AYÇEKİRDEĞİ DEPRESYONA BİREBİR...

Bilimsel araştırmalar, ay çekirdeğinin stres, anksiyete, depresyon ve unutkanlığa karşı kullanılabileceğini ortaya koydu.

25 Eylül 2014 Perşembe 15:21
AYÇEKİRDEĞİ DEPRESYONA BİREBİR...

 Ay çekirdeği, yüksek protein içeren şaşırtıcı derecede besleyici bir atıştırmalık olmakla birlikte, birçok önemli vitamin, mineral ve antioksidan içeriyor. Ay çekirdekleri kolaylıkla bulunabilen ve yüksek kalorili şekerlerin veya diğer daha az sağlıklı atıştırma alternatiflerinin yerine geçebilen bir yiyecek olmasıyla da dikkat çekiyor. Bir avuç ay çekirdeği, günlük gıda alımınızın besin değerini arttırmada önemli bir rol oynuyor.

Ay çekirdekleri B1, B5, E ve folik asit içeriyor. Aynı zamanda önemli mineraller arasında yer alan bakır, magnezyum, selenyum ve fosfor açısından da sağlıklı bir besin sunuyor. Yalnızca çeyrek fincan yani dört yemek kaşığı kadar çekirdek, bu önemli besinlere olan günlük ihtiyacın yarısından daha fazlasını karşılayabiliyor.

Ay çekirdeklerinde bulunan yağ da kalitelidir ve “iyi” kolesterolü artırabilen, kalp ve kardiyovasküler sisteminizi koruyan kalp dostu yağlar olarak ön plana çıkıyor. Bu besinler arasında özellikle E vitamini güçlü bir antioksidandır, kardiyovasküler sağlığın korunmasına yardımcı olur. Ay çekirdekleri E vitamini açısından zengin olmakla birlikte, çeyrek fincan ay çekirdeği tavsiye edilen günlük E vitamini alımının yüzde 90’ını karşılar. Kardiyovasküler sağlık ve kolesterol korumaya yardımcı olan diğer besinler arasında lignan, arginin ve fenolik asitler de yer almaktadır. Bunlar çoğu insanın fazla bilmediği maddeler olmakla birlikte, bu besinlerin alımını artırmanın faydalarını gösteren birçok araştırma yapılmaktadır.



STRES, ANKSİYETE, DEPRESYON VE UNUTKANLIĞA KARŞI YARDIMCI

Medigold Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Baha Murat Aydoğ’a göre Ay çekirdeğinde bulunan diğer maddeler arasında triptofan ve kolin de yer almaktadır. Aynı zamanda balkabağı çekirdeğinde de bulunan triptofan; stres, anksiyete ve depresyonun azaltılmasına yardımcı olabiliyor.

Kolin ise özellikle hafızanın iyileştirilmesine yardımcı olarak beyin fonksiyonlarının artırılmasına destek oluyor. Bu zengin bitkisel vitamin ve mineraller kombinasyonu ile ay çekirdekleri şaşırtıcı derecede besleyici bir yiyecek olarak görünüyor. Yumuşak ve lezzetli bir tada sahip olan ay çekirdeği, Türkiye’de gündelik olarak tüketilen besinlere kolaylıkla eklenerek öğünleri zenginleştiriyor.

GÜNLÜK BESİN DÜZENİNİZE AY ÇEKİRDEĞİ EKLEMENİN PRATİK VE KOLAY YOLLARI:

- Lezzetli, çıtır bir aroma için ekmek veya hamur işlerine ekleyin. - Kahvaltıda 150 gr az yağlı yoğurt ile bir çay kaşığı bal ve 2 çay kaşığı ay çekirdeğini karıştırın. - Öğlen yemeğinde salatanın üzerine serpin. Ay çekirdeği strese ve depresyona karşı kullanabilecek bitkisel bir silahtır.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 25.09.2014 15:47
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol