YEMEK YERKEN TELEVİZYON İZLEMEYİN

Trabzon Özel Yıldızlıgüven Hastanesi Diyetisyenlerinden Erden Abdülsellam, zayıflama ile ilgili önemli uyarılarda bulunarak, televizyon seyrederken yemek yemenin doğru olmadığını söyledi.

20 Nisan 2011 Çarşamba 20:14
YEMEK YERKEN TELEVİZYON İZLEMEYİN

Sağlıklı zayıflamadan konuşabilmek için öncelikle sağlıklı beslenmeden bahsetmek gerektiğini belirten Abdülsellam, "Sağlıklı zayıflamak için uzman gözetiminde kan tahlili, vücut analizi ve beslenme öyküsü alındıktan sonra kişiye özel beslenme tedavisi yapılması gerekir" dedi.


Yanlış ve kontrolsüz yapılan diyetlerle hızlı bir şekilde kilo kaybı sağlandığına dikkat çeken Abdülsellam, "Sağlıklı beslenme cinsiyete, boya, yaşa, iş yapısına, fiziksel aktiviteye ve sağlık durumuna göre bireyin günlük alması gereken enerji, protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineralleri laması anlamına gelmektedir. Sağlıklı zayıflamada aynı kriterleri göz önünde bulundurarak vücuda zarar vermeyecek düzeyde uzman tarafından enerji kısıtlaması yapılmasıyla sağlanmasıdır. Yanlış ve kontrolsüz yapılan diyetlerle hızlı bir şekilde kilo kaybı sağlanmaktadır. Ancak bu kayıplar yağdan çok kas kaybı şeklinde olmaktadır.

 

Böylece zayıflama sağlandığı halde vücuttaki yağ oranı, organların çevresindeki yağlanma artmakta, kas kaybından dolayı metabolizma hızı azalmaktadır. Arzu edilen kiloya düşülüp normal beslenmeye geçildiğinde verilen kilolar hatta daha fazlası hızlı bir şekilde geri alınmakta, kilo alımı hızlı olduğundan vücuttaki yağ oranı da hızlı bir şekilde artmaktadır ve bu durum kiloyu arttırmakla birlikte kalp-damar, tansiyon, diyabet, karaciğer yağlanması gibi diğer hastalıklara davetiye çıkartmaktadır. Bu yüzden sağlıklı zayıflamak için uzman gözetiminde kan tahlili, vücut analizi ve beslenme öyküsü alındıktan sonra kişiye özel beslenme tedavisi yapılması gerekir" diye konuştu.



HER LOKMADAN SONRA KAŞIK YA DA ÇATALINIZI BIRAKIN


Sağlıklı beslenmede önerilerde bulunan Abdülsellam, günde üç ana öğünün mutlaka tüketilmesi gerektiğine işaret ederek şu önerilerde bulundu.


"Genel olarak sağlıklı beslenme önerilerinde bulunacak olursak üç ana öğünü mutlaka tüketin. Ara öğün tüketmeye özen gösterin, ana öğünlerde ağırlıklı olarak meyve, süt ve türevlerini bulundurmaya çalışın. Kahvaltıyı mutlaka yapın. Günde en az 1,5-2 lt su tüketimine özen gösterin. Bütün besin gruplarını günlük diyetinizde bulundurun. İşlenmiş besinlerden; rafine şeker, beyaz un, tuz tüketimini azaltın.

 

Fiziksel aktiviteyi hayatınızın bir parçası haline getirin. Öğün atlamayın. Karbondioksit içeriği yüksek gazlı içeceklerden uzak durun. Mümkünse alkol tüketmeyin, eğer tüketiyorsanız günlük alkol alımınız 10 gramı geçmesin. Televizyon seyrederken yemek yemeyin. Lokmaları küçük alın ve iyice çiğnemden yutmayın. Yemeğinizi yavaş yiyin, tokluk hissi 10-15 dakika içinde oluşur. Her lokmadan sonra kaşık ya da çatalınızı bırakın."


Yaz mevsiminde kilo kaybının daha kolay olduğuna dikkat çeken Abdülsellam, "Yaz döneminde günlük uykusu saati azaldığından, uyanık olunan saatler arttığından ve günlük fiziksel aktiviteler arttığından, günlük diyette daha çok sebze meyve yer almaya başladığından ve sıvı tüketimi arttığından dolayı kilo kaybı daha kolay olmaktadır. Günlük 30-45 dakika düzenli ve tempolu yapılan egzersiz kas oranında artışı sağlamakta böylece hem metabolizma hızı hem de enerji kaybı artmaktadır. Bu sayede kilo kaybı daha kolay meydana gelmektedir. İdeal kilo bireyin cinsiyetine, boyuna, yaşına, beden tipine göre değişmekle birlikte, genel olarak standartlaştıracak olursak; ağırlığın kg cinsinden boyun metre cinsine bölümünden elde edilen değere göre değerlendirilebilir" şeklinde konuştu.



SU İÇSEM YARIYOR ?


Bazı kişilerin "su içsem yarıyor" şeklindeki sitemlerini değerlendiren Abdülsellam, "Günlük gereğinden az tüketim, yetersiz enerji alımı ya da gereğinden fazla kısıtlama, öğün atlama ve uzun süreli açlıklar vücudun zayıflamayı engellemek için metabolizma hızını düşürme, uykuya eğilim arttırma şeklinde önlem almasına neden olup bu şekilde günlük enerji kaybının azalmasına, vücut kompozisyonunun kasta azalma yağıda artma şeklinde değişmesine neden olup kilo kaybını engellemekte. Kas kaybından dolayı metabolizma hızı düştüğünden fazladan tüketilen her besinin yağ olarak depolanmasına ve kiloda artışa neden olmaktadır. Böylece bireylerin ‘su içsem yarıyor’ kanısına varmasına neden olmaktadır " ifadelerini kullandı.





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol