Tabipler Birliği: Tam 500 Bin Kişi...

Türk Tabipleri Birliği çok konuşulacak bir araştırmaya imza attı. Aile hekimleri aracılığıyla pandeminin durumuna ilişkin yaptığı ankete göre günlük pozitif vaka sayısı yaklaşık 15 bin. Evde izlenen pozitif hasta sayısının 143 bin, temaslı ve takipte olan kişi sayısının ise 500 bin olduğu belirtildi.

23 Ekim 2020 Cuma 07:52
Tabipler Birliği: Tam 500 Bin Kişi...

Türk Tabipleri Birliği (TTB) 'Aile Hekimliği Pandemi Anketi Ekim 2020' sonuçlarına ilişkin online basın toplantısı yaptı. Kovid-19 pandemisindeki durumu aile hekimleri aracılığıyla aktaran çalışmaya 75 farklı ilden 835 aile hekimi katıldı.

Gazete Duvar'dan Serkan Alan'ın haberine göre, telefonla arayarak pozitif vakaların takibini yapan aile hekimlerinin yüzde 38'i eylül ayına göre izlem sayılarının ekim ayında arttığını belirtti.Günlük 14 bin 373 pozitif vakanın aile hekimlerine geldiği tespiti çalışmada yer alırken evde izlenen hasta sayısının 143 bin, temaslı ve takipte olan kişi sayısının ise 500 bin olduğu kaydedildi.

'YARIM MİLYONDAN FAZLA'

Açıklamada konuşan TTB Aile Hekimliği Kolu Sekreteri Nuri Seha Yüksel, "Aile hekimleri olarak tablolarda gözükmeyen, günlük on binleri aşan pozitif vakalar, temaslılarla yaklaşık yarım milyondan fazla insan aile hekimleri tarafından takip edilmekte” dedi.Anket çalışmasını yürüten TTB Aile Hekimliği Kolu üyesi Emrah Kırımlı ise yaptıkları çalışmaya dair, "PCR pozitif olan kişilerin evde izolasyon süreci 14 günden 10’a düştü. Aslında sayılarla oynama yapılmış gibi oldu. Eylül ayına göre günlük vaka sayısı artmasına rağmen bizim izlediğimiz hasta sayısı hedef kitlesi yüzde 40 oranında azaltıldı. Buna rağmen anketimizde yüksek hasta sayısı gördük” ifadelerini kullandı.

'GÜNDE 14 BİN 373 PCR POZİTİF HASTA GELİYOR'

Aile hekimlerine yöneltilen, 'İzlem yapıyor musunuz?' sorusuna eylül ayında hekimlerin yüzde 57’sinin 'Evet', ekim ayında ise yüzde 75'inin 'Evet' yanıtını verdiğini belirten Kırımlı, "Günde 14 bin 373 PCR pozitif hasta geliyor bize. Evde izlenen 150 bine yakın hasta var. 150 bin kişi evde aktif hasta ama 500 bine yakın insan da temaslı olarak evde ve takip ediliyor. Bu anket yapıldığında, 7-14 Ekim arasında günde bin 600 hasta olduğu söyleniyordu. Ankara eylül ayında çok yoğundu ve aile hekimi başına ortalama 22 hastası vardı, bu 16’ya düştü. İstanbul’da ise eylülde aile hekimi başına vaka 6’yken 10’a çıktı. Ankara’daki azalmanın dışında doğu illerinde Urfa’da azaldı, Konya eylülde yoğundu orası da azaldı” ifadelerini kullandı. 

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 23.10.2020 08:06
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol