ÇAYI BÖYLE TÜKETİRSENİZ...

Son dönemlerde zararlarından sıkça söz edilen siyah çay bir şifa kaynağı haline gelebiliyor.

12 Şubat 2016 Cuma 01:38
ÇAYI BÖYLE TÜKETİRSENİZ...

 Son dönemlerde zararlarından sıkça söz edilen siyah çay, bilinçli tüketildiğinde bir şifa kaynağı haline gelebiliyor. Siyah çay hakkında doğru bilinen yanlışlara değinen Yrd. Doç. Dr. Gülcan Arusoğlu, siyah çayın, zihinsel performansı artırmasının yanı sıra, kalp damar hastalıklarına engel olduğunu ve hatta anti kanserojen madde içerdiğini belirtti.

Yeterli ve sağlıklı beslenildiğinde siyah çay tüketiminin bilinenin aksine faydalı olduğunu belirten İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Gülcan Arusoğlu, "Antioksidan ögeleri açısından baktığımızda gerek yeşil çay gerek siyah çay gerekse beyaz çay arasında fark yok" dedi.

''Zihinsel performansı artırıyor''

Siyah çayın içerisinde bulunan eltianil adı verilen maddenin bir miktar kafeinle birlikte tüketildiğinde zihinsel performansı arttırıcı yönde etki gösterdiğini dile getiren Yrd. Doç. Dr. Gülcan Arusoğlu, açıklamalarına şöyle devam etti:

"Günde 3-4 bardak içilen çay zihinsel performansı artırıyor. Yani zinde olma, odaklanma, algıda seçicilik, canlılık gibi etkiler söz konusu. Çay bilinçsiz tüketildiğinde ise sayılan bu faydalar elde edilemiyor. Kalp damar hastalıklarında ve bir takım felçlerde günde 2-3 bardak çay içmenin bu riskleri azalttığı ile ilgili birçok çalışma var."

Siyah çayın doğru tüketimi konusunda uyarılarda bulunan Yrd. Doç. Dr. Arusoğlu, "Çay mümkün olduğu kadar yemeklerden sonra tüketilmelidir. Yemekle birlikte tüketilmesini ise tavsiye etmiyoruz. Günlük beslenmemiz sağlıklı ve dengeliyse çay; sudan sonra, su ihtiyacımızın tamamlanmasında iyi bir alternatif olabilir.

Bilinçsiz içildiğinde ise kansızlık ve gerginlik gibi istenmeyen sebeplere maruz bırakabilir. Aslında çay günlük toplam sıvı alımı için ilave olarak son derece önemli bir katkıdır. Mümkünse çayın öğünler arasında tüketilmesini tavsiye ediyoruz. Yemek yerken tüketilmemelidir. Özellikle gebe ve emziren kadınların çok sık çay içmemesi gerekir.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 12.02.2016 10:32
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
huseyin candan 2016-02-12 16:26:40

bizleri bilgilendirdiginiz icin tesekurler ulkesini ve ulke insanini sevmek ise ben buna derim basari dileklerimle saygilar