'YA BAŞKANLIK YA KRİZ...'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ''Türkiye'de Hükümet Sistemi Tartışmaları ve Başkanlık Modeli Sempozyumu''nda konuştu.

30 Nisan 2015 Perşembe 12:34
'YA BAŞKANLIK YA KRİZ...'

 Ankara'da konuşan Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkan satır başları şöyle:

''Başkanlık sistemi talebinin temelinde istikrar arayışı geliyor. Amerikan başkanlık sistemi de İngiliz parlamenter hükümet sistemi de esasıdna bu ülkelerin kendi şartlarının ürünüdür. Birebir diğer ülkelere uyması oturması beklenemez. Her ülkenin kendi durumuna uygun özgün sistemler oluşturmasıdır.

''KORKMAYA GEREK YOK''

Son yıllarda sıkça yaşanan mali ve temsil krizleri sorunu daha da derinleşmiştir. Güncellemeyen sistemler bu krizi yaşamaya mahkumdur. Her kriz reformun da kapısını açıyor. Bu arayışların mevcut sistemlerden hareketle yürütülmesini mahsuru yok. Korkmaya, çekinmeye gerek yok.

Atanmış bürokratların seçilmiş siyasetçilerden daha güçlü olduğu kanaati sıkça dile getirildi. Cumhurbaşkanı ile başbakanının farklı görüşte olması durumunda bürokrasideki atamalarda sıkıntı yaşandı.

Türkiye'de cumhuriyet, demokrasi, laiklik, çağdaşlık gibi kavramlar belli zümrelerin kullandığı birer zırh haline dönüştü. Bu kavramların çarpık kullanımı ister istemez karşıt kavramların da türetilmesine yol açtı. Türkiye'de bürokratik oligarşiye dayalı bir anlayışla sistem tahkim edilmeye çalışırken halkın demokrasiyle etkin katılımına yeterli önem verilmemiştir.

Şu tespiti yapmamız gerekiyor, buna mecburuz. Türkiye'nin şekil olarak  Anglosakson, ruh olarak Fransız kökenli bir demokrasisi bulunuyor. Bu da demokrasi ile cumhuriyetin birbirine karışmasına yol açıyor. Daha açık bir ifadeyle Türkiye'de bürokratik oligarşiye dayalı bir anlayışla sistem tahkim edilmeye çalışılırken, halkın demokrasi yoluyla bu sürece etkin katılımına yeterli önem verilmemiştir.

Türkiye'nin önünde, kendini tartmasını eksiklerini görmesini ve yeni hedefe yürümesini sağlayacak zengin bir siyasal tarihi bulunuyor. Buna rağmen başkanlık sistemi konusundaki tartışmaların, büyük ölçüde 150 yıllık yanlışların tekrarı olarak ifade edilebilecek sathi, ideolojik değerlendirmeler üzerinden yürütülmeye çalışıldığını görüyoruz. İlkeler ve veriler değil, kişiler üzerinden yürüyen bir başkanlık sistemi tartışmasından gerçekçi ve işlevsel sonuçların çıkması elbette mümkün olamaz.

''SİSTEM DEĞİŞİKLİKLİKLERİ ELBETTE SANCILI OLUR''

Değişim siyasal sistemden başlamalı. Başkanlık sistemini, Türkiye'de siyasal sistemin değişiminde köklü bir reform, radikal bir adım olarak görüyoruz. Sistem değişiklikleri elbette sancılı olur. Ancak arkalarında büyük toplum desteği olan güçlü liderler eliyle gerçekleştirilebilir. Bu liderler toplumda sağladıkları büyük güven ile bunu en aza indirirler.

Ülkemizde, yapısal değişimleri gerçekleştirmesi beklenen siyasal sistemin bizatihi kendisi, değişimi engelleyen bir yerde durmaktadır. İşte bu bakımdan da başkanlık sistemini, Türkiye'de siyasal sistemin değişiminde, köklü bir reform, radikal bir adım olarak görüyoruz.''

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 30.04.2015 12:36
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
Oris 2015-05-02 16:17:29

12 yildir iktidarda olan bir parti, bu kadar zamanda ulkeye kaos tan baska birsey getirmemisse, artik bu parti veya liderlerinin "vaad ettigi hersey" yalandir. Kaldi ki bu kisiler; uzerlerindeki saibeyi kaldirma geregini bile gostermeden, kaosa yeni kaos yollarini acmak niyetini gosteriyorlarsa ciddiye bile alinamaz

Avatar
Mehmet basturk 2015-05-02 07:22:04

esadı elestiren erdogan esad rejımı getırmeye calısıyor uyan ey meillet.

Avatar
şeker_kardeşim 2015-05-02 08:16:49

başkanlık sisteminin çalışabilmesi için, o ülkede demokrasi, fikir ve düşünce özgürlüğünün sağlam temellere oturmuş olması gerekli, yoksa facia olur. bunların hiç biri bizde yok.

Avatar
Hasan Avci 2015-05-02 01:54:54

Neyine katilacagim azmi soydular baskanlik diktatorluk yapacaklarki ulkeyi tamamen zimmetlerine gecirip istedikleri gibi at kosturarak halki daha cok sefalete kolelige suruklesinler

Avatar
Bekaroğlu 2015-05-02 23:12:38

başkanlik olmasa kurtuluş olmaz sikinti büyük akp kazanamazsa şimdiki ülkenin başindaki zad kimle uyum sağlıyaçak asil mevzu bu geçmişin hesapları sorulmasın diye bütün hesaplar yapılıyor kendılerı ve yandaşları kım kurtaracak elbet bu ülkede yapılan zülümler haksız kazançlara göz yumandan gereksız yerde ınsanların içeriye tıkamalar sabahın köründe evlerde apar topar almalar kapıları hemde tokmaklarla kırıpta gırenler şimdi mağdurıyet yapıyorlar bunları tüm vıcdanlı ınsanlarımız çök iyi biliyorlar bu memleketımızın kürücüsü cümhüriyetimizin yüce önderini hiçe sayıp onun deyerlerını yokedenler mutlaka adalet önünda hesap vermelerı lazım böyle bir yönetim biçimi hiçbir hükümetlerde görmedım görsel ve yazılı basın önünde haşa müslümanliği kimseye birakmazlar ama gelde perde arkasına bakım Allah muhafaza aklına negelırse var bunların tavrı şü görselde dınımızı en derınden yayalım perde arkasında işi götürelim anlayişi yücü Allahim derki sen bana karşi görev yapmadın ınancın veya ımanın zayıftı ya sözde ben ama ben çök büyük aşkla Allah yolundayım dıyene nedersın der pekı sen ınanclı değıldın doğrudan gördum cezan neıse çekeceksın ya hanı ınacı bana büyük aşkla bağli olan munafıkler sızı kım kurtaraçak
Allah afedıcı biliyorduk ondan malı götürdükmü diyecekler işte bunların dın anlayişi sanırım böyle malesef onlar şimdi osmalinin kullar bizse yücü onderımızın kürdüğü cümhüriyet küllariyiz dürüm onu gösteriyor malesef

Avatar
ERGUN ATAK 2016-05-04 15:05:46

AYARINI BOZDUĞUN KANTAR
GÜN GELIR
SENIDE
TARTAR

Avatar
Nuriş 2015-05-02 09:56:58

Başkanlık sistemi turkiye yi tam manasıyla çiftliğe dönüştürmektir. Tayyip erdoğanın çiftliği olur çıkarız.

Avatar
Hamdi Esin 2016-05-09 12:12:45

Cumhurbaşkanı diyelim ki iyi niyetli ve kendisinin başkanlğında ülke için iyi şeyler yapacağına da inanıyor,fakat kendisinden sonra gelecek olan başkan iyi olmazsa,ona kim dur diyecek?İşin sonrasını hiç düşünmüyor,yani "benden sonra tufan".Özellikle bizim gibi eğitim seviyesi düşük ve dini baskının yüksek olduğu ülkelerde başkanlık sistemi tam diktatörlüğe götürür.CB nın şikayet ettiği parlamenter sistem en iyisidir,tabii kevgire dönen adalet ve eğitimin tekrar düzgün işler hale getirilmesi gerekir hemen.