ŞOK! ASKERİ BÖLGELER YABANCIYA SATILABİLECEK!

81 ilin 75’indeki askeri bölgelerin sınırları baştan çizildi. Bu çerçevede bazı askeri bölgeler yabancılara satılabilecek.

08 Ekim 2013 Salı 18:14
ŞOK! ASKERİ BÖLGELER YABANCIYA SATILABİLECEK!

 Hükümet, yabancıya toprak satışında bir ileri aşamaya geçti. TBMM’den geçen yıl geçen yabancılara konut satışında mütekabiliyeti kaldıran yasa ile birlikte aralarında askeri bölgelerin de olduğu yerlerin yabancılara satışının kolaylaşması için bazı tedbirler alınmasına karar verildi. Bu çerçevede,  Genelkurmay’ın 1 yıl içinde tüm askeri yasak bölge ve askeri güvenlik bölgelerinin koordinatlarını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’ne bildirmesi kararı alındı. Basına yansıyan haberlere göre, yasayla verilen 1 yıllık süre dolarken, askeri arazilerin belirlenmesi çalışmasında da sona gelindi. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ile ortaklaşa yürütülen çalışmayla, 81 ilin 75’indeki askeri bölgelerin sınırları baştan çizildi. 6 ildeki çalışmalar ise yıl sonuna kadar bitirilecek. Düzenlemeyle, Türkiye’deki bazı askeri güvenlik bölgelerinin küçülmesi de söz konusu olacak. Yıllar önce askeri güvenlik bölgesi ilan edilen alanların çoğunun artık bu niteliğinin kalmadığını belirten Çevre Bakanlığı yetkilileri, konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı: 

 

Yeniden belirleniyor
“Asker bize askeri bölgelerin tapu ve harita bilgilerini verecek. Biz onları kendi haritamıza işleyip tapuya da şerh edeceğiz. ‘Burası askeri güvenlik bölgesi’, ‘Askeri yasak bölge gibi’... Mesela 1995’te denilmiş ki: ‘Kara Harp Okulu’nun çevresi askeri güvenlik bölgesi.’ Ama şu anda orasının askeri güvenlik bölgesi olması tartışılır. Turizm bölgelerinde çok sayıda geniş arazi, askerî güvenlik bölgesi ilan edilmiş. Onun için askeri güvenlik bölgeleri tamamen yeniden belirleniyor. O bölgeler şimdi daraltılıyor. Eskiden bu alanlar çok fazlaydı. İlk 2006’da bunlar bize gönderilmeye başlandığında ’askerî güvenlik bölgesi’denilen alanların çoğunun, böyle bir konumla alakasının olmadığını, ama sadece tapuda şerhi olduğunu gördük.” Yıl sonunda çalışmanın tamamlanmasıyla, bir yabancı konut ya da arazi almak için tapuya başvurduğunda, koordinatlara bakılarak, o bölgenin askeri nitelik taşıyıp taşımadığını net olarak görülecek.
 
Ermenistan sınırı kiraya verilecek
Hükümet, askeri yasak bölgeyi ‘tarım faaliyeti açma’ adı altında 30 yıllığına kiraya çıkardı. Hükümet, Ermenistan, İran, Nahcıvan ve Türkiye arasındaki askeri yasak bölgeyi ‘tarım faaliyeti açma’ adı altında 30 yıllığına kiraya çıkardı. Yurt gazetesinde yer alan habere göre, AKP Hükümeti Türkiye’nin Ermenistan, İran, Nahcıvan arasındaki sınırda kritik askeri yasak bölgede yer alan 75 bin dekarlık araziyi “tarımsal faaliyete açma” adı altında 30 yıllığına özel sektöre kiraya çıkardı. Tarım Bakanlığı’na bağlı Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün davet ilanında kurulacak ortaklıkta, iştirakçi özel sektörün payının yüzde 65’ten az olamayacağı ve TİGEM payının da yüzde 15-25 arası olabileceği belirtiliyor. TİGEM ilanında başvuruların 6/12/2013 saat 17:00’ye kadar yapılması isteniyor. Türkiye’nin en doğu ucunda bulunan TİGEM Kazım Karabekir İşletmesi Iğdır’ın Aralık İlçesi’ne bağlı Dilovası (Dilucu) bölgesinde yer alıyor. 118 bin dekarlık işletmenin 90 bin dekarlık bölümü Dilovası içinde ve aynı zamanda askeri yasak bölge konumunda. Devlet Üretme Çiftlikleri’ne (DÜÇ) bağlı olarak 1953?te kurulan işletme 1983’te Kazım Karabekir Tarım İşletmesi adı altında TİGEM’e bağlanıyor. İşletmede esas olarak hayvancılık, tohumlama ve koyun ıslahı gibi faaliyetler yapılıyor ve toplam 120 personel çalışıyor.
 

Özel madde
Özel sektöre davet ilanının VI-k maddesinde işletme hudut bölgesinde yer aldığından Askeri Yasak Bölgeler Kanun ve Yönetmeliği esaslarına uyulması gerekeceği de açıkça belirtiliyor. İlanın giriş bölümünde 75 bin dekarlık arazinin “tarımsal faaliyette bulunmak üzere” özel sektöre açıldığı belirtilirken, VI-m maddesinde bu sahada “yeni tarım alanı açılmaması” şartı getiriliyor. Bu bölgenin uzun süredir özellikle ABD’de yaşayan Ermenilerin ilgi alanı içinde olduğu biliniyor. Bu arada, Tarım İşletmesi’ne Kazım Karabekir adı verilmesinin, Karabekir’in 1917 ve 1920 yıllarında iki kez Ermenistan’a yönelik olarak bu bölgelerde yaptığı askeri harekatlardaki başarısından kaynaklandığı kaydediliyor.
 
Vakıflar, Mor Gabriel’in arazisini verdi
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Vakıflar Meclisi’nin Mor Gabriel Manastırı Vakfı’na ait 12 adet parselin iadesi yönünde olumlu karar aldığını bildirdi. Arınç, Twitter hesabından Başbakan Recep Tayyip Erdogan tarafından açıklanan demokratikleşme paketi içinde yer alan Mor Gabriel ile ilgili sürecin tamamlandığını belirtti. Bugün toplanan Vakıflar Meclisi’nin Mor Gabriel Manastırı Vakfı’na ait 12 adet parselin sözkonusu vakfa iadesi yönünde olumlu karar verdiğini ifade eden Arınç, yeni kararın hayırlı olmasını dileyerek, emeği geçen herkese teşekkür etti. Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem de, Vakıflar Meclisinin Mor Gabriel Manastırına ait arazinin iadesi yönünde oy birliğiyle karar verdiğini, bundan sonraki süreçte vakfın tapudan söz konusu 12 parselin tesciliniyaptırabileceğini bildirdi. Ertem, Vakıflar Meclisi toplantısının sona ermesinin ardından, toplantıda Mor Gabriel Manastırının talebinin de gündeme geldiğini ifade ederek “Yargı kararına da intikal etmiş 12 parselin iadesiyle ilgili, Meclisimiz oy birliğiyle olumlu karar verdi” diye konuştu.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 08.10.2013 18:20
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
bahadır hay 2013-10-09 09:58:50

bu haberin gerçekliğini ıspat edebilirmisiniz... sadece söylemden ibaret mi yoksa. etrafa çamur atmak kolay, delil var mı?