YEMİN DÜĞÜMÜ ÇÖZÜLÜYOR MU?

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Meclis'te yaşanan yemin krizinin aşılması için muhalefetle görüşmelere başladı

07 Temmuz 2011 Perşembe 18:43
YEMİN DÜĞÜMÜ ÇÖZÜLÜYOR MU?

 CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yemin krizinin aşılması için TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile biraraya geldi. 


Kritik zirve sonrası iki açıklama yapıldı. Çıkışta konuşan CHP lideri Kılıçdaroğlu, CHP'nin yasama organını kilitlemek niyeti olmadığını belirterek ortak akılla bu sorunun ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi. 

Kılıçdaroğlu'ndan yarım saat sonra bir açıklama yapan Meclis Başkanı Cemil Çiçek ise 
“Milletimizi daha fazla üzmeye hakkımız yok. CHP ve BDP’yi kararlarını gözden geçirmeye çağırıyorum” dedi.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, yemin krizinin aşılması için TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile biraraya geldi. Yasama organının en önemli sorunlarından birini yaşadığını belirten CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

"Bu sorun yasama organının sorunlarından birisindir. Biz hiçbir zaman Parlamentoyu   kilitlemek gibi bir düşüncemiz olmadı. Amacımız Türkiye'deki bu demokrasi ayıbını gidermektir. Sayın başkana söyledim. Hükümet bize teşekkür etmeli. Kimse Batı da bize hapiste milletvekili var demesin. Bir olay düşünün dedim. Sayın başbakan uzun tutukluluk sürelerinden şikayetçi. AB şikayetçi, Anamuhalefet olarak biz şikayetçiyiz. Hepimizin şikayetçi olduğu bir konuyu çözmüyoruz. Ortak aklı neden egemen kılmıyoruz. Bunu bir bilek güreşi olarak görmemeliyiz. Kendileri bu sorunun çözümü için katkıda bulunacaklarını söylediler.

Türkiye'de demokrasi insan haklarını ve hukukun üstünlüğü kuralını egemen kılıyoruz. Sağlıklı çalışan demokratik bir ortam için mücadele ediyoruz. Bu günkü baskı anlayışını büyük ölçüde ortadan kaldıracağız. Bu konunun çözümü ile ilgili olarak grup başkanvekilleri davet edilir, biraraya gelirler" 

İKİNCİ AÇIKLAMA ÇİÇEK'TEN

Kılıçdaroğlu’ndan yaklaşık yarım saat sonra açıklama yapan Meclis Başkanı Cemil Çiçek ise “Milletimizi daha fazla üzmeye hakkımız yok. CHP ve BDP’yi kararlarını gözden geçirmeye çağırıyorum” dedi. 

“Demokrasi adına büyük bir eksiklik yaşanıyor. Sorunları çözme yollarını bulmamız gerekiyor. Bu çatı sorunların çözüldüğü çatıdır” diyen Çiçek bu tip sıkıntılardan kurtulmanın yolunun yeni bir anayasa yapmak olduğunu söyledi.

BDP'YLE DE GÖRÜŞTÜ

Boykot ve yemin krizinin çözümü için gözlerin çevrildiği yeni Meclis Başkanı Cemil Çiçek çalışmaya başladı.  İlk olarak CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi'yi kabul eden Çiçek dün de BDP'li Hasip Kaplan ve Sırrı Sakık'la görüştü. Meclis Başkanı Çiçek'i ziyaret eden BDP'li Hasip Kaplan ise internethaber'e "Nezaket ziyareti" demekle yetindi. 

Boykot kriziyle ilgili yapılan değerlendirme noktasında, "Partinin yetkili kurullarıyla henüz konuşmadan açıklama yapmak doğru olmaz" diye bilgi vermek istemeyen Kaplan sadece şunu söylemekle yetindi:

"Önemli bir kriz var. Bu krizi çözmek için herkese büyük sorumluluk düşüyor."

ÇİÇEK: BEYAZ BİR SAYFA AÇALIM

Beni ziyarete gelen Kılıçdaroğlu'nu teşekkür ediyorum. Türkiye çok partili hayata geçtiğimiz günden bu yana 61. kez sandıklara gitti. Güzel bir seçim oldu. İyi bir seçim yaptık ama parlamento açıldığında iyi bir başlangıç yapamadık ve milletimizi üzdük. Milletimiz ‘kararımı verdim’ dedi ve sorunlar birlikte çözelim diye bizi meclise gönderdi. O nedenle Türkiye'nin bir kısım sorunlarını çözerken de konuşarak çözeceğiz. 60 yılı aşan çok partili tecrübelerimiz sonucunda uygarca sorunları çözme yöntemlerini bulmamız gerekiyor. Bir parti hiç müracaatını yapmadı mecliste hiç yok. Ana muhalefet partisi de mecliste bulunsa bile oturumlara katılamıyor. Bu durum demokrasiye olan güven açısından uygun bir görüntü değildir. Bu ve benzeri sorunları ortadan kaldırmak da parlamentoların görevidir. Parlamentolar çözümün merkezidir. Bu işleri burada çözeceğiz. Sorunların nasıl çözüleceği yasalar ile bellidir ve adres TBMM'dir.






Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol