KURU DUTU YOĞURTLA TÜKETİRSENİZ...

Dutun yaşı kadar kurusunun da faydalı olduğunu biliyor musunuz? İçeriğinde yüksek miktarda C vitamini ve demir bulunan kuru dutun yararları...

30 Mayıs 2018 Çarşamba 00:59

Kuru dut, dutun içindeki su miktarı düşürülerek kurutulmuş halidir ve taze dutla içerik bakımından benzerdir. Kurutulduğunda su oranının düşmesi ve böylece uzun süre saklanabilmesi büyük bir avantajdır. Kuru dutu uzun zaman muhafaza edebilir, kış aylarında bile rahatlıkla tüketebilirsiniz.


KURU DUTUN FAYDALARI

Kuru dutun içeriğinde yüksek oranda C vitamini ve demir bulunur. Bunların dışında K vitamini, potasyum ve E vitamini yönünden de zengindir. Aynı zamanda posa içeriği yüksek olan kuru dutun en önemli 5 özelliğini ise şöyle sıralayabiliriz:

1. MÜTHİŞ BİR ANTİOKSİDAN KAYNAĞIDIR 
Antioksidanlar, serbest radikallerin hücreye verdiği hasarları engeller. Dutun yaprağı, sapı ve özellikle meyvesi birçok antioksidan bakımından zengindir. Dutta bulunan bir antioksidan ise oldukça dikkat çekiyor: Resveratrol. Teksas Üniversitesi Sağlık Bilimi Merkezi'nin yayınladığı bir çalışmada resveratrol, daha uzun bir yaşam gerekli. Bu antioksidan yaşlanmayı da geciktiriyor.

2. BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ DESTEKLEYİCİDİR 
Dut, makrofajları aktive eden alkoloidleri içerir. Makrofajlar hastalıklara karşı vücudumuzda devamlı teyakkuzda olan beyaz kan hücreleridir. Dut bu özelliği nedeniyle hastalıklara karşı bağışıklık sistemimizi güçlendirir ve adeta bir sağlık bekçiliği görevi yapar.

3. KANSERE KARŞI KORUR
Antioksidanlar bakımından zengin olan kuru dut, kansere karşı iyi bir koruyucudur. Çin tıbbında yüzyıllar boyu kansere karşı şifa amacıyla kullanılmıştır ve yapılan bilimsel çalışmalar bu uygulamaların haklı olabileceğini göstermiştir. Özellikle siyah dut son zamanlarda kansere karşı önerilen meyvelerin başında gelmektedir.

4. KAN ŞEKERİNİ DÜZENLER
Birçok bilimsel çalışmada dutun kan şekerini dengeleyici özelliği üstünde durulmuştur. Dutun içerdiği DNJ (1-deoksinojirimisin) isimli madde besinlerin sindiriminde görev alan bir enzimi baskılayarak kan şekerinin daha yavaş yükselmesini sağlar. Bu da kan şekerinin kontrolünü sağlar. Ancak diyabet hastaları porsiyonlarına dikkat etmelidirler.

5. POSA YÖNÜNDEN ZENGİNDİR
İçerdiği posa (lif) sayesinde düzenli tüketiminde, kolesterol seviyelerini sağlıklı aralıklarda tutmaya yardımcı olur ve kalp sağlığını korur. İyi bir posa kaynağı olması aynı zamanda bağırsakların çalışmasına da olumlu katkılar sağlar.

NASIL TÜKETİLMELİ?

Kuru dutu birkaç farklı şekilde diyetinize ekleyebilirsiniz: Yoğurdun içine kuru dut ekleyip tüketebilirsiniz. Özellikle tatlı krizini sağlıklı bir şekilde aşmak isteyenler içine biraz da toz tarçın eklediklerinde harika bir tatlı alternatifi olacaktır. Kuru dutu ceviz, fındık ya da badem gibi yağlı tohumlarla birlikte tüketip sağlıklı bir ara öğün haline getirebilirsiniz. Şeker kullanmadan pekmezini yapabilirsiniz. Aynı zamanda kahvaltılarda da rahatlıkla tüketebileceğiniz kuru dutu tek başına da porsiyon miktarına dikkat ederek tüketebilirsiniz.

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol