KADINLARA UMUT IŞIĞI DOĞDU...

Bilim dünyası kadın sağlığı konusunda yeni bir araştırmaya imza attı.

27 Şubat 2012 Pazartesi 10:34
KADINLARA UMUT IŞIĞI DOĞDU...

 Kadınlarda yumurta hücresi üretebilen yumurtalık kök hücrelerinin bulunduğu belirlendi.

Araştırmaya imza atan biliadamlarından Jonathan Tilly ve ekibi, yumurtalıklarda oluşum aşamasındaki kök hücreleri izole etti ve bunların yumurta hücreleri üretebildiğini gösterdi.
Bilimadamları, izole edilen kök hücreleri yeşil flüoresan protein ile "işaretledi". Kök hücreler önce insan yumurtalığından alınan dokuya, daha sonra da bir farenin derisinin altına enjekte edildi.
2 hafta sonra, bazı "işaretli olan" yumurta hücrelerinde "filizlenmeler" oldu.
İngiliz "Nature Medicine" dergisinde yayımlanan araştırmanın sonuçlarının başka araştırmalarla da doğrulanması halinde, kadının üreme sisteminin yaşlandığına ilişkin teorilerin gözden geçirilmesinin gerekeceği vurgulandı.
50 yılı aşkın süredir her kadının doğduğunda kendisine ait belli bir yumurta sayısına (yumurta rezervi) sahip olduğu, yaş ilerledikçe yumurta rezervinin azaldığına inanılıyordu.
Bu dogma, ilk kez 2004'te bilimadamlarının yaptığı, dişi farelerin yaşamları boyunca yumurta hücresi üretebildiğini gösteren araştırma ile biraz sarsılmıştı. Ancak bu araştırma, sadece fareler üzerinde yapılmış olması ve kullanılan yöntemde gedikler bulunması nedeniyle bazı bilim çevrelerinden kabul görmemişti.
Tilly ve ekibinin yaptığı araştırmanın, özellikle hastalık sonrasında (kanser tedavisi) kadınlara umut ışığı olabileceği belirtildi. 

TRT





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol