ARTIK AVUÇ İÇİMİZDEN TANINACAĞIZ!

SGK, hastalarını avuç içinden tanıyarak kimlik kontrolü yapacak. Uygulama bakın ilk olarak nerede başlayacak?

14 Aralık 2011 Çarşamba 22:05
ARTIK AVUÇ İÇİMİZDEN TANINACAĞIZ!

 Artık hastalar avuç içinden tanınacak. İlk olarak özel hastanelerde uygulanacak sistem, daha sonra devlet hastanelerinde devreye sokulacak.


Sağlık sisteminde önemli adımlar bir bir atılıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu bir yeniliğe daha uygulamaya koyacak. SGK, Avuç İçi Damar Haritası Okutma ile Kimlik Doğrulama Sistemi'ni uygulamaya sokuyor. Sistem ile kimlik tespitine dayalı suistimallerin önüne geçilmesi planlanıyor.
Sistemle ilgili bilgi veren Türkiye Diyanet Vakfı 29 Mayıs Hastanesi Başhekimi Dr. Ayça Tanrıseven, "Bu sistem dataları tamamen dijital kayıt edilerek ve dijital ortamda karşılaştırarak hem hata hemde insan faktörünü ortadan kaldırıyor. Hastanın o kişi olduğu kanıtlanmaksızın kayıt açılamayacak ve SGK'dan ücret talep edemeyecek" dedi.
Sistem Nasıl Çalışacak?
Peki dünyada bir ilk olacak bu sistem nasıl çalışacak? Öncelikle vatandaş muayene olmadan sağlık hizmeti alacağı kuruma gidecek. 
Dr. Ayça Tanrıseven, "Cihaza avuç içlerini okutarak, damar izlerini çıkartıyoruz hastanın. Elde edilen izleri SGK'nın veri tabanına gönderiyoruz" dedi. 
Böylece kişi her muayeneye gidişinde sistem tarafından tanınacak. Eğer kimlik bilgileriyle eşleşme olmazsa sistem uyarı verecek. 
Hastalar da pilot uygulaması yapılan sistemden oldukça memnun. 
Bir hasta, "Sistem gayet iyi. Basit bir şekilde elinizi uzatarak sistemden faydalanıp kısa sürede işleminizi tamamlıyorsunuz" derken bir başka hasta ise "Güvenli bir sistem. Bir sıkıntı yaşacağıma da inanmıyorum. Sağlıklı bir sistem" diye konuştu.
Sistem, ilk olarak özel hastanelerde, daha sonra üniversite ve son olarak Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerde uygulanacak.
''Avuç içi damar haritası ile muayene'' sistemi, 2012 yılının ikinci yarısında uygulamaya girecek.

tncyhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol