ŞİKE DAVASI SİLBAŞTAN!

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, "futbolda şike" davasında Aziz Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu sanıkların "yeniden yargılanma" ve "infazın durdurulması" talebini değerlendirdi.

23 Haziran 2014 Pazartesi 17:03
ŞİKE DAVASI SİLBAŞTAN!
Futbolda şike davasında Aziz Yıldırım ve bazı hükümlülerin yeniden yargılanmasına karar verildi. Mahkeme, 'kumpas kurulduğu, sahtecilik yapıldığı' iddiaları yönünden ise yeniden yargılama taleplerini reddetti.
 
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, şike davasında taleplere ilişkin kararını açıkladı. Buna göre mahkeme, görevsizlik ve yetkisizlik verilmesine ilişkin talepleri oy birliği ile reddetti. Sanıklara kumpas kurulduğuna ilişkin iddialar sebebiyle yargılamanın yenilenmesi taleplerinin oy birliği ile reddine karar verildi. Duruşma tutanaklarında sahtecilik yapıldığına ilişkin iddialar sebebiyle yargılamanın yenilenmesi talebi de oy birliği ile reddedildi.
 
Mahkeme, Aziz Yıldırım, Olgun Peker, İlhan Yüksel Ekşioğlu, Abdullah Başak, Ahmet Çelebi ve Selim Kımıl hakkında yargılamanın yenilenmesi talebini ise kabul etti. CMK'da yapılan değişikliklerin CMK 311/1e maddesi (Yeni olaylar veya yeni deliller ortaya konulup da bunlar yalnız başına veya önceden sunulan delillerle birlikte göz önüne alındıklarında sanığın beraatini veya daha hafif bir cezayı içeren kanun hükmünün uygulanması ile mahkûm edilmesini gerektirecek nitelikte olursa) kapsamında kaldığını belirten mahkeme, CMK 318/1 (Yargılamanın yenilenmesi istemi, hükmü veren mahkemeye sunulur. Bu mahkeme, istemin kabule değer olup olmadığına karar verir) maddesi gereğince oy birliği ile kabul kararı verdi. Mahkeme, bu sanıkların infazlarının ertelenmesine de hükmetti.
 
Mahkeme, yargılamanın yenilenmesi talebinde bulunmayanların durumlarının değerlendirilmesine ise oy çokluğu ile yer olmadığını kararlaştırdı.Hükümlüler Evren Kımıl, Hakan Karaahmet, Özden Aslan ve Samet Erdemir'in infazlarının geri bırakılması talebi ise reddedildi.
 
Aziz Yıldırım'ın avukatı Emre Kapukaya, "Yeniden yargılama kabul edildi. Böylelikle infaz durdurulmuş oldu. UYAP'a henüz ulaşılmıyor. Kısa süre içinde belgeli açıklama yapılacak" dedi.
 
 
Fenerbahçe'nin resmi internet sitesinden yapılan açıklama şöyle:
 "İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, sözde şike davasında, Başkanımız Aziz Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu sanıkların, "Yeniden Yargılanma" ve "İnfazın Durdurulması" talebini kabul etti."
 
 
Fenerbahçe Genel Sekreteri ve Basın Sözcüsü Mahmut Uslu yaptığı açıklamada şöyle dedi:
 
"Türk yargısına teşekkür etmemiz gerekiyor. Sayın Başkan ilk günden bu yana biz şike yapmadık demişti. Bunun anlamı şu: Biz adaletli bir şekilde yargılanmak istiyorduk. Biz af istemedik. Bu da af değil. Bu sadece Fenerbahçe için değil, benzer davalar için de önemli. Biz bütün davaların yeniden görülmesini istiyoruz. Dimdik duran Fenerbahçe camiasını tebrik ediyorum, her babayiğitin harcı değildir. İnşallah önümüzdeki dönemde yargılamanın tekrarlanmasına karşı olanların da gönüllerini kazanacağız."
 
 
Savcı tekrar istemişti
Yargıtay 5. Ceza Dairesi tarafından kısmen onama kısmen ise bozma kararı verilen şike iddialarıyla ilgili davada, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin duruşma savcısı Abdullah Mirza Coşkun, sanıkların aldıkları cezaların infazının durdurulması yönünde görüş bildirmişti.
Coşkun, mütalaasında; şike ve örgüt kurma suçlarından Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 311. maddesi gereğince yargılamanın yeniden yapılmasını, CMK'nın 312. maddesi gereğince ise infazın durdurulması talebinde bulunmuştu. 
Savcı Coşkun, aynı eylem nedeniyle bazı sanıklara daha az ceza verilirken bazı sanıklara maddi hataya düşülerek fazla ceza tayin edildiğini ve bu hükümlerin Yargıtay’ca onanarak kesinleştiğini belirtmişti.
Savcı Coşkun, maddi hataya dair hukuka aykırılığın giderilmesine yönelik yargılamanın yenilenmesi dışında başka bir yol bulunmadığını vurgulamıştı.
Savcı, Şike Davası'nın görüldüğü mahkemelerin de değiştirildiğini ifade etmişti.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 23.06.2014 17:15
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol