Canan Karatay Yine Haklı Çıktı, Millete Yemeyin Deniyordu...

Yıllarca doymuş yağ asitlerinin sağlığa zararlı olduğu söylenerek uzak duruldu. Ancak yeni yapılan çalışmalar tam tersini söylüyor.

12 Nisan 2022 Salı 07:39
Canan Karatay Yine Haklı Çıktı, Millete Yemeyin Deniyordu...

Canan Karatay doğal olan tereyağının faydasını her fırsatta dile getiriyor. Fakat birçoğumuz tereyağının zarar verdiğini bilerek yıllarca uzak durduk. Araştırmalar, Tereyağı ve tam yağlı süt ürünlerinde bulunan C15:0 adlı bir doymuş yağ türünün aslında oldukça faydalı olabileceğini ortaya koydu.

Diyetisyen Zeitlin günde bir yemek kaşığından fazla yüksek kaliteli tereyağı (örneğin sebzeleri sote etmek veya tam tahıllı tost için) ve günde yaklaşık iki bardak süt eklemeyi öneriyor.

Halk Sağlığı Araştırmacısı ve Veteriner Epidemiyoloğu olan Stephanie Venn-Watson, Insider'a yaptığı açıklamaya göre yunuslar üzerinde yıllarca süren araştırmalar, hayvanların yaşa bağlı hastalık riski ile bizimki arasında ilginç bir paralellik yoluyla besinin önemini ortaya çıkarıyor.

TEREYAĞININ VÜCUDA ETKİSİ

Son yıllarda beslenme tavsiyeleri, diyetteki tüm yağların kötü olduğu yanılgısından uzaklaştı. Araştırmalar, diyetinizde daha fazla C15:0 olduğunu gösteriyor; otla beslenmiş tereyağı gibi yiyeceklerin ılımlı olması hastalık riskini azaltabilir ve sağlığı ve refahı iyileştirebilir. Bazı doymuş yağlar, yıllarca aksi yönde tavsiyelere rağmen sağlıklı olabilir.

Bununla birlikte, doymuş yağ, kırmızı et, tereyağı ve süt ürünleri gibi daha yüksek kalp hastalığı riskleriyle bağlantılı kaynaklarla "kötü" bir yağ olarak damgalanmaya devam ediyor .

Ancak tüm doymuş yağlar eşit değildir. C15:0 adlı bir yağ asidi, daha düşük kalp hastalığı , diyabet ve yağlı karaciğer hastalığı riski gibi sağlık yararlarıyla ilişkilendirilmiştir.

Vücudumuzda üretemediğimiz ve yiyeceklerden almamız gerektiği için araştırmalar, omega-3 gibi diğer sağlıklı yağlara benzer esansiyel bir yağ asidi olduğunu ve bunun kalp hastalıkları ve diğer kronik hastalıkları önlemeye yardımcı olabileceğini gösteriyor.

"Önemli bir yağ asidini diyete geri almak için nispeten basit bir şekilde bir fırsatımız var." dedi.

GÜNDE 1 YEMEK KAŞIĞI YETİYOR

Diyetisyen Brigitte Zeitlin, yağlı gıdaların çeşitli gıda gruplarıyla sağlıklı bir beslenmede rolünün şaşırtıcı olmadığını belirterek şunları söyledi:

"İçlerinde yağ olması gereken yiyecekler, her zaman tüm versiyonun bir faydası vardır. Doymuş yağ, kendi başına, korkulacak bir yağ değildir. Kaynağı önemlidir."
Zeitlin, faydalarını aşırıya kaçmadan elde etmek için günde bir yemek kaşığından fazla yüksek kaliteli tereyağı (örneğin sebzeleri sote etmek veya tam tahıllı tost için) ve günde yaklaşık iki bardak süt eklemeyi önerir.

Kanıtlar ayrıca otla beslenmiş tereyağı ve süt ürünlerinin daha zengin bir C15:0 kaynağı olabileceğini düşündürmektedir. Donanma yunuslarına ilişkin veriler, insan beslenmesi, yaşlanma ve kronik hastalıkların daha iyi anlaşılmasına giden yolu açtı.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 11.08.2022 08:40
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol