"SİZİ KÜRTSÜNÜZ DİYE Mİ SEVİYORUZ? HAYIR..."

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yaşanan deprem sonrası kardeşlik hukuku gereği Van’ı hiçbir zaman yalnız bırakmadıklarını belirterek, “Biz Allah rızası için sizi seviyoruz” dedi.

23 Ekim 2012 Salı 14:22

 

Erdoğan, depremin yıl dönümü sebebi ile bazı bakanlar ile birlikte geldiği Van’ın Erciş ilçesinde, Karataşlar mevkiinde TOKİ tarafından yaptırılan Afet Konutlarının anahtar teslim törenine katıldı. Bölgeyi helikopterle gezdikten sonra toplu konut alanındaki vatandaşlara hitap eden Erdoğan, deprem sonrası yapılan hizmetleri anlattı. Devletin şimdiye kadar eski para ile 3 katrilyon 600 trilyon liralık bir harcama yaptığını, bunun 5,5 katrilyon liraya yükseleceğini belirten Başbakan Recep Tayyip Erdoğan “Deprem sonrası Van ve Erciş’te 30 bin konteynır ev kurduk ve 175 bin vatandaşa barınma imkanı sağladık. Kısa sürede çadır kentleri kaldırarak vatandaşı konteynır evlere taşıdık. Türkiye’de 50 şehirden daha büyük olan bir nüfusa hizmet sunduk, elektrik ve su için bir ücret almadık. Başbakanlık olarak 170 trilyon liralık elektrik faturasını biz ödedik. Erciş’te 8 aş evinde günde 81 bin öğün, Van’daki 3 aş evinde günde 60 bin öğün sıcak yemek dağıttık. Bu konuda Kızılay’ın büyük hizmeti oldu. Giyim marketi sayesinde 43 bin vatandaşın giyim ihtiyacını karşıladık. 4 bin 500 işletmeye 250 trilyon liralık faizsiz kredi kullanma imkanı sağladık. Diğer şehirlere gitmek isteyen vatandaşlara yardımcı olup 50 bin depremzedenin kamu tesislerinde barınmalarını imkan sağladık” dedi.
Van’ı kardeşlik hukuku gereği hiçbir zaman unutmadıklarını, herkesi Allah rızası için sevdiklerini söyleyen Erdoğan, kiracılar için de konut müjdesi verdi. Erdoğan, “Kiracılar için yapılmış 3 bin konutumuz var. Bunun devamı da gelecek. Bunun 2 bin tanesini kamu kuruluşlarında çalışanlara tahsis edeceğiz. Geri kalan bin konut ise kiracılara satılacak. Kura ile bu konutları dağıtacağız. Bu konutların maliyeti 110 bin lira olmasına rağmen Başbakanlık yetkisi ile yüzde 30 indirim yaparak 75 bin liraya satacağız. Bu konutlarda yine 2 yıl ödemesiz olacak ve 18 yılda ödenecek. Vade farkı da, faiz de, enflasyon da yok. Bunlar kar amacı ile yapılmadı, depreme dayanıklı konutlardır. Taksitler 354 lira olacak. Bu konutlar 4 ay içinde tamamlanacak” diye konuştu.
Erdoğan, yaptırılan 17 bin 489 konutun yanında köylerdeki yapıların yüzde 80’lik bölümünün de yeniden yapıldığını anlatarak, “Buralarda 9 bin 500 ev ve 3 bin 750 ahır inşa çalışmaları sürüyor. 5 Bin 850 vatandaştan 3 bini çalışmalara başladı. Bunun için 29 trilyon lira bir ödeme yapıldı. Binaları az hasarlı olan vatandaşlara 40 trilyon lira ödendi ve bölgeye 2 bin 613 yeni terslik kazandırıldı” diye belirtti
Başkana Erdoğan, Van depremi sonrası ülkedeki bütün insanların ellerini buraya uzattıklarını, ölen ve yaralananlar için dualar edip gözyaşı döktüğünü anlattı. Bin yıllık kardeşliği yıkmak isteyenlere inatla bütün Türkiye’nin bir olduğunu, kalplerin Van için attığını, Van’a sahip çıktığını anlatan Erdoğan, şunları söyledi:“Dünyada 35 ülke Van’a el uzattı ve yardım yaptı. Bizler Van’ı kalkındırmaya çalışırken Erciş’te deprem enkazında iniltiler dinmeden terör örgütü Başkale’de güvenlik güçlerine saldırdı, konteynırlarda vatandaşın güvenliğini sağlayan polisleri öldürdü. Biz hastanelerde vatandaşların derdine derman olmaya çalışırken onlar görev başındaki polis memuruna arkadan haince saldırıp şehit etti. Bunların siyasi uzantıları, belediye başkanları terörist cenazeleri peşinde koşturup garajlarında teröristler için yas tuttu. Bu yarayı kaşımak, kanatmak peşinde oldular. Biz okulları ayağıya kaldırmaya çalışırken, onlar okulları yakmak için çalıştılar. Depremzedeler için toplanan yardımları terör örgütüne aktardılar. Van depremzedeleri için Avrupa’da toplanan yardımları terör örgütüne gönderdiler. Bunların hepsi belgelidir. Biz sizleri Allah rızası için seviyoruz. Onun için bir, iri ve diri olacağız.”

Terör örgütü korkusu ile yatırımcıların bölgeye gelmediğini de söyleyen Erdoğan, “Buraya gelip yatırım yapmak istiyorlar ancak yapılacak fabrikanın yakılmasından endişe duyuyorlar. Burada işsizlik varsa sebebi budur. Önce bölücü terör örgütü ve uzantıları ile benim vatandaşım arasına duvar örmeliyiz. Bölgede teşvik uygulamaları var. Fabrika için ücretsiz arsa veriyoruz, vergi muafiyeti sağlıyoruz. Ancak bunlar yatırıma da hizmete de huzura da düşmanlık yapıyorlar. Buralarda BDP’li belediyeler var. Bu belediyeler halka ne hizmet yapıyor? Onların getirmesi gereken suyu biz getiriyoruz. Onlar su getirmiyor diye biz sessiz kalamayız. Onlara bunun hesabını sormanız lazım. İdeolojik yaklaşmayarak hizmete prim vermeniz lazım. Biz size efendi değil, hizmetkar olmaya geldik, işte farkımız budur. Marmara Depremi'nde 1 yılda çadır dağıtamayan bir Türkiye’den 1 yılda kalıcı konutları teslim eden bir Türkiye’ye geldik. Yasakların istisnai olduğu bir Türkiye’ye kavuştuk” diye konuştu.
Bir daha böyle bir afet yaşanmaması temennisinde bulunarak vatandaşların yaklaşan Kurban Bayramı'nı kutlayan Erdoğan, deprem sebebi ile okul yaptıran işadamlarına teşekkür plaketi verip temsili olarak 10 depremzedenin evlerinin anahtarını teslim etti. 

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol