'Musluk Suyu İçin, Ekmeği Fırınlayın'

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof.Dr. Tevfik Özlü, koronavirüsle ilgili merak edilenleri yanıtladı. Damacana yerine musluk suyu öneren Özlü, dışarıdan alınan ekmeğin fırında hafifçe ısıtılmasının virüsün varsa kalıntısını da yok edeceğini söyledi.

04 Nisan 2020 Cumartesi 14:36
'Musluk Suyu İçin, Ekmeği Fırınlayın'


Tarafsız Haber Ajansı’ndan Mehtap Gökdemir’in sorularını yanıtlayan Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof.Dr. Tevfik Özlü, koronavirüsle ilgili merak edilen konulara açıklık getirdi.

KORONAVİRÜS KIYAFETTEN BULAŞIR MI?
Koronavirüsün deriden ya da ciltten bulaşmayacağını söyleyen Prof.Özlü, kıyafet konusunda şöyle dedi:

“Deriden bulaşmaz, ciltten bulaşmaz ama kıyafette bir süre bulaştırıcı kalabilir. Kıyafetinizi elinize dokundurursanız, sonra elinizi gözünüze, burnunuza, ağzınıza sürerseniz o şekilde bulaşabilir.


 
Kıyafet normalde öyle bulaştığına dair ihtimal düşük ama birisi konuşurken, hapşırırken, öksürürken sizin üstünüze sıçrayabilir, siz de elinizle oraya dokunabilirsiniz, sonra elinizi ağzınıza, burnunuza, gözünüze götürmezseniz ve elinizi yıkarsanız sorun olmaz. Eve gelince o dış kıyafeti balkona asmak veya yıkamak yeterli.”

EKMEK TARTIŞMASI: EVDE Mİ YAPILMALI, HAZIR MI ALINMALI?
“Ben ekmeğimi kendim yapıyorum.

Alınabilir. Poşete koyarken de insanlar onu eliyle koyuyor, çok güvenli olmayabilir. Sadece şunu söyleyebilirim, ekmekten bulaşması zor bir ihtimal. Çok bulaşacak bir şey değil.

‘FIRINA KOYUP HAFİFÇE BEKLETMEK, VİRÜSÜN VARSA BİLE KALINTISI ONU YOK ETMİŞ OLURSUNUZ’
Ama mesela ekmeği getirince fırına koyup bir miktar böyle hafifçe bir sıcak havada bekletmek, fırın sıcaklığında hafifçe geçirmek 3-5 dakika yeterli, virüsün varsa bile bir kalıntısı düşük bir ihtimal de olsa onu yok etmiş olursunuz. Ekmek sıcak daha da güzel yenir. Fırında hafifçe biraz bekletip ısıtmak güvenli olabilir. Öyle bir tedbir herkesin işine yarayabilir.”

KASAPTAN ALINAN ETTEN BULAŞIR MI?
O etten geçmesi için şöyle olması lazım; o eti daha önce doğrayan, kesen veya saran kişinin hasta olması lazım. O ete sizin dokunmanız lazım, sonra onu elinize gözünüze götürmeniz lazım. Bir sürü ihtimal, düşük bir ihtimal. Olma ihtimali düşük ama yine de öyle bir durum olabilir, elinizi yıkamanız lazım, ete dokunduktan sonra elinizi suyla sabunla yıkayın. Eti pişirdikten sonra zaten sorun kalmıyor.

SEBZE VE MEYVEDE NEYE DİKKAT EDİLMELİ?
Sebzeyi, meyveyi çeşmede tazyikli su altında yıkamanız yeterli.

DAMACANA MI, MUSLUK SUYU MU?
“Musluk suyu…

Damacana da alabilirsiniz ama bildiğiniz, güvenli, el değmeden doldurulmuş tesislerden gelenler güvenlidir ama böyle merdiven altlarında elle doldurmalar yapılabiliyor, öyle şeyler olmaması lazım.

Standartlara uygunsa o şekilde olabilir.

Suyla bulaştığına dair bir bilgi yok. Suyla bulaşma hakkında kanıt yok. Ama damacanaların temizlenmiş olduğundan emin olmamız lazım. Ruhsatlı firmalar buna çok dikkat ediyorlar. Onlar güvenlidir diye düşünüyorum.”

‘MUSLUK SUYU KULLANILABİLİR’
Musluk suyu bizde içilebiliyor, testleri yapılıyor bütün illerde, musluk suyu da kullanılabilir, ikisi de kullanılabilir.”

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 04.04.2020 14:42
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol