Çin'den Kendisine Başka Bize Başka Aşı!

Çin’de ülke içi kullanımına onay verilen ilk koronavirüs aşısı Sinopharm’ın geliştirdiği aşı oldu. Böylece Çin’de yaygın kullanımına izin verilen ilk aşı Türkiye’nin satın aldığı Sinovac değil, Sinopharm’ın aşısı oldu.

01 Ocak 2021 Cuma 12:30
Çin'den Kendisine Başka Bize Başka Aşı!

Satın aldığımız Çin aşısı kafaları iyice karıştırdı. Çin Ulusal Tıbbi Ürünler İdaresi açıklamasına göre, Sinopharm’ın aşısı Çin’de ülke içi kullanım onayı alan ilk aşı oldu.

Sinopharm’dan dün yapılan açıklamada, Faz-3 denemelerinin ara sonuçlarına göre aşının Covid-19’a karşı yüzde 79.34 koruma sağladığı belirtilmişti. Sinopharm aşının denemelerine katılan gönüllülerden kaçının Covid-19’a yakalandığı, kaç kişiye gerçek ve kaçına boş aşı (plasebo) yapıldığı veya olası yan etkiler hakkında ayrıntı vermemişti; ülke içi kullanım onayı için başvuruda bulunacaklarını duyurmuştu. Aşının ayrıntılı çalışmalarının önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşılması bekleniyor.

Çin yönetimi temmuz ayında yüksek riskli gruplar ve zorunlu nedenlerle çalışan işçiler için bir acil aşılama programı başlatmıştı. Bu programda kullanılan üç aşıdan biri de, Sinopharm’ın ürünüydü. Yeni gelen onayla, bu aşının halka kitlesel olarak yapılmasına başlanacak.

Sinopharm’ın aşısını alan ülkeler arasında Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Pakistan da bulunuyor. BAE 9 Aralık’ta yaptığı açıklamada bu aşının ülkedeki denemelerin ön sonuçlarına göre yüzde 86 oranında koruma sağladığını duyurarak halka uygulamaya başlamıştı. Pakistan ise bu aşıdan 1.2 milyon doz sipariş etmişti.

AŞI HASTALIĞA KARŞI YÜZDE 79.34 ETKİLİ

Aşının etkinliğine dair detaylı bir veri açıklanmasa da aşıyı geliştiren Sinopharm’ın iştiraki Çin Ulusal Biotec Grubu’nun (CNBG) Beijing Biyolojik Ürünler Enstitüsü birimi aşının geçici verilere göre hastalığa karşı yüzde 79.34 etkili olduğunu açıkladı.

YÜKSEK RİSKLİ GRUPLARA AŞI YAPILIYOR

Çin'de üçüncü aşama klinik deneyleri yürütülen bazı aşılar daha önce acil durum kullanım onayı almıştı. Bu kapsamda, Haziran ayının başından bu yana 4.5 milyon doz aşı kullanıldığı, sağlık çalışanları, gümrük personeli ve ülke dışına giden devlet görevlileri dâhil olmak üzere yüksek riskli gruplara aşı yapıldığı bildirildi.Öte yandan Çin Ulusal Sağlık Komisyonu Başkan Yardımcısı Zeng Yixin, Covid-19 aşılarının halka ücretsiz olarak sunulacağını söyledi.

ÇİN’DEN ONAY ÇIKMASI BEKLENİYOR

Çin'de şu ana dek 14 aşı adayı için insanlı deneyler yürütülmesi onaylanırken, bunlardan 5'inin üçüncü aşama klinik deneylere geçtiği bildirildi.Türkiye’nin satın aldığı CureVac aşısı için de, Brezilya, Endonezya ve Türkiye’deki çalışmaların sonuçlarının ardından Çin’den onay çıkması bekleniyor. 

TÜRKİYE SİNOVAC’TAN ALDI

Çin’den önceki gün getirilen Sinovac firmasının ürettiği yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşılarından alınan numuneler, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) laboratuvarlarında en az 2 hafta sürecek analiz sonucunda uygun görülmesi halinde kullanıma sunulacak.

Çin’den gelecek aşının ne zaman ve ilk etapta nereye geleceğine ilişkin soruya Bakan Koca, “SinoVac aşısı ilk planda 3 milyon olarak gelecek. Şubat ayı sonuna kadar toplam 50 milyon gibi bir sözleşme yapıldı. İlk partinin 3 milyon dozunun da pazartesi sabahı Türkiye’de olacağını söyleyebilirim. Pfizer-BioNTech aşısıyla ile ilgili de mart sonuna kadar 4,5 milyon doz gibi planladık. Zannediyorum ocak ayında bunun 1 veya 1,5 milyon gibi bir kısmı gelmiş olacak ama önümüzdeki haftalarda Uğur Hoca da bunu bir takvimle netleştirerek bize bildirmiş olacak. Ankara’da olur merkez.” diye konuşmuştu.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 01.01.2021 12:41
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol