YAZA ENERJİK GİRMEK İÇİN 10 ALTIN KURAL!

Baharı ve yazı enerjik geçirmek için bu uyarılara mutlaka kulak verin...

30 Nisan 2016 Cumartesi 01:23
YAZA ENERJİK GİRMEK İÇİN 10 ALTIN KURAL!

 Baharla birlikte metabolizma ve hormonlarda değişim görülüyor. Bu değişimin faturası da genellikle; halsizlik, yorgunluk, kas krampları, mutsuzluk ve uyuma isteği oluyor. Sabahları uyandığımızda kendimizi iyi hissetmemiz, sindirim sistemi ve kan şekeri dengesi sayesinde gerçekleşiyor. Dengeli bir kan şekeri kendimizi iyi hissetmemizi ve tok kalmamızı sağlıyor. Dolayısıyla baharı enerjik geçirmek için öncelikle bazı besinleri soframızdan eksik etmemek ve yeterli miktarda tüketmek gerekiyor.

Kivi

Kivi C vitamini açısından zengin bir meyve. Sabahları veya gün içinde tüketilen bir adet kivi enerji vererek metabolizmayı canlandırıyor. Özellikle demir kaynakları ile alınan kivi vücudun demir emilimini de artırıyor. Örneğin; yumurta ile yenen kivi gibi.

Havuç

Havuç iyi bir A vitamini kaynağı. Bağışıklık sistemini destekleyici etkisinden dolayı gün içinde halsizliği gideriyor. Salatalarda günde 1 adet tüketebilirsiniz. Havucu vücudunuzun A vitaminini daha iyi kullanabilmesi için mutlaka yağ ekleyerek tüketin. Ancak kan şekerini yükselteceği için havucu fazla yememeye özen gösterin.

Armut

Armut bol miktarda A, C ve K vitamini içeriyor. C vitamini sayesinde etkili bir antioksidan. Armudun içindeki antioksidan vücuda enerji veriyor. Yanı sıra armut kan şekeri dengesinin sağlanmasında da etkili. Baharı enerjik geçirmek için günde bir adet armut tüketmenizde fayda var.

Maydanoz

Vitamin açısından zengin olan maydanoz, roka ve dereotu vücudun bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Güçlü bir bağışıklık sistemi de bahar yorgunluğundan daha kolay kurtulmamızı sağlıyor. Ayrıca ödem atma özelliği sayesinde vücudun ödemli ağır halini gideriyor. Vücut ne kadar ödemsiz olursa, o kadar enerjik bir yapıya sahip oluyor. İsterseniz maydanoz suyu şeklinde veya salatalarda, isterseniz sabah kahvaltılarında tüketebilirsiniz. Roka ve dereotunu da salatalara her gün ilave edebilirsiniz.

Ceviz

Ceviz, badem veya fındık E vitamininden zengin besinler. E vitamininin vücuttaki işlevinin en önemlisi, antioksidan özelliğe sahip olması. Bu sayede bağışıklık sisteminin korunmasında önemli bir rol üstleniyor. Her gün 2 bütün ceviz veya 10 adet çiğ badem ya da 6-7 adet fındık tüketmenizde fayda var.

Yoğurt

Vücudumuzdaki yararlı bakteriler olan probiyotik içeriyor. Bu sayede bağırsak florasını güçlendirerek bağışıklık sisteminin de güçlenmesine katkı sağlıyor. Ayrıca yoğurt tok tutma özelliğinden dolayı kan şekerini dengeliyor. Böylelikle gün içinde kendimizi enerjik hissetmemizi sağlıyor. Yoğurdu her gün 1-2 kase mutlaka tüketin. Süt içme durumunuza göre 1 kase daha artırılabilirsiniz.

Kırmızı et

Demir eksikliklerinde yorgunluk ve halsizlik şikayetleri artıyor. Kırmızı et hem demir alımı, hem de B12 vitamini açısından önemli. Baharı zinde geçirmek için kırmızı eti haftada 2-3 kez sofranızdan eksik etmeyin.

Yulaf ezmesi

Yulaf ezmesi, hem kan şekeri dengesi hem de toksinlerin atılması açısından önemli. Düzenli bir kan şekeri ve yine düzenli çalışan bağırsaklar da kişiyi daha enerjik hale getiriyor. Yulaf ezmesini haftada 3-4 kez sabahları veya ikindi öğününde süte ya da yoğurda karıştırıp tüketebilirsiniz.

Ispanak

Hem magnezyum, hem de demir açısından zengin bir besin. Bu sayede vücuda direnç kazandırıyor. Ayrıca ödem atmada da etkili oluyor. Ispanağı haftada 2 kez yemeği ihmal etmeyin.

Yeşil çay

Yeşil çay kateşin denilen flavanoidlerce zengin. Yeşil çay kateşinleri iyi bir antioksidan özelliği sayesinde halsizliğe karşı etkili oluyor. Her gün 1 fincanı geçmeden içmenizde fayda var. Ancak tansiyon hastası iseniz yeşil çay tüketiminden mutlaka kaçının.


Bol su içmeden olmaz!

Bahar mevsiminde havaların ısınması sonucu vücudumuzda sıvı kaybı oluyor. Yeterli sıvı almadığımız takdirde de; halsizlik, yorgunluk, bağırsak tembelliği ile kas kramplarıyla gelişen bahar yorgunluğu oluşabiliyor. Dolayısıyla baharı enerjik geçirmek için öncelikle vücudumuzdaki sıvı kaybını gidermemiz şart. Bunun için de her gün susamayı beklemeden en az 2 litre su içmeye özen göstermekte fayda var.


Yağdan ve tuzdan kaçının

1 gram yağ yaklaşık 9 kaloridir. Yemeklerinizi mümkün olduğunca az yağla pişirin ve kızartmalardan kaçının. Salatanıza koyduğunuz zeytinyağını mutlaka ölçerek koyun. Dışarda yemek yediğinizde gerekenden çok daha fazla tuz aldığınızı unutmayın. Fazla tuz kilonuzu olduğundan yüksek gösterir. Tuzu vücuttan atmanın en kolay yolu da su içmektir. Günde 1,5 litre civarında su içmeye dikkat edin.


İçeceklerden gelen kalorilere dikkat edin

'Çayıma sadece 1 tane küp şeker atıyorum' diye düşünmeyin. Günde 4 tane küp şeker tüketiyorsanız yaklaşık 60 kalori alıyorsunuz demektir. Krema, yağla neredeyse eşit enerji taşır, bu nedenle kremalı kahvelerden kaçının. Ayrıca kahvelerin içine konan şurupların da şeker içerdiğini unutmayın. Meyve suları yüksek enerji içerirler ve glisemik indeksleri de yüksektir. Bu durumda ne içeceğiz sorusunun en doğru cevabı her zaman sudur. Sıcak veya soğuk bitki çayları ve tansiyon probleminiz yoksa maden suyu da önerilen içeceklerdir.

Kafein tüketiminize dikkat edin

Günlük güvenilir kafein alımı 300 mg/gün'dür. Bu miktarın üzerinde kafein almak kalp hastalıkları riskini etkileyeceği gibi, sinir sisteminizi de olumsuz etkiler ve dolaşım sistemini etkilediği için selülit problemlerine yol açar. Bir kupa çayda 60 mg, bir kupa kahvede 80 mg kafein bulunduğunu unutmayın. Günlük kafein alımınızı bu çerçevede düzenlemeniz, selülitlerinizin azalmasına da yardımcı olur.

Kahvaltı ve ikindi öğününe dikkat

Kahvaltı metabolizmanın çalışmaya başlamasını sağlayan öğündür. Uyandıktan sonra en kısa zamanda kahvaltı yapmanız önemlidir. Kahvaltı için vaktiniz yoksa öğün yerine geçen shakeler alternatifiniz olabilir. İkindi öğününde doğru beslenmek ise, akşam yemeğinde porsiyonlarınızı rahatça kontrol etmenizi sağlar ve yemekten sonra atıştırma yapmanızı önler.

Öğünlerinizde salata ve çorbaya yer verin
Yemek yemeye başlamamızdan yaklaşık 20 dakikadan sonra vücudumuz tokluk hissini algılamaya başlar. Bu sebeple yemeklerde çorba ve salata yemek yeme hızınızı düşürür ve midenizi doldurarak doygunluk hissi sağlar.

Günde 5–7 porsiyon sebze-meyve ve salata tüketmeye özen gösterin
Posa oranı yüksek bir diyetle sindirim sisteminiz daha rahat çalışacaktır. Sebzelerin enerjisi düşüktür ve salata doygunluk hissi sağlar; meyveler ise metabolizmamızın düzgün çalışması için gereken vitaminleri içerirler.


İlla yiyecekseniz beyaz ekmek yerine tam buğday unundan yapılmış ekmekler tercih edin

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 30.04.2016 01:30
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
günay çevik 2016-05-01 00:14:53

Mukemmel bir paylaşım katkısı olan herkese teşekkür