TSK BUNDAN BÖYLE MİT'İN ELİNDE...

Soruşturma yetkisi MİT'e geçti: Artık TSK personeli...

25 Ağustos 2017 Cuma 13:02

Olağanüstü hal kapsamında yayımlanan 693 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Milli İstihbarat Teşkilatının görevlerinde de değişikliğe gidildi. 

KHK ile Milli Savunma Bakanlığı ve TSK'da görev yapan personele ilişkin istihbarat hizmetleri MİT tarafından yürütülecek.

OHAL kapsamında yayımlanan yeni KHK ile Milli İstihbarat Teşkilatı Cumhurbaşkanına bağlanırken daha önce MİT Müsteşarının başkanlığını yürüttüğü Milli İstihbarat Koordinasyon Kuruluna, Cumhurbaşkanı başkanlık edecek.

1- MİKK KURULDU
 
Yayınlanan KHK'ya göre; Bakanlıklar ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarının görev ve yükümlülüklerini yerine getirmesiyle ilgili koordinasyonu sağlamak ve istihbarat çalışmalarının yönetilmesinde temel görüşleri oluşturmak, uygulamayı belirlemek üzere Cumhurbaşkanı başkanlığında Mili İstihbarat Koordinasyon Kurulu (MİKK) kuruldu.

MEB'den ruhsat almayan yurtlar kapatılacak
 
2- MİT MÜSTEŞARININ SORUŞTURMASI CUMHURBAŞKANI'NIN İZNİNE BAĞLI
 
OHAL kapsamında yayımlanan KHK ile MİT Müsteşarı hakkında soruşturma yapılması Cumhurbaşkanının iznine bağlı olacak. Soruşturma izni verilmesi veya verilmemesi kararlarına karşı 10 gün içinde Danıştay Birinci Dairesine itiraz edilebilecek. İtirazlar en geç 3 ay içinde karara bağlanacak ve verilen kararlar kesin olacak. İzin verilmesi üzerine soruşturma Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı tarafından yapılacak.
 

693 nolu KHK ile kamudan ihraç edilenlerin tam listesi
 
3- EMNİYET'E 32 BİN KADRO
 
OHAL kapsamında çıkartılan 694 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Emniyet Genel Müdürlüğünün merkez ve taşra teşkilatlarına, aralarında çarşı ve mahalle bekçileri, polis memurlarının da bulunduğu toplam 32 bin 12 kadro ihdas edildi.
 

4- MSB VE TSK PERSONELİNİ MİT ARAŞTIRACAK
 
OHAL kapsamında yayımlanan KHK ile Milli Savunma Bakanlığı ve TSK'da görev yapan personele ilişkin istihbarat hizmetleri MİT tarafından yürütülecek. MİT, güvenlik soruşturması kapsamında Bakanlık ve TSK personeli hakkında kıt'a içinde veya dışında her türlü araştırma yapabilecek.
 

5- RÜTBE BEKLEME SÜRESİNDE FLAŞ DEĞİŞİKLİK
 
OHAL kapsamında yayımlanan KHK ile albaylar ve rütbe bekleme süresi üç yıldan az olan general ve amiraller, rütbe bekleme süresi bakılmaksızın ve sicil şartı aranmaksızın Yüksek Askeri Şura Başkanının kararıyla Yüksek Askeri Şura değerlendirmesine alınabilecek. Bunlardan terfi ettirilenler ile kadrosuzluktan emekli edilenler rütbe bekleme sürelerini tamamlamış sayılacak.
 
6- YENİ HAKİM VE SAVCI KADROSU
 
OHAL kapsamında çıkartılan 694 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile farklı derecelerde 4 bin hakim ve savcı, 2 bin hakim adayı kadrosu ihdas edildi.
 
7- 922 GÖREVDEN ALMA VE 57 GÖREVE İADE
 
2 yeni KHK kapsamında 922 kişi görevden ihraç edilirken, 57 kişi göreve iade edildi.
 
8- KAMUDA İHRAÇLARIN YAŞANDIĞI KURUMLAR
 
TBMM'den 5, HSK'dan 1, Türk Tarih Kurumu'ndan 1, BDDK'dan 1, Adalet Bakanlığı ve bağlı kuruluşlardan 142, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından 12, TSE'den 9, KOSGEB'ten 5, Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan 2, Şeker Kurumundan 1, Devlet Personel Başkanlığından 2, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğünden 32, SGK'dan 1, Çevre ve Şehircilik Bakanlığından 2, Dışişleri Bakanlığından 4, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı ve bağlı kuruluşlardan 8, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlardan 17, İçişleri Bakanlığı ve bağlı kuruluşlardan 215, Emniyet Genel Müdürlüğünden 12, Göç İdaresi Genel Müdürlüğünden 4, Milli Savunma Bakanlığından 19, Milli Eğitim Bakanlığından 7, BTK'dan 7, Yüksek Öğretim Kurumlarından 172 olmak üzere toplamda 922 kişi kamudaki görevinden ihraç edildi.
 
9- 13 EMEKLİ ASKERİN RÜTBELERİ ALINDI
 
Kararname ile Deniz Kuvvetleri Komutanlığından emekli 3, Hava Kuvvetleri Komutanlığından emekli 10 personelin rütbeleri alındı.
 
10- BAZI DERNEK VE GAZETELER KAPATILDI
 
Ayrıca Mavi Derneği, Kuran Sevenler Derneği, Antalya Çağlayan Lisesi Mezunları Derneği, Jojeva Medya Gazetesi, Gazete Sujin ve Diyarbakır-Dicle Medya Haber Ajansı isimli kurumlar kapatıldı.
 
11- HSK'YA 100 KADRO
 
Olağanüstü hal (OHAL) kapsamında çıkartılan 694 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Hakimler ve Savcılar Kuruluna (HSK) kurul başmüfettişi ve müfettiş olmak üzere 100 kadro ihdas edildi.
 
12- 3 YIL GÖREV YAPAN ASKERLİĞİNİ YAPMIŞ SAYILACAK
 

Olağanüstü hal kapsamında yayımlanan KHK ile Jandarma Genel Komutanlığında istihdam edilmek üzere alınan uzman erbaşlardan komutanlıkta üç yıllık hizmet süresini tamamlayanlar askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacak. Üç yıllık süreyi tamamlamadan ilişiği kesilenler ise askerlik hizmetlerini yerine getirecek.
 
13- ÖNLİSANS MEZUNLARI POLİS OLABİLECEK
 
OHAL kapsamında yayımlanan yeni KHK ile toplam kontenjanın yüzde 20'sini aşmamak kaydıyla Bakanlıkça belirlenecek sayıda önlisans mezunu, Polis Meslek Eğitim Merkezlerine alınabilecek.
 
14- 2 YENİ İLÇE
 
OHAL kapsamında yayımlanan yeni KHK ile Aksaray'ın Sultanhanı ile Artvin'in Hopa ilçesine bağlı Kemalpaşa beldeleri ilçe yapıldı.
 
15- KENEVİR EKEN YANDI

Olağanüstü hal kapsamında yayımlanan yeni KHK ile esrar elde etmek amacıyla kenevir ekimi yapan kişiye, 500 günden 10 bin güne kadar adli para cezası verilebilecek.

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol