'TİGEM Arazisinde Otladınız' Diye Gözaltına Alınan Koyunlara 'Adalet' Talebi

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, TBMM Genel Kurulu'nda söz alarak 'gözaltına alınan' koyunlarla ilgili konuştu. Tanal, "Koyunlar suç mu işliyor, koyunlar kamu düzenini mi bozuyor? Hayvanların cezai sorumluluğu yoktur" dedi.

10 Haziran 2021 Perşembe 14:52
'TİGEM Arazisinde Otladınız' Diye Gözaltına Alınan Koyunlara 'Adalet' Talebi

Şanlıurfa'da, TİGEM arazisinde otlayan koyunların 'gözaltına' alındığını öne süren CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal'a AKP Şanlıurfa Milletvekili Halil Özşavlı'dan, "Türk askeri koyunları gözaltına almaz" yanıtı gelmişti. Bu sözler üzerine Tanal, koyunların asker tarafından 'gözaltına' alındığı görüntüleri sosyal medya hesabından paylaştı.

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada,  TİGEM arazisinde yasa dışı otladıkları gerekçesiyle alıkonulan koyunların kuzuları ile birlikte aç bırakıldıklarını öne sürerek, koyunlar için 'adalet' istemişti.  

"TÜRK ASKERİ KOYUN GÖZALTINA ALMAZ" DEMİŞTİ

Terörle uğraşması gereken askerlerin, koyunları gözaltına aldırarak onurları ile oynandığını söyleyen Mahmut Tanal, AKP Şanlıurfa Milletvekili Halil Özşavlı’nın, “ Türk askeri koyunları gözaltına almaz, teröristlerin peşinde koşar, onları inlerinde yok eder. TİGEM 1 milyon 800 bin dönüm arazisiyle dünyanın en büyük tarım çiftliğidir” sözlerine, sosyal medya hesabı üzerinden yayınladığı olay yeri videosu ile yanıt verdi.

CHP’li Tanal, kendisini yalanlayan AKP Şanlıurfa Milletvekili Halil Özşavlı’ya sosyal medya hesabı üzerinden, askerlerle köylüler arasında yaşanan koyun tartışmasını içeren videoyu yayınlayarak yanıt verdi.

Tanal mesajında; “Şanlıurfalı hemşerilerim, tanımıyor olabilirsiniz, gayet de doğaldır, sayenizde vekil olan Halil Özşavlı isimli şahıs, dün Meclis'te aleyhinizde konuşma yaptı. TİGEM arazisinde otladıkları gerekçesiyle koyunların asker tarafından gözaltına alınmadığını savundu.  Peki bu ne? “ dedi. Videoda, askerlerle koyun otlatan köylüler arasında yaşanan tartışma da görülüyor.

"OTLATACAK YER KALMADI, TİGEM ARAZİYİ KOYUNLARA AÇMALI"

Koyunlara 'gözaltı' olayına ilişkin tartışma da tutanaklara şöyle yansımıştı:

HALİL ÖZŞAVLI (AKP Şanlıurfa) - Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili Sayın Mahmut Tanal, dünden beri siyasi etiğe ve edebe yakışmayacak bir üslupla Ceylanpınar TİGEM arazisinde koyunların göz altına alındığını iddia edip dalga geçer bir üslupla iddialar da bulunmuştur. TİGEM arazisinde koyunların gözaltına alınması söz konusu değildir.

TURAN AYDOĞAN ( CHP İstanbul) - Biz şahidiz Başkanım, biz de gördük.

HALİL ÖZŞAVLI (AKP Şanlıurfa) - Türk askeri koyunları gözaltına almaz, teröristlerin peşinde koşar, onları inlerinde yok eder. TİGEM 1 milyon 800 bin dönüm arazisiyle dünyanın en büyük tarım çiftliğidir.

TURAN AYDOĞAN (CHP İstanbul) - TİGEM bütün arazileri çevirdi.

HALİL ÖZŞAVLI ( AKP Şanlıurfa) - Bu çiftlikteki hayvan sayısı 30 binden 90 bine çıkarılmıştır. Sadece saptan bu yıl elde edilen gelir 30 milyon, fıstıktan elde edilen gelir ise 100 milyon TL'dir. Bu para 83 milyonun refahı için harcanmaktadır. Bunun dışında -hayvan sayısı, onu ifade ettim- 2007 yılında 670 konargöçer aileye 240 bin dönüm arazi dağıtılmıştır.

TURAN AYDOĞAN ( CHP İstanbul) - Ben Urfa'da Cumhuriyet Halk Partisi adına çalışma yapan heyetin içerisindeydim. O tarihte yerinde yaptığımız tespitlerde Urfa'da mera statüsünde ya da toplumun ortak olarak kullanabileceği bütün araziler TİGEM tarafından tel çekilmek suretiyle kapatılmış vaziyette.

HALİL ÖZŞAVLI ( AKP Şanlıurfa) - TİGEM'in kendi arazisi.

TURAN AYDOĞAN ( CHP İstanbul) - Aynı zamanda hayvancılık yapan o alandaki köylülerin hayvanlarının otlayabileceği bir alan kalmamış vaziyette. Eğer hayvanlar ağıllarından dışarı çıkarılırsa bölgede görevli olan jandarma onları belirlenmiş olan yerlere alıyor, belli bir süre orada tutuyor. Yani, Mahmut Tanal Vekilimizin dediği gözaltına alma olayı budur, köylünün hayvanlarını otlatabileceği herhangi bir alan kalmamıştır. TİGEM doğru bir davranış göstererek bu alanları köylünün otlatmasına açması gerekir."

HABERE AİT VİDEOYU İZLEMEK İSTERSENİZ...

KOYUNUN SUÇU NE?

Jandarmanın görevinin emniyet ve asayişi sağlamak olduğunu belirten CHP’li Tanal, "Koyunlar suç mu işliyor, koyunlar kamu düzenini mi bozuyor? Hayvanların cezai sorumluluğu yoktur. Gözaltı işlemi hangi kanuna göre yapılıyor?" diye sordu.

Mahmut Tanal, kendisine yeni gelen bir mesajı paylaşmak istediğini de belirterek, şunları söyledi:

"Şanlıurfa'da, Ceylanpınar'da TİGEM'in bulunduğu, çevre köylerdeki koyunları asker gözaltına alıyor. Ancak gözaltına alınan koyunlarının bazıları kuzusu olduğu için, yem de verilmiyor, o hayvanlara yem verilmediği için süt yapamıyor. Kuzular da aç, hayvanlar da aç. Yani, sizden istirhamım şu: Gözaltına alınan koyunlara hiç olmazsa yem verilsin, aksi takdirde hayvan hakları ihlal ediliyor."

'Yeni çıkardığımız yasada, yavrusu olan koyunlar gözaltına alınamıyor'
Gözaltına alınan koyunlar nedeniyle Meclis’te yaşanan tartışma sırasında söz alan AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Demir’in, hayvanlara yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla hazırlandığı belirtilen ancak daha Meclis gündemine gelmeyen yasa teklifine atıf yaparak, "Yeni çıkardığımız yasada, yavrusu olan koyunlar gözaltına alınamıyor" dedi.

Tanal ise "Urfa vekili, orada, konuşmuyor; İstanbul milletvekilisin, konuşuyorsun. Ayıp ya" diye konuştu.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 10.06.2021 15:07
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol