FAYDALI MI ZARARLI MI? İŞTE CEVABI...

Sağlığınız için yapabileceğiniz geri dönüşü en yüksek yatırımlardan biri yürüyüş.

28 Eylül 2016 Çarşamba 02:16
FAYDALI MI ZARARLI MI? İŞTE CEVABI...

Sağlığınız için yapabileceğiniz geri dönüşü en yüksek yatırımlardan biri yürüyüş. Haftada 2.5 saat veya günde sadece 20 dakika yürüyerek kalp krizi riskinizi %30 azaltabilirsiniz. Her zaman, her yerde yapabileceğiniz yürüyüşün kanser ve diyabet riskini azalttığını, tansiyon ve kolesterol seviyelerini düşürdüğünü ve zihni berrak tuttuğunu gösteren araştırmalar var. Harvard Üniversitesi yürümekle ilgili yapılan son araştırma sonuçlarını derlemiş. 

Günde sadece 20 dakika yürümenin sağlığınıza faydaları Harvard’lı araştırmacılar 12.000 kişilik bir araştırmada obeziteye sebep olan 32 genin fazla kilo ile ilişkisini incelemişler. Günde yaklaşık bir saat tempolu yürüyüş yapan katılımcılarda, bu genlerin kilo aldırma etkisinin yarı yarıya azaldığı tespit edilmiş.

Tatlı yeme ihtiyacınızı azaltıyor
Günde sadece 20 dakika yürümenin sağlığınıza faydaları Exeter Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma 15 dakikalık bir yürüyüşün çikolata yeme isteğini ve stresli durumlarda yediğiniz çikolata miktarını azalttığını gösteriyor. Yapılan diğer araştırmalar da, yürüyüşün sadece çikolata değil genel olarak bütün şekerli abur cuburları tüketme isteğini azaltabileceğini gösteriyor.

Göğüs kanseri riskini azaltıyor
Günde sadece 20 dakika yürümenin sağlığınıza faydaları Amerikan Kanser Derneği araştırması, haftada 7 saatten fazla yürüyen kadınların göğüs kanserine yakalanma riskinin, 3 saat altında yürüyenlere göre %14 daha az olduğunu gösteriyor. 

Eklem ağrılarını engelliyor
Günde sadece 20 dakika yürümenin sağlığınıza faydaları Araştırma sonuçları yürüyüşün kireçlenme ağrılarını azalttığını gösteriyor. Hatta, haftada 8 ila 10 km yürüyerek kireçlenmeye engel olmak da mümkün. 

Yürümek eklemleri koruyor. Yürüyüş özellikle osteoartrit oluşumunun sık görüldüğü diz ve kalçalar için faydalı. Yürüyüşün yanı sıra üst bacak ve kalça kaslarını güçlendirecek egzersizleri de ihmal etmemek gerekiyor.

Bağışıklığı güçlendiriyor
Günde sadece 20 dakika yürümenin sağlığınıza faydaları 1000 kişi üzerinde yapılan bir araştırma haftada en az 5 kez 20 dakikalık yürüyüş yapanların haftada bir veya daha az egzersiz yapanlara göre %43 daha az hastalık izni günü kullandıklarını göstermiş. Egzersiz yapanlar hasta olduklarında da daha az semptom gösterip daha hızlı atlatıyorlar. (Hazırlayan: Özlem Çiftçi)

 





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol