Soykırım İle Suçlanan Türkiye Kınarken Meksika Karar Almıştı

ABD Başkanı Joe Biden'ın 24 Haziran 1915 olaylarını 'soykırım' olarak tanıyınca Türkiye'de tepkiler de ardarda geldi. Ancak tepkiler kınamanın ötesinde somut bir eyleme dönüşmedi. Bu durum 2011 yılında Meksika'nın yine Fransa'nın sözde soykırım tasarısını görüşürken aldığı kararı hatırlattı.

26 Nisan 2021 Pazartesi 13:22
Soykırım İle Suçlanan Türkiye Kınarken Meksika Karar Almıştı

ABD Başkanı'nın Türkiye'yi Ermenilere soykırım yapmakla itham etmesinin ayrıca İstanbul'u da Konstantinapolis olarak isimlendirmesinin yankıları sürüyor.

CHP, gelinen noktanın AKP iktidarının dış politika hatalarının bir sonucu olduğunu belirtirken diğer muhalefet partilerinden ise somut adımlar atılması gerektiğine vurgu yapılıyor. Son olarak Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, "TBMM'nin acilen olağanüstü gündemle toplanarak insanlık tarihinin en büyük soykırımlarından bir tanesi olarak kabul edilen 'Kızılderili Soykırımı'nı tanıma kararını alması, 83 milyonun haklı beklentisidir" dedi.

Hal böyleyken AKP'den kınama açıklamalarının dışında herhangi somut bir adım gelmedi.

MEKSİKA'DAN ' ASIL SOYKIRIM 'HOCALI'DA YAŞANDI' KARARI

Öte yandan tüm bu yaşananlar 2011 yılında yine Fransa'nın sözde soykırım iddialarını gündeme getirerek, tasarıyı görüşürken Meksika'nın meclisinde aldığı kararı hatırlattı.

O tarihte şunlar yaşanmıştı:

Fransa sözde soykırıma ilişkin tasarıyı görüşürken adeta uzaktan bir dost eli uzandı. Meksika hem Ermenistan hem de Paris'i şok edecek bir kararı meclisinde kabul etti, adeta 'Bravo Meksika' dedirtti.

Fransa Meclisi'nin 'sözde Ermeni soykırımı iddialarını inkâr edenlere hapis cezası öneren' yasa tasarısını kabul etmeye çalıştığı bir sırada Meksika Kongresi Ermenistan'ı ve Paris'i şok edecek bir karar kabul etti.

Meksika Kongresi, silahlı Ermeni güçlerinin Azerbaycan'ın Hocalı kentinde yaptıkları katliamı kınayan bir karar kabul etti. Meksika,'Hocalı katliamını', 'soykırım' niteliğinde değerlendirdi.

Azeri Apa Ajansı tarafından Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı'na dayandırılarak verilen haberde, Meksika Kongresi'nin, 'Ermenilerin Azerbaycan'ın topraklarının yüzde 20'sini hala işgal altında tuttuğu, bir milyona yakın insanın mülteci durumunda olduğu, taraflar arasında ateşkes olmasına rağmen Ermenistan'ın bunun ihlal ettiği ve Azeri halkına hala zarar verdiği' şeklinde bir kınama metnini kabul ettiği belirtildi.

Meksika Kongresi kınamasında, Ermeni silahlı kuvvetlerince kategorik olarak yapılan işgalde özellikle Hocalı'da işlenen katliamın soykırım niteliğinde olduğunu vurgulandı.

Ayrıca Meksika'nın, Ermeni hükümetinden, Birleşmiş Milletler kararları çerçevesinde işgal ettiği Azeri topraklarından askerlerini çekmesini istediği de aktarıldı.

26 Şubat 1992 yılında Ermeniler tarafından 83'ü çocuk ve 106'si kadın olmak üzere toplam 613 kişi Hocalı'da öldürülmüştü. Bölgede bin 275 Azeri vatandaşı kişi esir düşmüş ve 150 kişi ise hala kayıp.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 26.04.2021 16:23
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol