MİLYON DOLARLIK BEBEK...

İzmir’de doğuştan ince bağırsağı olmayan 9 aylık Hüseyin Yiğit’e kendi kök hücresi ile kadavradan alınan ince bağırsağı birlikte nakledildi.

11 Temmuz 2012 Çarşamba 13:49
MİLYON DOLARLIK BEBEK...

 Başarılı ameliyatın ardından hayata tutunan Hüseyin Bebek, Dünya’nın ve Türkiye’nin en küçük ince bağırsak nakilli hastası unvanını kazandı. 

İzmir Tepecik Hastanesi Organ Nakli Merkezi'nde görevli Opr. Dr. Cezmi Karaca, Opr. Dr. Selçuk Kılınç ve ekibi 2003 yılında başladıkları ince bağırsak nakillerinde 7 hastadan 6'sının hayatını kaybetmesi üzerine yeni bir çalışma başlattı. Dünyada da ince bağırsak nakillerindeki başarı oranının çok düşük olduğu bilgisinden hareketle İzmirli iki cerrah, ince bağırsak nakli olan hastalara kendi kök hücrelerini nakletmeyi öngören bir proje geliştirdi. Sağlık Bakanlığı 2009 yılında projeye onay verdi.
İnce bağırsakları çalışmayan hastaların kök hücrelerini alıp Trabzon'daki teknoloji merkezinde çoğaltarak ince bağırsak naklinden sonra hastaya veren ekip, dünyada ilk defa uyguladıkları yöntemle hastalarını yaşatmayı başardı. Ölümün eşiğindeyken İzmirli doktorların geliştirdiği nakil yöntemiyle şifa bulan İzmirli Gizem Kılıç iki yıl, Adanalı Burçin Yücel ise 11 aydır sağlıklı bir hayat sürüyor. Başarılı ekibin aynı yöntemle kurtardığı ve kendi aralarında ‘milyon dolarlık bebek’ ismini verdiği Hüseyin bebek ise ilk kez basının karşısına çıktı. Opr. Dr. Karaca, Opr. Dr. Kılınç ve ekibi, bebeğin daha önceden alınan kök hücreleri ile birlikte Denizli'de organları bağışlanan bir kadının 100 santimetre uzunluğundaki ince bağırsağını başarıyla nakletti. Minicik bedeniyle hayata tutunan Hüseyin Bebek, başarılı bir ameliyat sonrasında 55. gününde ve dünyanın ve Türkiye’nin en küçük ince bağırsak nakilli hastası unvanını kazandı. 
"ÜLKEMİZDE ÇOCUKLARDA ORGAN BAĞIŞI YOK"
Opr. Dr. Cezmi Karaca, doğuştan ince bağırsağı olmayan, kalın bağırsağı ise 15 santimetre olan 9 aylık Hüseyin Yiğit’i doğduğu günden itibaren İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavi altına aldıklarını belirterek, “Çocuk Servisi'nde tedavi altına alınan bebeğin yaşamı çok zor bir operasyon olan ince bağırsak nakline bağlıydı. İzmir Tepecik Hastanesi Türkiye’de ilk defa yapılan ince bağırsak naklinin kurtarma amaçlı yapılıyor. Bu hastalar bu nakil yapılmasa yaşama şansı olmayan hastalardır. Hüseyin bebeğe kök hücre aşılaması ile ilgili uygulama yaptık. Hüseyin’in doğuştan bağırsaklarında emilim ve iletme rahatsızlığı olan bir hastamızdı” dedi.
Hüseyin için yaklaşık 3 ay organ beklediklerinin altını çizen Karaca, ülkemizde çocuk organ bağışı yok. Yetişkin birinin organını koyduk. Cana can katmanın önemini vurgulamak istiyoruz” çağrısında bulundu.
Fenerbahçe üniforması giydirilerek basın mensuplarına poz veren Hüseyin Bebek’in annesi, “Çok mutluyum. Doktorlarımıza oğlumu bana bağışladıkları için teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.
Opr. Dr. Selçuk Kılınç ise, “2003 yılına kadar ince bağırsak naklini başarılı bir şekilde yürüten tek hastaneyiz. Hüseyin 55. gününde. Geçen yıla kadar bu yaşta çocukları istemeyerek yurt dışına yolluyorduk. Bunun için ülkemizde ödenen bedel çok ciddi bir rakamdı. Biz doktor arkadaşlarla Hüseyin’e milyon dolarlık bebek diyoruz. Hüseyin gibi bebekler ülkemizde yaşarsa, yurtdışından bize talepler olacaktır” diye konuştu.

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol