MUM IŞIĞINDA AMELİYAT

İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi’nde iki hafta önce başlayan tadilat boyunca hastaların başka servislere nakledilmeyerek, tadilatın hastaların olduğu anda yapılması krize neden oldu...

20 Şubat 2013 Çarşamba 17:35

 Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi’nde yeni bakım birimlerinin tadilatı sırasında acil serviste elektrikler kesilince hekimler ve sağlık çalışanlarının hastalara el feneri ve cep telefonu ışığıyla bakmak zorunda kaldığı iddia edildi. Durumu cep telefonuyla kaydeden hasta yakınları, yakınlarının hayatlarının riske atıldığını öne sürerek duruma isyan etti.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şube Başkanı Veli Atanur, tadilat esnasında elektrik kesintisi nedeniyle myokard enfarktüsü tanısı konan bir hastanın tam yarım saat boyunca karanlıkta telefon ışığıyla takip edilmek zorunda kaldığını öne sürdü.
Başkan Atanur, “Sağlık çalışanlarının tozlu, gürültülü ve hijyenik olmayan bir ortamda çalışmak zorunda bırakılması, tadilat yapılan bir ortamda sağlık hizmeti vermekten huzursuz ve mutsuz olmaları, tadilat esnasında elektrik kesintisi dolayısıyla myokard enfarktüsü tanısı konan hastanın yaklaşık yarım saat boyunca karanlıkta ancak telefon ışığıyla takip edilmek zorunda kalınması, hastane enfeksiyonu, sağlık çalışanlarının sağlığı ve güvenliği, öyle görünüyor ki yöneticilerin pek fazla umurlarında değildir. Yöneticiler için önemli olan müşteri sayısı ve ona sunulan tedavi edici hizmet çeşitliliğidir” diye konuştu.
Sağlık çalışanlarının ve hastaların hastane yöneticilerinin umurunda olmadığını öne süren Atanur, tepkisini şu şekilde dile getirdi: “Devlet hastanelerinin işletme şirketlerine dönüştürülmesi ile sağlık tesisleri ve yöneticiler için artık karne düzenlenmektedir. karne puanlarında özellikli birim ve acil servislerin puanı yüksektir. Yöneticiler ise karne puanlarını doldurmak ve yükseltmek zorundadırlar çünkü yöneticilerin geleceği işletmenin gelirlerine ve karne puanlarına bağlıdır. bunun içindir ki işletmenin gelirlerini artırıp, giderlerini azaltarak kazançlarını artırmaya çalışırlar. Gelirlerini artırmanın en iyi yolu ise o işletmeye başvuran müşteri sayısını artırmaktan geçmektedir.”
SES İzmir Şube Başkanı Veli Atanur, tadilat ve olayın yaşandığı günden bugüne hastane yöneticilerine durumun yanlış olduğunu anlatmaya çalıştıklarını da belirterek, hastane yönetimine taleplerini yazılı olarak da bildirdiklerini belirtti.
Atanur, hastane yönetimine yazılı olarak da bildirdikleri sıkıntıları şöyle sıraladı: “Sağlık çalışanları tozlu, gürültü ve hijyenik olmayan ortamda çalışmak zorunda bırakılmıştır.(Hastane enfeksiyonu açısından). Hasta mahremiyetine özen gösterilmesine rağmen sorunlar yaşanmaktadır. Yeni hasta bakı biriminde perde bulunmamakta, paravanlar ise yetersizdir. Yeni bakı biriminde oksijen ve air yoktur. Astım ve nefes darlığı şikayeti olan hastalar başka birimlere aktarılmakta (Travma ve yoğun bakım odası) hasta takibi zorlaşmaktadır. Tadilat esnasında elektrik kesintisi dolayısıyla yoğun bakımdaki hastaların takibi zorlaşmış örneğin myokard enfarktüsü tanısı konan hasta yaklaşık yarım saat boyunca karanlıkta ancak telefon ışığıyla takip edilmek zorunda kalınmıştır. Hastaların acil serviste kalış süreleri aynen devam ettiği için yer sıkıntısı yaşanmaktadır. Tadilat yapılması önceden belli olmasına rağmen gerekli önlemler alınmamıştır. Tadilat yapılan ortamda sağlık hizmeti verilmesi sonucu Acil serviste çalışan sağlık çalışanlarıyla hasta yakınları arasında tartışmalar artmaya başlamıştır. Hekimler ve sağlık çalışanları tadilat yapılan bir ortamda çalışmaktan huzursuz ve mutsuzdurlar.”
Atanur, yine hastane yönetimine bildirdikleri önerilerini ise şu şekilde aktardı: “Biz hastane yönetimine önerilerimizi de belirttik ve şunları ilettik. Sağlık çalışanlarının sağlığı ve güvenliği, halkın sağlık hakkı, çalışma ve fiziki ortam, hastane enfeksiyonu ve hasta mahremiyeti bakımından önerilerimiz; öncelikli olarak tadilat yapılan alanlarda tüm bakteriyel enfeksiyonların yanında tedavisi zor ve sağlık harcamalarını çok büyük boyutlarda artıran mantar enfeksiyonları görülme sıklığı artmaktadır. Acil servise başvuran hastalarının immun sistemleri zaten zayıflamış vakalar olması nedeniyle fırsatçı enfeksiyonlara açık olan bu hastaların bu koşullarda bakılması uygun değildir. Birçok akademik yayında da açıkça belirtildiği gibi tadilat ve tozlu ortamlarda dirençli mikroplarla enfekte olan hastaların mortalite ve morbidite oranları artmıştır. Hasta yoğunluğunu azaltmak için, sağlık kurumlarıyla koordineli olarak acil servis tadilatı bitene kadar özellikli hastalar dışındaki tüm hastalar en yakın sağlık kurumu acil servisine yönlendirilmelidir. Hasta mahremiyeti açısından eksiklikler giderilmelidir. Yeni yapılan bakı birimindeki eksiklikler giderilmelidir.Tadilat bitene kadar kliniklerle görüşülüp acil serviste hasta kalış süresi kısaltılmalı, takip gerektiren hastalar servise alınmalı, hasta takibi serviste yapılmalıdır.”
Öte yandan hastane yöneticileri elektrik kesintisi olmadığını, olması durumunda da 6 saniye içerisinde jeneratörlerin devreye girdiğini belirtti.

İHA





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol