YAŞLANDIRAN 7 SÜRPRİZ NEDEN!

Farkında olmadan cildimizi yaşlandıran nedenleri Moleküler Tıp ve Bağışıklık Uzmanı Dr. Ebru Karpuzoğlu Pudra.com'da açıklıyor.

28 Kasım 2013 Perşembe 11:21
YAŞLANDIRAN 7 SÜRPRİZ NEDEN!

 Cildi yaşlandıran çevre kirliliği, yaş ve genetik faktörler gibi nedenlerin yanı sıra bir de bilmediğimiz, aklımıza gelmeyen ve farkında olmadan yaşlandıran bazı nedenler var. 

Moleküler Tıp ve Bağışıklık Uzmanı Dr. Ebru Karpuzoğlu cildi yaşlandıran 7 şaşırtıcı nedeni açıklıyor. 

Kışın güneş koruma ürünlerini kullanmaya devam etmemek

Kış mevsiminde kapalı alanlarda, evde, ofiste daha çok kalıyoruz fakat güneşin yaşlandırıcı UV ışınları hala cildi etkiliyor. İki çeşit UV ışını var. En tehlikelisi ve dikkat etmemiz gereken UVA cilt yaşlanmasına ve kansere neden olabiliyor. UVA ışınları bulutlu, kapalı ve hatta karlı günlerde bile bulutlardan; ofis veya araba camlarından geçiyor. 

Bronzlaştıran UVB ışınları kış aylarında UVA kadar güçlü değil ve cilde daha az zarar veriyor. Cildi kırışıklıklardan, erken yaşlanmadan ve cilt kanserinden korumak için, sadece yazın değil yılın 365 günü, içeride ve dışarıda güneş koruma ürünlerini ihmal etmeyin. Hem nemlendirici hem güneş koruyucu uygulamak istemiyorum diyorsanız, UV koruyucu içeren bir nemlendirici uygulayın. Yaşlanmayı engellemek için en iyi ve önemli çözümlerden birinin güneş koruma ürünleri olduğunu unutmayın.

Yoğun sigara dumanına maruz kalmak

Sigara dumanına maruz kalmanın sigara içmekten daha tehlikeli olduğunu biliyor musunuz? Sigara dumanında nikotin, nitrik oksit, karbon monoksit ve sigara katranı gibi maddeler normal sigara içimiyle maruz kalınan miktardan en az iki kat daha fazla bulunuyor. Sigara dumanı cilt sıkılığını sağlayan kolajene zarar veren enzimlerin (MMPler) üretimini artırıyor. Kolajenin zarar görmesi ciltte kırışıklıklara ve gözle görülür şekilde yaşlanmaya yol açıyor. 

Sigara içmediginiz halde sigara dumanına maruz kaldığınızda cilt, sigara içenlerin cildi kadar zarar görüyor. Çözüm, sigara dumanından mutlaka uzak durmak. Bir de cildi antioksidan içeren taze yiyecekler ve cilt ürünleriyle içten ve dıştan desteklemek.

Sabah yüz temizliğini atlamak

Yatmadan cilt temizlense de sabah yüz temizliğini ihmal etmemek gerekiyor. Gece uykuda cilt kendini tamir etmeye calışıyor. Bu işlem sırasında sebum üretimiyle cilt yağlanabiliyor ve bir tabaka oluşuyor. Sabah cilt temizlenmezse yüze uygulanacak nemlendiriciler veya güneş koruma ürünleri gece üretilen sebum nedeniyle etkili şekilde görevlerini yerine getiremiyor. 

Gece kremlerinin içinde retinol veya meyve asidi gibi içerikler güneş ışığıyla cildi rahatsız edebileceği için sabah temizliği ayrı bir önem taşıyor. Sabah temizliğiyle bir gece önce sürdüğünüz kremlerin emilmeyen fazlalıklarından kurtuluyorsunuz. Sabah temizliğini sağlıklı ve canlı bir cilt, taptaze bir yüz için aksatmayın. 

Cildi fazla arındırmak

Daha genç daha pürüzsüz cilde sahip olmak için cildi peeling veya ekfoliyasyon ürünleriyle fazla arındırmak aslında cildi güzelleştireceğine incitiyor.

Çok fazla arındırma, cilteki nem bariyerine zarar vererek, nemini kaybetmesine, enflamasyona, pullanmaya ve hatta melanin aktivitesini artırarak hiperpigmentasyona, yani ciltte renk bozukluklarına neden olabiliyor. Her cilt tipi arındırmaya farklı tepki veriyor. Çözüm, yüz arındırcılarını cilt tipine göre dikkatle seçmek ve önerilenden fazla veya her gün arındırmamak.

Esnemek

Gece geç yattığınız ve uykusuz kaldığınızda normalden fazla esniyorsunuz. Fazla esnemeyle beraber gözlerin fazla sulanması ve yorgunluk sabah şişmiş gözlerle uyanmaya neden oluyor. Şişlik, göz etrafındaki hassas ve ince dokunun elastikiyetini azaltabilir ve göz çevresinin daha çabuk kırışmasına yol açabilir. Elastikiyeti paket lastiği gibi düşünün. Çekiştirip bırakınca eski haline dönüyor. Fakat devamlı çekip bırakılan lastik bir süre sonra eski haline dönebilme yeteneğini, yani elastikiyetini kaybediyor. Gözleri korumak için uykusuz kalmayın, güzellik uykunuzu ihmal etmeyin. 

Gözlük kullanmayı ihmal etmek

Göz çevresinde kırışıklıklara başka bir neden kuvvetli ışığa veya bulanık görüntüye gözleri kısarak bakmak. Devamlı gözleri kısmak bir süre sonra göz çevresindeki elastikiyeti sağlayan elastin fiberlerini zayıflatacak, kırışıklık ve kaz ayaklarının oluşumunu hızlandıracaktır. Güneşli havalarda güneş gözlüğünüzü takmayı unutmayın. Bulanık görüyorsanız göz doktorunuzu ziyareti ihmal etmeyin, göz sağlığınızı ve güzelliğini koruyun. 

Dudakları büzmek

Gözleri kısmak gibi devamlı tekrar edilen yüz hareket ve mimikleri kolajen ve elastin fiberlerini zayıflatabiliyor. Devamlı kamışla veya şişeden içerken büzülen dudakların çevresinde ince çizgi ve kırışıklıklar oluşabiliyor. Bu tür kırışıklıkları engellemek için içeceği bardaktan içmeye özen gösterin. Bardaktan içerken dudaklar büzülmediği için kırışık oluşumu azalacaktır. Sigara içerken dudakları büzmek sigaranın yaşlandırıcı etkisiyle beraber dudakları daha çabuk kırıştırıp yaşlandırıyor. (pudra.com)

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 28.11.2013 12:07
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol