FESTİVALDE SERT YANITLAR VERDİ!

'Ceviz tarlası aldı, böyle bilim adamlık olmaz' suçlamalarına maruz kalan Türkiye'nin Sağlık Profesörü Karatay hocamız, Bakan Akdağ'a Mersin'den sert yanıt verdi.

16 Ekim 2016 Pazar 00:12
FESTİVALDE SERT YANITLAR VERDİ!

Sağlıklı beslenme üzerine hazırladığı kitapları ve adıyla anılan diyeti ile tanınan Kalp ve İç Hastalıkları Profesörü Canan Karatay, 2. Mut Zeytin ve Zeytinyağı Sempozyumunda zeytin ve zeytinyağının faydalarını saymakla bitiremedi. Doğa harikası olan zeytinin sağlık kaynağı olduğunu belirten Karatay, “Zeytinyağı, doğanın biz yetişkinlere sunduğu ana sütüdür” dedi.

2. Mut Zeytin ve Zeytinyağı Sempozyumu yapıldı. Kaymakamlık ve Belediye tarafından düzenlenen sempozyuma, sağlıklı beslenme üzerine hazırladığı kitapları ve adıyla anılan diyeti ile tanınan Kalp ve İç Hastalıkları Profesörü Canan Karatay konuşmacı olarak katıldı. Karacaoğlan Çınaraltı Parkında açılışı gerçekleştirilen sempozyuma; Mersin Milletvekilleri Serdal Kuyucuoğlu, Baki Şimşek, Mut Kaymakamı Mehmet Ali Akyüz, Belediye Başkanı Nebi Yılmaz, hemşehrimiz ünlü ozan Musa Eroğlu, ilçedeki zeytin ve zeytinyağı üretici ve işletmecileri, kurum ve kuruluş temsilcileri, daire amirleri, sivil toplum örgütlerinden temsilciler ile çok sayıda yurttaş katıldı.

KAYISININ VE ZEYTİNİN BAŞKENTİYİZ
Mut Halkoyunları gösterisinin ardından başlayan sempozyumun açılış konuşmasını, Belediye Başkanı Nebi Yılmaz yaptı.

Sağlıklı ürün üreten ve Mersin tarımına yön veren bir ilçe olduklarını söyleyen Yılmaz, “Torosların bağrında,Türkiye’de bulunan ürünlerin yüzde 85’inin üretildiği bir Anadolu coğrafyasına sahibiz. Bir çok ürünümüz var; ama ana damar kayısı ve zeytin.Sofralık kayısının yüzde 70’ini üretiyoruz. Sofralık kayısıda Türkiye’nin başkentiyiz, anavatanıyız. Zeytinde Türkiye’nin yüzde 13’ünü üretiyoruz. Türkiye’de ilaçsız tarımın, ilaçsız zeytinin olduğu hem anavatanız hem başkentiz” dedi.

ZEYTİN YASASINI ATATÜRK ÇIKARTTI
Sempozyumda konuşan Mersin Milletvekilleri CHP’li Serdal Kuyucuoğlu ve MHP’li Baki Şimşek; ürünlerin tanıtımı, pazarlanması ve markalaşmanın öneminden bahsetti. Kuyucuoğlu, zeytinin barışın ve sağlığın simgesi olduğunu belirtirken; Şimşek, zeytin yasasını Atatürk’ün çıkarttığını ve zeytin ağaçlarının kesilmesini yasakladığını söyledi.

ZEYTİN SAĞLIK KAYNAĞIDIR
Sempozyuma katılan ünlü Prof. Dr. Canan Karatay, Mut'lulara zeytin ve zeytinyağıyla sağlıklı beslenmenin ipuçlarını verdi.

Zeytinin sağlık kaynağı olduğunu söyleyen Karatay, zeytin ve zeytinyağını altın olarak nitelendirdi. Karatay, “Zeytin bize sağlık bahşetmekte. Gölgesiyle, bitkisiyle, yaprağıyla, meyvesiyle, meyvesuyu olan zeytinyağıyla bize sağlık vermektedir. Hipokrat zeytinyaprağı çayı kullanarak kolerayı, mide ülserini tedavi ediyor. 3 kutsal kitapta zeytun geçiyor. Hz. Muhammed orucunu zeytinle açardı, hurmayla açmazdı” dedi.

ZEYTİNYAĞI ANA SÜTÜ GİBİDİR
Zeytinin asırlardan beri Akdeniz havzasının en önemli bitkilerinden biri olduğunu Karatay, “ Zeytinyağı yağ değildir. Diğer yağlı tohumlardan elde edilen yağla hiçbir alakası yoktur. Zeytinyağı zeytinin meyve suyudur. Sağlık bahşeder hepimize. Çocuklara verdiğimiz zaman beyni açılır. En önemli antibiyotik içerir. Ağrı giderir. Zeytinyağında bitkisel kolestrol dediğimiz sterol vardır. Zeytinyağı doğanın biz yetişkinlere sunduğu ana sütüdür”şeklinde konuştu.

ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI HASTALIKLARI ÖNLER
Zeytin ve zeytinyağının birçok hastalığı önlediğini belirten Prof. Karatay, şu bilgileri verdi: “A, E vitamini içerir. Yüzde 88 oranında E vitamini vardır. Yani çok güçlü antioksidandır. Yani kanseri önler. Vücuttaki kronik yangıyı önler. Zeytinyağı bilinenin aksine kilo aldırmaz, kilo verdirir. Karaciğer yağlanmasını önler. Şeker hastalığını önler. Tansiyonu düşürür. Kalp krizini önler. Felci önler. Asrımızın vebası alzheimeri önler. Kan şekerini yükseltme oranı çok düşüktür. Vücutta birikmiş ekstra fazla kiloları, yağlanmayı önler.”

"BÜTÜN ARAZİLER BENİM..."
Zeytin ağaçlarını yok saymanın kamu aleyhine olduğunu söyleyen Karatay, TBMM’de çıkarılacak yasalarda buna dikkat edilmesini istedi. Karatay şöyle konuştu: “Zeytin ağaçlarını sonsuza kadar korumak ve çoğaltmak zorundayız. Elimize gelen Dünya raporlarında, başta Amerika’dan gelen raporlarda; 2025 yılı kıtlık yılı olarak bekleniyor. Bu raporlar çok önemli. Bu kıtlık yılında yalnız zeytin ağacına sahip olanlar ayakta kalacak, sağlığına kavuşacak ve de ekonomisi toparlayacak. Öbür ağaçların hepsi gidecek, zeytin kalacak. Onun için ben rica ediyorum gençlerimize, hükümetimize, milletvekillerimize, başkanlarımıza, kaymakamlarımıza; el atalım kestirmeyelim. Geleceğimizi yoketmeyelim. Bana kamu yararına diye kanun çıkartamazlar. Kesinlikle karşı çıkıyorum, hep beraber çıkmalıyız. Birileri benim ceviz, zeytin arazilerim olduğunu söylüyor onlara diyorum ki; evet ben Anadolu kadınıyım ve bu topraklardaki her ceviz her zeytin arazisi benimdir. Ferman padişahınsa dağlar benimdir diye bir söz vardır. Ben de diyorum ki ferman hükümetinse zeytinler, cevizler benimdir. ”

Prof. Dr. Canan Karatay, konuşmasını zeytin duasıyla tamamladı. Karatay daha sonra, konuşmasını ilgiyle takip eden dinleyicilere yazdığı kitaplarını imzaladı.

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol