Türkiye-Venezuela Hattında Tuhaf İşler!

Tarım ve Orman Bakanı Kirişçi geçtiğimiz günlerde Venezuela'da buğday üretileceğini açıklamıştı. Ancak Venezuela'nın iklim koşulları buğday yetiştirmeye uygun değil ve Güney Amerika ülkesi buğday ihtiyacının tamamını ithalatla karşılıyor

14 Haziran 2022 Salı 14:30
Türkiye-Venezuela Hattında Tuhaf İşler!

Venezuela ile Türkiye arasında gizemli ticari ilişkilere zincirine şimdi de buğday üretimi eklendi.

Geçtiğimiz hafta Venezuela lideri Nicolas Maduro'nun Ankara'ya yaptığı ziyaretin ardından Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi Türkiye’nin Venezuela’da buğday üreteceğini açıklamıştı.

Üretilecek buğdayın yüzde 30’u Venezuela’da kalacağı, yüzde 70’inse Türkiye’ye geleceği açıklanmıştı.

Erdoğan ile Maduro'nun büyük sırrı: Venezuela ile yakın ilişkilerin anahtarı THY uçuşları ve altın ticaretiErdoğan ile Maduro'nun büyük sırrı: Venezuela ile yakın ilişkilerin anahtarı THY uçuşları ve altın ticareti

Ancak tarım uzmanı Ali Ekber Yıldırım'a göre bu mümkün değil. Zira Venezuela'daki iklim koşulları buğday üretimine müsade etmiyor ve geçmişti bu ülkede buğday yetiştirme çalışmaları başarısızlıkla sonuçlandı.

Ali Ekber Yıldırım'ın tarimdunyasi.net'te yer alan yazısında konuyla ilgili şu ifadeler yer aldı:

"Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı’nın Venezuela ülke sunumu, raporları, ürün matrisleri, müşavirlik raporlarını satır satır okudum. Bu raporların hiç birinde Venezuela’da buğday üretimine ilişkin bir bilgi, yönlendirme yok.

Bununla yetinmeyerek bu ülke ile ticaret yapan, gıda ürünleri, un ihracatı yapan özel sektör firmalarının temsilcileriyle görüştüm. Aldığım bilgilere göre ülkenin iklimi, toprağı buğday üretimine uygun değil. Geçmişte buğday üretimi için bazı çalışmalar yapılmış. Fakat ülkenin coğrafyası, iklimi buğday üretimine uygun olmadığı için bu üretim istenilen verimlilikte gerçekleştirilememiş.

Un ithalatının yüzde 58’ini karşıladığımız Venezuela’da buğday üretip Türkiye’ye getireceğiz ve un yaparak tekrar bu ülkeye satacağız. Bu hem ekonomik hem de ekolojik olarak mümkün değil. Ekolojik olarak mümkün değil çünkü ülkenin iklimi uygun değil. Ekonomik olarak mümkün değil çünkü ürünün oradan Türkiye’ye taşınması ve tekrar ihraç edilmesi çok büyük maliyet."

GİZEMLİ BEYAZ PEYNİR KARARI

Türkiye, iki yıl önce de Venezuela'dan peynir ithalatı yapacağını duyurmuş ancak bir peynir ithalatı yapılmamıştı.

Venezuela'nın peynir üretimiyle bilinen bir ülke olmaması nedeniyle o dönem bu açıklama şaşkınlık yaratmıştı.

Ticaret Bakanlığı 21 Ağustos 2020 tarihinde Venezuela’dan gümrük vergisi ödenmeden peynir ve bazı gıda ürünleri ithalatına izin veren kararı, organize suç örgütü lideri Sedat Peker’in kokain ticaretinde yeni rotanın Venezuela olduğuna dair iddiası ve Venezuela basınında beyaz peynir içine gizlenmiş kokain paketlerinin ele geçirildiğine dair çıkan Ekim 2020 tarihli bir haberin tekrar gündeme gelmesi üzerine yeniden tartışmaya açılmıştı.

Tartışmalar üzerine Ticaret Bakanı Mehmet Muş, bir açıklama yaparak, "Venezuela’dan peynir ithalatına dair basında yer alan bazı sorular var. Kamuoyunu kısa ve net şekilde bilgilendirelim; 2020 yılında Venezuela’dan Türkiye’ye 1 gram dahi peynir ithal edilmemiştir. 2021 yılında ise; bugüne kadar gerçekleşmiş peynir ithalatı bulunmamaktadır" ifadelerini kullanmıştı.

Peynir ithalatı yapılmamasına rağmen Ağustos 2020’de Venezuela’dan 1500 tonluk peynir ithalatına dair neden karar çıkartıldığına ilişkin ise açıklama yapılmadı.

KILIÇDAROĞLU: VENEZUELA İŞİNİ BARONLAR İYİ BİLİR

Öte yandan grup toplantısında konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye ile Venezuela arasındaki anlaşmalar üzerine "Venezuela'ya gidişleri başka nedenledir, baronlar daha iyi bilir" dedi.
İşte o sözler: "Türkiye'de ekilemeyen binlerce dönüm alan var, Sudan'da, Nijer'de, Venezuela'da yer kiralıyor. Venezuela'ya gidişleri başka nedenledir, baronlar daha iyi bilir. Çiftçi kardeşlerime sözüm var. Havza bazlı planlama yapacağız. Hiçbir çiftçinin traktörü, hayvanı haczedilmeyecek. Her köyde veteriner, ziraat mühendisi olacak. Elektrik ücretleri ürünü sattıktan sonra ödenecek, faiz uygulanmayacak. Güneşten enerji üreteceğiz, bütün çiftçilere elektriği ücretsiz vereceğiz."

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 14.06.2022 14:40
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol