen oranı yüzde 40’ın üzerinde ve bu yüksek bir oran. Ancak 1000 kadından 14.8’i kürtaj yaptırıyor. Bu da dünya ortalamasına göre düşük bir oran.
- BBC (İngiltere): Erdoğan’ın sözleri, çoğunluğu Müslüman olan ülkede yoğun bir tartışma başlattı. Sadece ülke içinde değil, uluslararası eleştiri ve tepkileri de üzerine çekti.

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol