EMEKLİYE BİR ŞOK DAHA!

32 milyar liralık prim alacağını tahsil edemeyen SGK, bu parayı ‘tamamlayıcı sağlık sigortası’ adıyla emekliden kesmeye hazırlanıyor.

19 Ocak 2015 Pazartesi 15:13
EMEKLİYE BİR ŞOK DAHA!

 Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) 5 yıllık stratejik planında 76 milyonu yakından ilgilendiren çarpıcı yeniliklerin sinyalleri verildi. Türkiye’de 10 milyonun üzerindeki emekliyi üzecek düzenlemenin gelmesi halinde yeniden prim yatırma dönemi başlayacak. Yıllarca devlete sağlık primi ödeyen emeklilerin tamamlayıcı sağlık sigortası adı altında ayrı bir prim tahsil edilmesi önerisi rapora girerken, kanserden mutluluk çubuğu tedavisine, hacamattan palyatif bakıma kadar karşılanan sağlık hizmetlerinin ekstra ücretle karşılanması önerisi de yer aldı.

İLAÇ GİDERLERİ YÜKSEK’ 

Sağlık giderlerinin önemli bölümünün emeklilerin ilaç ve hastane giderlerinden kaynaklandığına vurgu yapılan raporda “Önümüzdeki dönemde dünyada beklenen yaşam süresinin ve yaşlı nüfus oranının artması ile emeklilik yaşının yükseltilebileceği (Avrupa’da 70 yaş) öngörülmektedir. Değişik ülkelerde emeklilerin aldıkları sağlık hizmetlerine yönelik sağlık sigortası primi alınması gündeme gelmektedir” denildi.

5 YILLIK DÖNÜŞÜM 

‘Sosyal Güvenlik Kurumu 2015-2019 Stratejik Planı’nda sağlık, sigorta, emeklilikle ilgili 7’den 77’ye herkesi ilgilendiren alanlarda yapılacak değişiklik hedefleri yer aldı. Toplanan prim gelirlerinin sağlık harcamaları ve emekli maaşlarını karşılamadığına vurgu yapılarak yeni adımlar atılması kararlaştırıldı. Sigortacılık alanında alternatif modellerin oluşturulması hedefi 5 yıllık plana girerken, “Bu çerçevede, ülkemizde uygulanabilir tamamlayıcı sağlık sigortacılığı modellerinin geliştirilmesi, uygun geri ödeme modellerinin araştırılması” hedefleri konuldu.

YİNE PRİM AFFI BEKLENTİSİ BAŞLADI

AK Parti hükümetlerinin her seçim öncesi oy toplamak için çıkardığı ‘borç affı’ Sosyal Güvenlik Kurumu yönetimini çileden çıkardı. 32 milyar liralık prim alacağını tahsil edemeyen ve vatandaşlarla icralık olan kurum, “Toplumda sürekli prim affı beklentisi var” uyarısında bulundu. Dürüst vatandaşları cezalandıran sistemin sona ermesi gerektiğine vurgu yapıldı.

Hasan BOZKURT / (BUGUN)

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 19.01.2015 15:18
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol