TEHDİT NASA'YI BİLE KORKUTTU!

Gök bilimcilerinin yaptığı yeni bir araştırma, Dünya’yı tehdit eden asteroit tehlikesinin sanılandan çok daha fazla olduğunu ortaya koydu.

21 Mayıs 2012 Pazartesi 13:25
TEHDİT NASA'YI BİLE KORKUTTU!

 NASA’nın, dünya’yı tehdit eden asteroitleri tespit etmek için yürttüğü NEOWISE programı, alçak yörüngeye yönelerek gezegenimizle temasa geçme ihtimali bulunan 4 bin 700 asteroit bulunduğunu tespit etti.

NASA’nın California, Pasadena’daki Jet İitiş Gücü Laboratuvarı’ndan amy Mainzer, “Elde ettiğimiz rakam bizi şaşırttı... Böyle bir rakama ulaşmayı hiç düşünmüyorduk” dedi.
WISE teleskobunun 2010 ile 2011 yıllarında elde ettiği verileri değerlendiren gök bilimciler, Dünya’ya sekiz milyon kilometre mesafedeki gök cisimlerini inceledi. Bu gök cisimlerinin arasında, Dünya’nın atmosferini yok olmadan aşabilecek çok sayıda asteroit olduğu fark edildi.
Kızılötesi dalga boylarında uzayı tarayan WISE teleskobu, bu sayede büyük ve karanlık asteroitlerin yanı sıra, küçük ve parlak olanları da tespit ediyor. Geçmişte görünür ışıkta tespit yapan teleskoplar, iki çeşit asteroidi birden fark edemiyordu.
Mainzer ve meslektaşları, Dünya’ya çarpma ihtimali bulunan 107 asteoit üzerinde araştırma yaparak, gezegenimize tehdit oluşturabilecek tüm gök cisimlerinin sayısını tahmin etmeye çalıştı. Analizler sonucu, Dünya’nın atmosferini parçalara ayrılmadan geçebilecek 4 bin 700 asteroit olduğu sonucuna varıldı. Bu asteroitlerin yaklaşık bin 500 tanesinin çapı 100 metrenin üzerinde.  Tespit edilen asteroitlerin bugüne kadar sadece yüzde 20-30’u gözlemlendi.
Mainzer, “Yapmamız gereken bu asteoritlerin nereye gittiklerini ve neden yapıldıklarını anlamak... Eğer Dünya’ya çarpmaları için en az 20-30 yıl bulunuyorsa, o zaman bu asteroitleri durdurma şansımız var... Tersi bir durumda, işimiz çok zor” dedi.
Gök bilimciler, her ne kadar Dünya’yı tehdit etseler de, gezegenimize yaklaşan asteroitlerin aynı zamanda bir fırsat olduğunu belirtiyor: Eğer tehdit içermeden yeterince yaklaşırlarsa, bu asteroitler madencilik için kullanılabilir.
NEOWISE araştırmasına göre bir asteroit çarpmasından en çok etkilenecek ilk 10 ülke:
1-Çin 
2-Endonezya
3- Hindistan
4-Japonya
5- ABD
6-Filipinler
7-İtalya
8-İngiltere
9-Brezilya
10- Nijerya

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol