'TÜRKİYE BÜYÜK RİSKE GİRDİ ÇÜNKÜ...'

Habertürk TV'de Didem Arslan Yılmaz'ın konuğu olan eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, Türkiye'nin Katar'a asker göndermekle büyük risk aldığını söyledi.

03 Temmuz 2017 Pazartesi 22:56

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, "FETÖ'nün lider kadrosu hala duruyor. Bir Adil Öksüz vardı, onu da kaçırdık. Lider kadroyu etkisiz hale getiremezseniz... Örgüt duruyor. Örgütün beyin takımı duruyor" dedi. Başbuğ, CHP'nin başlattığı Adalet Yürüyüşü'nü anayasal bir hak olarak gördüğünü de belirtti.

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, Habertürk TV'de Türkiye'nin Nabzı programında Didem Arslan Yılmaz'ın sorularını yanıtlıyor.

Başbuğ'un açıklamalarından satır başları şöyle:

Maalesef yine 2 şehidimiz var. Şehitlerimize rahmet diliyorum. 15 Temmuz FETÖ darbe girişimi cumhuriyet tarihimizin en kanlı, korkutucu… İnanılmaz bir olay yaşadık. 15 Temmuz'dan iki hafta sonra bir TV kanalında oldukça kapsamlı değerlendirmeler yapmıştım.

Bir yıl geçti, Türkiye gerçekten bir travma yaşadı.

Geçtiğimiz bir yıl içinde Türk yargısının büyük çabalarla yürüttüğü faaliyetler var, mücadele var. Daha önce de söyledim, yargının mücadelesini yürekten destekliyorum. Haklı olarak denilebilir, ben de aynı kanaatteyim.

Hiç suçsuzlar yok mu, elbette olabilir. Ama bu geneli zedelememeli.

Temennimiz Türk yargısı, tutuklulardan olsun, yargılama safhasında olsun suçsuz olanları en kısa zamanda açıklığa kavuşturur.

FETÖ'ye karşı mücadeleyi destekliyorum. Ama geçenlerde bir anket var, Gezici'nin. Türk toplumunun büyük bir bölümü FETÖ ile yapılan mücadeleyi destekliyor. İki terör örgütü ile karşı karşıyayız.

Bir terör örgütünün lider kadrosunu etkisiz hale getiremezsiniz mücadeleniz arzu edilenden daha uzun sürer. PKK'da aynı şeyi yaşadık. Elebaşı Abdullah Öcalan yakalanmadı mı diyebilirsiniz.

Yakalandı ama ben Türkiye'nin Abdullah Öcalan yakalandıktan sonra onu iyi kullanamadığını düşünüyorum. Ama şu an Kandil'deki kadroya yıllardır arzu edilen noktada başarı sağlayamadık.

FETÖ'nün lider kadrosu hala duruyor. Bir Adil Öksüz vardı, onu da kaçırdık. Lider kadroyu etkisiz hale getiremezseniz… Örgüt duruyor. Örgütün beyin takımı duruyor.

Bunların tekrar aynı noktaya gelemeyeceğinin garantisi yok. Devletin bunu ciddiye alması lazım. 'Çökertildi' gibi şeyler duyuyoruz ben buna katılmıyorum. Tam çökertilmesi için lider kadronun çökertilmesi lazım. Lider kadro çökertilmedikçe risk devam ediyor."

Fethullah Gülen'in kullanılma süresi devam ettikçe, iade edilmesi çok zor.''

ADALET YÜRÜYÜŞÜ

Adalet Yürüyüşü hakkında düşüncelerimi paylaşmak isterim. Bu yürüyüş bir demokratik hakkın kullanılmasıdır ve buna saygı duyuyorum. Bazı hususların eleştiri konusu yapılması da doğal. Eleştiri yaptığımız kadar, bu yürüyüşün hangi amaçla neden yapıldığını da anlamaya çalışın.

Ümit ediyoruz ki yargı bağımsızlığının sağlanmasında ve toplumun adalete olan duyarlılığının artmasında önemli bir rolü olur.

Bu yürüyüş, Türkiye için çok önemli olan bu konulara olumlu katkı sağlar.

Katılanları yargılamak ne kadar yanlış ise, katılmayanları yargılamak da o kadar yanlış.

"KATAR KRİZİNDE ESAS HEDEF İRAN"

Bir kriz var, doğru. Bugün de okuduğuma göre 3 gün daha Katar'a süre konusu. 13 talebin karşılanması yönünde bir talep var. 3 gün sonra ne olacak? Bütün bu dış sorunlara büyük pencereden bakalım. Niye Katar? Esas hedef kim? Benim düşünceme göre Katar krizindeki esas hedef İran. Trump yönetimi İran'ı hedef olarak alacak. İran'ı yalnızlaştırma amacını kesin olarak söyleyebiliriz. ABD neden İran'dan bu kadar rahatsız? İran'ın Irak ve Suriye'deki etkisini kırmaya çalışıyor. Bir de bölgesel sorun var. Bir tarafta Suudi Arabistan bir tarafta İran. Bir mücadele var. Bu açıdan baktığınız zaman Katar küçük ama ekonomik güç. Suudi Arabistan'ı rahatsız eden olay İran ve Katar'ın 43 trilyon metreküp doğalgaz rezervi var. Bu rezervin İran ve Katar tarafından çıkarılması devam ederse Katar'ın ekonomik güç olarak bir numara olma ihtimali var. Bir kesinlikle doğalgaz paylaşımı. Bunu İran ve Katar'a bırakmak istemiyorlar. Katar ekonomik gücüne güvenerek biraz bağımsız bir politika izliyor ve İran'a yakın hareket ediyor. Müslüman Kardeşler'e, Hamas'a destek verdiğini görüyoruz. Bu da tabii rahatsız ediyor. Bu planın ardında da kesinlikle ABD var.

"KATAR'DA ASKER KONUŞLANDIRMAK RİSKLİ"

Türkiye BMGK kararları çerçevesinde çeşitli ülkelerde görev aldı mı, aldı. TSK personeline verilen görev bugüne kadar eğitim ve öğretim. Katar ile nasıl? Bizim Katar ile iki anlaşmamız var. Katar topraklarında Türk kuvvetlerinin konuşlandırılması söz konusu. Jandarma için eğitim ve öğretim. Türkiye Cumhuriyeti Devleti için milli menfaatler önemlidir. PKK ve PYD ile mücadele önemlidir. Katar'da askeri birlik bulundurmak eğitim öğretim kapsamında olabilir. Ama muharip güç dediğiniz zaman farklı bir olaya gidiyorsunuz. Bu bizim milli menfaatlerimize ne sağlayacak bilemiyorum. Büyük riskli bir karar. Çünkü askeri üssün yanında ABD'nin Ortadoğu'daki en büyük üssü var. ABD kimin yanında? ABD ile Türkiye Katar konusunda aynı noktada mı? O zaman risk yok mu?





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol