ZARRAB VE ÇAĞLAYAN DOSYASINDA ŞOK DETAYLAR!

Zafer Çağlayan, Süleyman Aslan, Levent Balkan ve Abdullah Happani Rıza Sarraf dosyasına, tutuklanacaklar listesine eklendi. Detaylar ise çarpıcı...

08 Eylül 2017 Cuma 00:01

ABC'den Yılmaz Polat'ın haberine göre, Ekonomi eski Bakanı Zafer Çağlayan ve Halkbank eski Genel Müdürü Süleyman Aslan, Rıza Sarraf davasına eklenen yeni iddianameyle sanıklar arasına alındı.

New York Güney Bölgesi Başsavcılığı tarafından yürütülen Sarraf davası sanıklarına yeni iddianameyle ayrıca Halkbank Genel Müdür Yardımcıları Levent Balkan ve Abdullah Happani de eklendi.

İddianame Sarraf dosyasına ,Başsavcılığa vekalet eden Joon H. Kim , Adalet Bakanı’nın Ulusal Güvenlikten sorumlu yardımcısı Dana Boente ve FBI New York Bölgesi direktör Yardımcısı William F. Sweeney imzasıyla kondu.

Ek iddianamede, Çağlayan, Aslan, Balkan ve Happani’ye Sarraf’la aynı suçlar yöneltiliyor.

Buna göre,

‘--Kara para aklamak,

--yüz milyonlarca doları İran’a aktararak yaptırımları ihlal etmek,

--Amerikan bankalarını illegal kullanıp transfer yapmak, yalan söylemek..’

Zafer Çağlayan ve Süleyman Aslan’ın suç dosyalarına ek olarak rüşvet alma da girdi.

Bilindiğiğ gibi, Sarraf’ın Çağlayan’a verdiği 700 bin euro’luk saat aylarca konuşulmuştu.

Aslan’ın evinde ayakkabı kutularına saklanan milyonlarca dolar ve ikilinin savunmaları hala hafızalarda tazeliğini koruyor.

New York savcılığı Çağlayan için 55 yıl istiyor.

‘30 yıl banka sahteciliği, 20 yıl kara para aklamak, 5 yıl da yalan söylemek’

Böylece, şimdilik Sarraf davasında yargılanan sanık sayısı 9’a yükseldi.

Önümüzdeki günlerde başka isimlerin yer alacağı ek iddianameler çıkması bekleniyor.

Bu arada duruşma hakimi Richard Berman’ın bugün, tutuklu bulunan Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın avukatlarının, Rıza Sarraf davasından ayrı yargılanması yolunda talebi konusunda karar vermesi bekleniyor. 

17-25 Aralık operasyonlarının ardından en çok konuşulan konulardan biri de, dönemin AKP’li Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın, işadamı Reza Zarrab’dan aldığı saat olmuştu. Zarrab, saati Çağlayan için kendisinin aldırdığını, ancak daha sonra Çağlayan’dan saat parasını tahsil ettiğini açıklamıştı. Parayı tahsil ettiğine ilişkin olarak da, bir otelin ismini taşıyan antetli beyaz bir kağıt üzerine el yazısı ile “saat bedeli olan 240 bin Euro’yu M.Zafer Çağlayan’dan teslim aldım” yazılı ve Rıza Sarraf imzalı bir kağıdı Çağlayan’a teslim etmişti.

u kağıt, Çağlayan tarafından, saat parasını kendisinin ödediğine ilişkin kanıt olarak kamuoyuyla paylaşılmıştı. Gümrük Bakanlığı da Çağlayan’a daha sonra, İsviçre’den elden satın alınan ve o dönemki kura göre bedeli yaklaşık 700 bin TL olan saat için 250 bin TL vergi kesmişti. Önce bu vergiye itiraz eden Çağlayan, daha sonra vergiyi ödemişti.

AMERİKALI SAVCI, ZARRAF’IN İMZALI KAĞIDINI “KANIT” KABUL ETMEDİ

Ancak ABD’de Reza Zarrab davasına bakan New York Güney Bölge Federal Savcı vekili Joon Kim, otel antetli kağıda imzalı “saat bedelini aldım” belgesini “kanıt” kabul etmemiş olmalı ki, iddianameye ilginç bir ayrıntı ekledi. İddianamede, Zafer Çağlayan’ın Zarrab’dan rüşvet olarak “on milyonlarca dolar nakit ve mücevher” aldığı ifade edildi. İddianamede, yine Zarrab’dan rüşvet aldığı iddia edilen Halkbank eski Genel Müdürü Süleyman Aslan için ise, sadece “milyonlarca dolar nakit” aldığı ifade edildi, “mücevherden” ise bahsetmedi. İddianamedeki bu ayrıntı, Savcı Kim’in Çağlayan hakkında özellikle koyduğu “mücevher” bölümü ile, pahalı saati kastetmiş olabileceği yorumları yapıldı.
 

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 08.09.2017 00:35
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol