KARATAY HOCA TEPKİ GÖSTERDİ...

Beslenme tartışmalarının merkezindeki isim Prof. Dr. Canan Karatay ile konuştuk.

13 Ocak 2016 Çarşamba 11:59
KARATAY HOCA TEPKİ GÖSTERDİ...

 Prof. Karatay, “Hekimler arasındaki farklı görüşlerin milyonların önünde tartışılmasının ve halkın hakem konumunda olmasının halk sağlığı için önemli bir adım olduğunu” söyledi. Dünyadaki açlık tehlikesine de dikkat çeken Karatay, “Artık bazı güçlerin cepleri doldu ve taştı. Doğadan, doğruluktan ve dürüstlükten uzaklaştığımız zaman film koptu” dedi.


Türkiye'de ve dünyada sağlık ve özellikle beslenmeyle ilgili konularda film bir yerlerde koptu sanki. Ne zaman ve neden koptu?

Doğadan uzaklaştığımız, doğal beslenmediğimiz ve endüstriyel gıdalar piyasaya sürülmeye başladığı zaman bu film koptu. Cep sağlığını düşünenlerle halk sağlığını düşünenler arasında büyük fark var. Kendi çıkarını düşünen, halkı düşünenlere her zaman hücum eder.

"Neden bu hastalıklar oluyor" kulvarındayım

Para ve aşırı çıkar ilişkileri her şeyin "doğru ve dürüst" olmasının önündeki engel. Peki doğru söyleyenin dokuz köyden kovulmadığı bir ekosistem nasıl olacak ?

Hekimlerimiz ağırlıklı olarak, "Hastalık nedir, hasta olduktan sonra ne yapılabilir?" konularına odaklı. Ben "neden bu hastalıklar oluyor?" kulvarındayım. Geçtiğimiz günlerde 30 güne yakın bir süre küvözde kalıp solunum yetersizliğinden vefat eden bir bebek haberi vardı. Peki neden 2 aylık bebek solunum yetersizliğine girdi? Bu sorulmadı ve üzerine gidilmedi. Oysa önlemek bir ülke için en önemli, en kolay ve en ucuz yatırım.

Canan Karatay'ın söyledikleri birilerini rahatsız ediyor, birilerini de rahatlatıyor. Bir kurtarıcı gibi de görünüyorsunuz adeta...

Temel bilimde hastalık tedavi edilmez, hasta tedavi edilir. Şimdilerde modern tıp eğitiminde hep hastalıklar ve nasıl giderileceği anlatılıyor. Bu şart ama hekimlik yalnız bu değil ki... Hastalık yoktur hasta vardır. Fakat bu söz uygulamada yerini bulmuyor. Bunlar üzerinde durulmasından da huzursuz olan bir kesim var. Halbuki halk o kadar memnun ki...

Sağlık bilgisi, hekimlerin yönlendirmesi olmadan halkın pek de hakim olacağı bir alan değil. Ama bu ortamda halk da hakem oldu adeta… Sağlık ve beslenme ile ilgili tartışmaların halkın önünde yapılması sizce ne kadar doğru?

Halk hakem olacak tabii… Halk yıllardan beri yanlış beslendi ve çocuklar da yanlış büyütüldü. Bunların halka öğretilmesi gerek. Örneğin şeker en tatlı zehirdir! Çocuklara, bebeklere şeker verilmemelidir. 24 haftalık bebelere şeker yüklemesi yapılması doğru değil! Eğer gebelik diyabetini önlemekse amaç, geç kalınmış olunuyor! Bebek ana rahmine düşmeden, sürpriz hamilelikse düşer düşmez önlem alınması gerekiyor! 24 hafta bekleyince geç kalınmış oluyor zaten. Ben bu yanlış diyorum. Geç kalmayalım diyorum!

Meslekten atılma yalanı

Meslekten men edildiğinize dair haberlerde gerçeklik payı var mı peki?

Tamamen karalama ve yalan. Çünkü halkın kafasını bulandırmak için başka bir şey söyleyemiyorlar. Siz soruyorsunuz ya "bunlar halkın önünde tartışılmalı konuşulmalı mı?" diye… Halkın önünde konuşulsun ki halk bilinçlensin, düşünsün ve sorgulasın. Halkın sorgulaması birilerini rahatsız ve huzursuz ediyor nedense.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 13.01.2016 12:10
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
hTice akbayrM 2016-01-14 19:34:11

vep doluranlara gucumuz yetmez boylece cabamiz bosuna