DENEME AMAÇLI EKİLDİ AMA...

İlk meyvelerini verdi ve bakın sonucu ne çıktı?

02 Ekim 2016 Pazar 20:46
DENEME AMAÇLI EKİLDİ AMA...

Anavatanı Tibet olan, Türkiye'de halk arasında "kurt üzümü" ya da "mutluluk meyvesi" olarak bilinen "goji berry", deneme amacıyla ekilen Kahramanmaraş'ın yüksek kesimlerindeki bir bahçede ilk meyvelerini verdi.
Afşin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekiplerince yüksek kesimlere mayıs ayında kurt üzümü fidesi ekildi. Kilo sorunu yaşayanların özellikle tercih ettiği meyvenin Afşin'deki üretimi, istenilen seviyede ve olumlu sonuç verdi.
İlk meyvelerin alındığı Afşin'de, ileriki dönemde vatandaşlara da fide dağıtılacak. Marketlerde kilogramı 60 liraya ulaşan meyvenin kent için önemli gelir kapısı oluşturması bekleniyor.

Afşin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muttalip Kurt, yaptığı açıklamada, Çin ve Tibet orijinli Türkiye'de "süper üzüm" veya "kurt üzümü" olarak adlandırılan goji berry meyvesinin dünyada besin değeri en yüksek meyvelerden birisi olduğunu söyledi.
Afşin'de deneme amaçlı gerçekleştirilen çalışmalardan olumlu sonuç aldıklarını vurgulayan Kurt, "Afşin'in toprak yapısı ve ikliminin bu bitkiyi üretimi için uygun olduğunu ilçe tarım müdürlüğümüzün deneme amaçlı oluşturduğumuz bir dönümlük bahçede gördük. İlk meyvelerimizi aldık ve bu bizleri sevindirdi" dedi.
Kurt, son yılların gözde ürünü bitkinin bölge çiftçileri tarafından üretilmesi konusunda destek vermeye hazır olduklarını aktararak, şunları kaydetti: "Üç aylık bir dönemin ardından meyvelerimizi aldık. Önümüzdeki yıllarda verimin artarak devam edeceğini biliyoruz.
Halk arasında daha çok kurt üzümü olarak bilinen bu meyve ağacı mayıs-kasım ayları arasındaki 7 aylık süreçte sürekli kendini yenileyerek meyve verebiliyor. 
Meyve marketlerde ve kuru yemişçilerde vatandaşlar tarafından son derece rağbet görüyor.
Kurt üzümü içerdiği güçlü antioksidanlar sayesinde serbest radikallerin uğratacağı zararlara ve erken yaşlanmaya karşı vücudu koruduğu bilinmekte.
Özellikle zayıflamak isteyenler de kullanıyor. Ayrıca kanser önleyici bir madde olan germanium içeren, yeryüzünde bugüne kadar tespit edilmiş birkaç bitki türünden birisi olduğu bilinmekte.
Son dönemde de özellikle zayıflatıcı etkisi sebebiyle medyada geniş yer bulmuş ve dolayısıyla bu ürüne vatandaşların rağbetini de arttırdı.
"İlçede tahıl üretiminin yoğunluğuna da dikkat çeken Kurt, anti kanser özellikli aronia ve kinoa bitkileriyle ilgili de deneme üretimine başladıklarını sözlerine ekledi.



yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 03.10.2016 10:51
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol