WSJ: Erdoğan Para Suudlar Söz İstiyor...

ABD merkezli Wall Street Journal gazetesi, Erdoğan'ın açıkladığı Suudi Arabistan ziyaretiyle ilgili bir analiz yayınladı

04 Ocak 2022 Salı 13:39
WSJ: Erdoğan Para Suudlar Söz İstiyor...

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın şubat ayında Suudi Arabistan'a ziyaret düzenleyeceğini açıklaması dünya basınında da geniş ilgi gördü.

Cemal Kaşıkçı cinayetinin ardından gerçekleştirilecek ilk yüz yüze görüşme olma niteliği taşıyan ziyaretle ilgili olarak Wall Street Journal gazetesi bir analiz yayınlandı.

RİYAD'IN KAŞIKÇI ŞARTI

Görüşmenin bölgede bir yumuşama sinyali olduğu savunulan analizde, Riyad yönetiminin Erdoğan'dan Kaşıkçı cinayetiyle ilgili söz istediği bilgisi paylaşıldı. Yazıya göre Suudi Arabistan, Erdoğan'dan bir daha Kaşıkçı cinayetine asla değinmemesini ve konunun Türk medyasında daha fazla irdelenmemesini istiyor.

Benzer bir iddia, Erdoğan'ın geçtiğimiz haftalarda Doha'ya yaptığı ziyarette de gündeme gelmişti. Erdoğan'la aynı anda Katar'da bulunan Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın görüşme için ön koşul olarak Kaşıkçı cinayetinin gündemden düşürülmesini sunduğu belirtilmişti.

ERDOĞAN 'EKONOMİK CANKURTARAN' ARIYOR

Suudi Arabistan için Cemal Kaşıkçı cinayetinin görüşme için önemli olduğunun belirtildiği yazıda, Erdoğan'ın ise ziyareti daha çok parayla ilgili gördüğü yorumuna yer verildi.

WSJ'nin haberinde, Türkiye'deki döviz krizinin Erdoğan'ı köşeye sıkıştırdığı ve bu nedenle bir süredir 'ekonomik cankurtaran' arayışının devam ettiği belirtiliyor.

Ekonomik cankurtaran yakıştırmasının ardından BAE ile yeniden canlandırılan ilişkiler hatırlatılırken, Suudi Arabistan'ın Türk mallarına yönelik boykotunu görüşmenin ardından sonlandırabileceği ifade ediliyor.

Bilindiği üzere Suudi Arabistan'ın Türk mallarına yönelik uyguladığı boykot nedeniyle, Türkiye'nin bu ülkeye ihracatı 3,2 milyar dolardan 189 milyon dolara düşerken, Suudi Arabistan ise Türkiye'ye 3 milyar dolarlık mal satarak rekor kırmıştı.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 04.01.2022 13:47
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol