"U DÖNÜŞÜ..."

BBC, Başbakan Erdoğan’ın Ergenekon ve Balyoz davalarının yeniden görüşülmesi lehindeki tutumu için “siyasi bir U dönüşü” olarak yorumlandığını belirtiyor.

06 Ocak 2014 Pazartesi 10:58

 Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Ergenekon ve Balyoz davalarının yeniden görülmesi lehinde takındığı tutum, yurt dışında da dikkat çekiyor. Bu gelişmeyi “Erdoğan, bir zamanlar karşı çıktığı askerlerin yanında yer alıyor gibi” yorumlayan BBC, Başbakan’ın açıklamasının “siyasi bir geriye dönüş” olarak değerlendirildiğini belirtiyor. 

BBC, İngilizce yayınında Başbakan Erdoğan’ın Ergenekon ve Balyoz davalarının yeniden görülmesi yönündeki açıklamasının “Türk hükümeti içinde yolsuzluk yapıldığına ilişkin iddialar nedeniyle siyasi gerilimlerin yüksek olduğu bir arada” meydana geldiğine işaret ediyor. 

“İktidardaki AK Parti’nin kökleri siyasi İslamda ve kendisini Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu modern laik devletin koruyucusu olarak gören Türk ordusunun gücünü kırmak için harekete geçmişti. Şimdi Başbakan bir zamanlar karşı çıktığı askerlerin yanında yer aldığı gibi görünüyor.” 

“GAYRİ RESMİ İTTİFAKIN ÇABASI”
Haberde Erdoğan’ın iktidarının ilk yıllarında “askerlerin siyasetten uzaklaştırmak için savcılarla gayri resmi bir ittifak kurduğu” savı dile getirildikten sonra “Bu çabanın, iddia edilen Balyoz ve Ergenekon komplolarına ilişkin iki büyük dava ile doruğa çıktığı” savunulurken bu davaların Türkiye’nin “laik geleneklerine büyük meydan okumalar” olarak görüldüğü de kaydediliyor. 

Ancak Aralık ayında söz konusu soruşturmaları yürüten savcıların bazılarının Başbakanın “müttefiklerinin bazılarının gözaltına alınması talimatını verdikleri”ni söyleyen BBC, 17 Aralık’ın ardından yaşananları anlattıktan sonra Erdoğan’ın soruşturmayı “çirkin bir komplo” olarak nitelediğine dikkat çekiyor. (ANKA) 

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 06.01.2014 11:00
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol