Türkiye'nin Nabzı Anketi Açıklandı: Yüzde 40 Bile Zor!

MetroPoll Araştırma Şirketi Ağustos 2020 Türkiye’nin Nabzı anketini yayınladı. Anket sonuçlarına göre cumhur ittifakının oy oranı yüzde 40’a ulaşamadı.

18 Eylül 2020 Cuma 04:28
Türkiye'nin Nabzı Anketi Açıklandı: Yüzde 40 Bile Zor!

MetroPoll Araştırma Şirketi CEO’su Özer Sancar, “Ağustos 2020 Türkiye’nin Nabzı” anketini açıkladı.

Ankete katılanlar, “Bu pazar milletvekili seçimi olsa hangi partiye oy verirsiniz?” şeklindeki soruya yanıt verdi.

Yapılan bu ankete göre AKP yüzde 31,3, CHP yüzde 21,2, HDP yüzde 7,6, İYİ Parti yüzde 7,6, MHP yüzde 7,5, SP 1,4, DEVA 0,8, GP yüzde 1,2 oranında olacak.

Ankette kararsızların oyu dağıtılmadı.

Kararsızların oranı yüzde 11,2 olarak açıklanırken “Protesto oy kullanacağım” diyenlerin oranı yüzde 7,1 oranında oldu. Cevap vermeyenlerin sayısı ise 2,5 oldu.

Araştırmada şu değerlendirme yapıldı:

Ağustos 2020, Türkiye için Ankara’daki siyaset gündemi perdesinin önünde olup bitenden öte ekonomik kaygı ve endişelerin yoğunlaştığı bir ay oldu. Yaz başında kredi faizlerinin düşmesi ile canlanan piyasalarda, Türk Lirası’nın Dolar ve Euro gibi yabancı para birimleri karşısındaki değer kaybı, algıları değiştirdi. Belki somut olarak Türkiye’deki çoğu insanın hayatında “Dolar”ın mevcudiyeti söz konusu değil; ama toplumun büyük bir çoğunluğu kurlardaki dalgalanmadan ve TL’nin değer kaybından etkilendiğini düşünüyor. Dolar’ın TL’ye karşı değer kazanması da kamuoyunun algısında ekonominin gidişatına dair olumsuz etki yaratıyor.

Siyaset genelinde, Cumhur İttifakı’nın oylarını arttıramadığı ancak, Millet İttifakı’nın da benzer bir açmaza kilitlendiği bir statüko yaşanıyor. Cumhur İttifakı, her ne kadar oylarını arttıramasa da siyasi güç dengelerini adeta bir “Buzul Çağı”nda mühürlü bırakıyor. Seçmenlerin çoğunluğu da, olası bir Cumhurbaşkanlığı seçimini Recep Tayyip Erdoğan’ın kazanacağı önyargısına sahip. Oysa, bu ön kabule sahip olanların oranı, Erdoğan’a oy vereceğini söyleyenlerden 10 puan kadar daha fazla.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 18.09.2020 05:07
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol