yuzdeyuzhaber

"YAPTIKLARI ŞEY SADECE NAMAZ KILMAK!"

GÜNDEM

İhsan Eliaçık hoca, " Türkiye’de 27 milyon Cuma cemaati var. 27 milyon kişi her Cuma camileri doldurup namaz kılıyor ama Salat'tan haberleri yok" dedi.

 Eliaçık hoca, Yön Haber ile yaptığı söyleşide müslüman dünyanın içinde bulunduğu duruma dikkat çekti. Kur'an'ı Kerim'in toplumların yükseliş ve çöküş yasalarını ayrıntısıyla açıkladığını belirten Eliaçık hoca, " Der ki, “Onların ardından bir nesil geldi. Salât’ı terk etti ve arzularına uydu. Allah da onları helâk etti”. Burada Allah’ın helâk etmesi o toplumun kokuşmuş, çökmüşlüğü anlamına geliyor. Oradaki salât namaz anlamında kullanılmıyor. Yardımlaşma ve dayanışma anlamında kullanılıyor. “Onlar, yardımlaşmayı, dayanışmayı, birbirine destek olmayı terk etti, egoizmin pençesine düşüp bireysel çıkarlarının peşinden gittiler, sonra da birbirlerine düşüp yok olup gittiler”, demiş oluyor. Sanki bu ayet günümüz İslam dünyasından bahsediyor. İslam dünyasında camiler artık devlet tapınağına dönüşmüştür. Namaz adı altında yatılan kalkılan bir takım hareketler yapılmaktadır. Halbuki camiler yardımlaşma ve dayanışma merkezleridir. Namaz da yardımlaşma ve dayanışma istemektir. Zihni açıdan, bilginin artması, aydınlanma, insanların eğitilmesi demektir. Çok esaslı bir kavramdır yani salât. Salât, öyle bir şey ki terk ettiğin anda toplum çöküyor. Namaz kılınıyor ama salât terk edilmiş durumda. Yani namaz kılınıyor ama yardımlaşma dayanışma yok. Sadece işin ritüel, tapınma kısmı bırakılmış. Türkiye’de 27 milyon Cuma cemaati var. 27 milyon kişi her Cuma camileri doldurup namaz kılmaktadır. Ama bunların hiç biri salât yapmamaktadır" dedi.

İSLAM DÜNYASI KAN GÖLÜ...
Yaklaşık 1 milyara yakın insanın yaşadığı bir coğrafyada İslam dünyasının kan gölüne dönüştüğünü kaydeden Eliaçık hoca, şunları söyledi: " Dünyanın orta yerinde İslam dünyası dediğimiz koskocaman bir boşluk var,işgal altında. Diktatörlükler, açlık, yoksulluk,ırkçılık, cehalet, ihtilaf…Yeryüzünün bütün kadim sorunları bu coğrafyada zirve yapmış durumda. İslam dünyasının bu hal-i pür melali ramazan ayında bile aklını başına getirmiyor. Ramazan’da bile kan dökülüyor, kafa kesiliyor. Benim görüşüme göre Ramazan, sınıfsal yönü olan bir ibadettir. Bize açları ve yoksulları hatırlatır. İftarı beklerken açlık doruğa çıkar ve Ramazan bütün yönleriyle açları, yoksulları, ezilenleri gündemimize taşır. “Böyle bir durum var, bunu görün” mesajını verir. Esas Ramazan’dan sonra bu açlığın ve yoksulluğun ortadan kaldırılması görevini bir rütbe olarak herkese takar. Bu anlamıyla Ramazanın ortadan kaldırılmasını istediği ne kadar şey varsa hepsi İslam dünyasında mevcut."
Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!

Yorumlar (20)

Bahar Arı 10 Yıl Önce

Oruç bize açları ve yoksulları hatırlatmak için farz olduysa, yoksullara farz olmamalı diye düşünüyorum.

mehmet cebe 10 Yıl Önce

Avrupa kafirleri ve asya munafiklari muslumanlarin elindekileri ya caliyor ya da gasp ediyor . Müslümanların elinde bir şey birakmiyor.Aciz, fakir ve mazlum olan muslumanlar da DUA ile Allaha sığınıyorlar.Akibet Allaha inananlar kazanir.Kafir,Zalim Cehennemi kazanıyor. Müslümanlar da Cenneti .

berfo 10 Yıl Önce

size katılıyorum...oruç sadece açları ve yoksulluğu hatırlatmak değildir tabiki.... birçok yönü var orucun...kendini tutuyorsun işte.... haramlara karşı kendini tutamayan insanoğlu oruç tutarken helallere karşıda kendini tutmasını öğreniyor...bi nevi terbiye işte......

ali aşar 10 Yıl Önce

Bir insan durust olmadiktan sonra ha müslüman ha kafir olmuş ne fark eder

ali aşar 10 Yıl Önce

Bir insan durust olmadiktan sonra ha müslüman ha kafir olmuş ne fark eder

Kazım Seyyidoğlu 10 Yıl Önce

çok şey farkeder ali aşar. dürüst olmayan müslüman yaptığınız cezasını çektikten sonra cnnete mutlaka girecektir. dürüst olan kafir ise ne kardar iyilik yaparsa yapsın ebediyyen cehennemde kalacaktır. biraz ilim sahibi olun.

ali 10 Yıl Önce

En buyuk yalan batinin müslümanların gelişmesini engellediği.. hersey calismakla ve paylasmakla oluyor.. batinin eğitim sistemine cocuklarina ogrettiklerine bakin, sifir dogal kaynakla neler yaptığına bakin bir de dogal kaynak zengini islam dunyasinin egitim sistemine paylaşma duygusuna bakin..

21 10 Yıl Önce

İslâmiyette tapma diye bir kavram yok. Tamam söylediklerinde doğru yönler var. Ama bu adam yanlış konuşuyor..

Ali byk 10 Yıl Önce

Durust olmayan musluman cezasini cekip cennete gidecekmis. İlim sahibi olalim biraz ha? Bunu 5 yasindaki cocuga soyle yuzune tukurur. Bu kadar serefsizlik yapip sırf musluman oldugu icin onu cennete alacak bi Allah varsa onunda yuzune tukureyim. Sizinle bizim Allahimiz ayni degil.

arıkan bedük 10 Yıl Önce

BU CEHENNEM ODUNU SAPKIN KENDİNİ HOCA DİYE NİTELENDİREN GÜNDÜZ FENERİ NE ZIRVALIYOR.ADAM NAMAZI BAKIN NASIL YORUMLUYOR YATIP KALKMAK DİYOR VE BUDA YETMEZMİŞ GİBİ TAPINMA DİYEREK NAMAZA DİL UZATIYOR SENİNLE BURDA DEĞİL AHİRETTE HESAPLAŞCAZ İNŞALLAH SENİ CEHENNEM ODUNU KÖPEK SENİ LEŞCİL ŞEREFSİZ

Derman 10 Yıl Önce

Sizin muslumanlik dediginiz, menfaat ve cikara gore ibadet etmektir.Hadi muslumansaniz irakta kelle kesen, ölmüş irak azkerinin karisini kizini sikmesi icin fetva cikaranlara da karsi cikin.madem muslumansiniz.musluman kardeslerinizin kellesi kesiliyor beyinlerine dunyanin gozu onunde tek kursun sikiliyor.hadi muslumanluginizi gorim.

yaşasın cehennemmm 10 Yıl Önce

yaşasınn cehennemmmmmmmmm

birinsan 10 Yıl Önce

herkesin salattan haberi var, ihsan eliaçık bey gelip cuma namazlarına katılırsa peygamber efendimiz muhammed mustafa (s.a.v) için sürekli salat ve selam okunduğunu görecektir. tüm cuma cemaati için böyle bir iftira çok günahtır. bu tür genellemeler yapan kişilere "hoca" ünvanı veren düşünsün.

birinsan 10 Yıl Önce

yazının sonundaki şu cümleye dikkat : sadece işin ritüel, tapınma kısmı bırakılmış. türkiyede 27 milyon cuma cemaati var. 27 milyon kişi her cuma camileri doldurup namaz kılmaktadır. ama bunların hiç biri salât yapmamaktadır" dedi ama bunların hiçbiri derken nasıl olmuş da 27 milyon kişiyi saymış tanımış kimin kendi tarifince salat yapıp yapmadığını tesbit etmiş. böyle kişiler islamiyet için çok kötü şeyler söylüyorlar. kimseyi camiden cumadan soğutmaya çalışmasın. yargılayıp 27 milyon kişiye y

Demli olsun... 10 Yıl Önce

Batı veya dünya egemenleri işlerini yapıyorlar. İçinde bulunduğum toplumda özellikle namaz kılan kesimde gözle görülür bir seviyede seyreden bencillik, vurdumduymazlık, ne hesap verme ne de sorma istediği, gemisini kurtaran kaptan anlayışı, dedikodu odaklı ve lümpen bir zihinsel performans ürkütücüdür. Zihinsel özürlü ve cahilleri bir kenara bırakır ve özellikle ileri seviyede din eğitimi almış kişiler ülke ve toplumun gidişatı konusunda sorun görmüyorlarsa bu kesim bireyler ya satılmış ya da açıkça dine karşı takviye yapıyorlar. Diyanet ve tarikatlar egemen sınıfların yedeğinde ve potansiyel paramiliter yapılar gibi davranamazlar. Bu tür bir rol tercihi benim bildiğim kadarı ile islamın temel prensiplerine karşıdır. Lakin, kimin umurunda?

orhan 10 Yıl Önce

Ali bey dogal kaynaklari olan islam ülkelerini kim yönetiyor hic düsündün mü.kaynak var lakin sana kim kullandirtiyor arastir bir 1903 petrol ün bulunusu ile abdülhamid han a neler yapildi osmanli nicin cökertildi lütfen arastirin

berfo 10 Yıl Önce

hocanın salat tan kast ettiği şey dil ile salavat getirmek değil... salat derken yardımlaşma ve dayanışmadan destekleşmeden bahsediyor..

hasan özgün 10 Yıl Önce

Sacmalama yaw ne biçim kuran ı yorumlamaktir. Salat ın sözcük anlamı dünyanın neresine gidersen git namazdır.

murat fatura 10 Yıl Önce

Dürüst olmadan nasıl müslüman olunur. Dürüst olmayan da cezasını çekip cennete gidecekse ben cehennemde kalayım.

AYTEN Aral 10 Yıl Önce

Hocamıza hak vermek için maun suresini okuyun.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.