SIRA SARAYLARDA...

TBMM’ye ait milli saraylardaki sosyal tesislerin yandaş firmalara peşkeş çekildiği iddiaları, Meclis’i karıştırdı. Cemil Çiçek araştırma talimatı verdi.

15 Ekim 2014 Çarşamba 11:57
SIRA SARAYLARDA...

 Meclis Başkanlık Divanı toplantısında, yeni bir yandaş hikâyesi daha ortaya çıktı. CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, 11 Temmuz’da TBMM Başkanlığı’na bilgi edinme yoluyla başvurarak, Meclis’e bağlı saray ve kasırların kafeteryalarının hangi firmalara satıldığını veya kiralandığını sormuştu. Ancak TBMM Genel Sekreterliğinin yanıtında, “TBMM’ye bağlı kurum ve kuruluşların sosyal tesislerinin hiçbir firmaya kiralanmadığı ve satılmadığı” belirtilmişti. Yalçınkaya’nın araştırmaları bu yanıtın gerçeği yansıtmadığını ortaya çıkardı. Yıldız Sarayı içerisinde bulunan Vera Yıldız Park başta olmak üzere saray ve kasırların kafeteryalarının Altınboynuz, H Yapı, Çimez Limited isimli firmalar tarafından işletildiği, hatta firmaların internette tanıtım ve reklam yaptığı Yalçınkaya’nın araştırmaları sonucu anlaşıldı.

TERLETEN SORULAR
Edinilen bilgiye göre, konu önceki gün toplanan TBMM Başkanlık Divan toplantısında gündeme geldi. Divan’ın CHP’li üyesi Yalçınkaya, Meclis İdari Teşkilatı’ndan kendisine gönderilen yazıda “Hiçbir sosyal tesis kiralanmadı veya satılmadı” dendiğini belirterek, Meclis Başkanı Cemil Çiçek’e “Her konuşmanızda şeffaflıktan yana olduğunuzu belirtiyorsunuz. Sizin şeffaflığınızdan şüphem yok ancak Meclis bürokratlarının sizin kadar şeffaf olmadığını düşünüyorum” dedi. Yalçınkaya, Meclis bürokratlarının yazılı sorularına verdiği yanıtta gerçeği sakladığını belirterek, Dolmabahçe, Yıldız Park, Küçüksu gibi kasır ve sarayların kafeteryalarının, 3 ayrı firmaya verildiğini kanıtlarıyla birlikte ortaya koydu. Bunun üzerine bürokratlar önce bunların kiralama değil “mal alımı” olduğunu söyledi. Yalçınkaya’nın, “Onun için de ihale yapılması gerekir. Bütçede bunların karşılığı neden yok” diye sorması üzerine Meclis bürokratları, iktisadi işletmeler ayrı bir statüde olduğundan bütçede yer almadığını belirtti. Ancak bu yanıt da toplantıya katılan Meclis Başkanlık Divanı üyelerini tatmin etmedi.

Taraf gazetesinden Dilek Gedik'in haberine göre; CHP’li Yalçınkaya, “İktisadi işletmeler bütçede görünmüyorsa Milli Sarayların sabit giderlerinin karşılandığı neden bütçede yazıyor? Bunların doğalgazı, elektrik, su bedelleri neden bütçeden ödeniyor?” diye sordu.

ÇİÇEK “ARAŞTIRIN” DEDİ

Yalçınkaya, Meclis Başkanı’nın olaya el koymasını isterken, Cemil Çiçek, Meclis’e bağlı tüm iktisadi işletmelerin hesapları, işletilme yöntemleri, mal alım usulleri, yapılan ihaleler, gelir-gider cetvelleriyle ilgili kapsamlı bir çalışma yapılması ve gelecek günlerde bu konuya özel Başkanlık Divanı toplantısına sunulması talimatını verdi.

HEDİYELİK EŞYA SORUSU

Yalçınkaya, TBMM’de kurulan hediyelik eşya stantlarından elde edilen gelirleri de gündeme getirdi. Hediyelik eşya satışından 2012 yılında 258.088 TL kâr elde edilmesine rağmen 2013 yılında bu kârın üç kat artarak 957.370 TL’ye yükseldiğini dile getirerek bu gelirin nereye gittiğini sordu. Meclis yetkilileri, bu gelirin personel vakfına aktarıldığını, saray ve kasırlardaki tesislerin de 2005’ten beri bu yöntemlerle çalıştırıldığını aktardı.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 15.10.2014 14:18
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol