SAVCI NET KONUŞTU...

Can Dündar, 'cemaatçi' iddiasını 17 Aralık Savcısı Celal Kara'ya açık açık sordu. Kara, hayatı boyunca 'izm'lere ve partilere takılıp kalmadığını söyledi.

29 Ocak 2015 Perşembe 14:01
SAVCI NET KONUŞTU...

 17 Aralık'ın savcısı Celal Kara, Cumhuriyet' ten Can Dündar'a verdiği röportajın bugünkü bölümünde de önemli bilgiler verdi. Dündar, 'paralel/cemaatçi' iddiasını Savcı Kara'ya açık açık sordu. Kara, hayatı boyunca 'izm'lere ve partilere takılıp kalmadığını söyledi. 17 ve 25 Aralık dosyalarının 'Asrın yolsuzluğu' damgasını yediğini belir ten Kara, "Bu algıyı değiştirebilmenin tek yolu bu iddiayı ortaya atmaktı. Somut delil ortaya konmadan atılan bu iddialar dedikodudan ibarettir. Gerçek devlet adamı dedikoduyla değil, somut delille konuşur" dedi.

İddiaları yalanlayan Kara, "Başta Erdoğan, "Bakın işte bunlar aslında beni devirmeyi planlamışlar. Hakkımda 'Dönemin Başbakanı' diye iddianame yazmışlar" dedi. Oysa iddianame za ten henüz yazılmamıştı. Bana gelen fezlekede de öyle bir ibare yok." dedi.

Cumhuriyet' ten Can Dündar'a konuşan Celal Kara, söz konusu iddianın 'algı operasyonu' için uydurulmuş bir hikaye olduğunu savundu.

"UYDURULMA BİR HİKAYE"

Kara'nın Can Dündar'ın konuyla ilgili sorularına verdiği cevaplar şöyle:

Dündar: Fezlekede Erdoğan'dan "Dönemin Başbakan'ı" diye söz edildiği iddiasının aslı nedir?

Kara: O da algı operasyonu amaçlı uydurulmuş bir hikâyedir. Sanırım mayıs sonunda önce miting meydanında dile getirildi bu iddia; sonra havuz medyası ger çek gibi köpürttü. Hangi resmi imzalı belgede varsa çıkarıp göstersinler. Benim baktığım dosyada kesinlikle öyle bir ibare yok.

" GÜYA BİR BİLGİSAYARIN..."

Dündar: Ama bir belgede geçiyor belli ki... Nedir o belge?

Kara: Taslak halindeki bir belgeden okuduklarını söylüyorlar. Bunu güya bir bilgisayarın incelemesinde, veri tabanında bulmuşlar. Oysa normalde CMK hükümlerine göre eğer bir dijital imaj incelemesi yapılacaksa ve ben sizi bilgisayarınızdaki bir belgeden dolayı suçlayacaksam, bilgisayardaki bu imajın alınması ve çözümünün yapılması gibi işlemlerin tamamının, suçlanan tarafın ya da avukatının nezaretinde gerçekleşmesi gerekiyor.

" ÖYLE BİR İBARE YOK"

Dündar: Altına imza ve paraf atmadığınız bir belge yüzünden suçlanmanız mümkün mü?

Kara: Başta Erdoğan, "Bakın işte bunlar aslında beni devirmeyi planlamışlar. Hakkımda 'Dönemin Başbakanı' diye iddianame yazmışlar" dedi. Oysa iddianame za ten henüz yazılmamıştı. Bana gelen fezlekede de öyle bir ibare yok.

"YALAN, BÖYLE BİR ŞEY YOK"

Dündar: Taslak fezlekede geçiyor olabilir mi?

Kara: "Dönemin Başbakanı" tabiri, bizim hiçbir evrakta görmediğimiz bir ibare. Yalan. B öyle bir şey asla yok. İçinde geçmiyor ama geçse bile " Olay sırasında o görevde olan kişi" anlamı çıkarılabilir. Buradan " Darbe planlamışlardı, niyetleri hükümeti devirmekti" anlamı çıkmaz. 1 savcıyla 3 tane polis kalkacak da hükümet devirecek; bunun kanıtı da bu kelime olacak. Belki avam halkı kandırabilirsiniz bununla ama başka kimse kanmaz. Siyase ten manipülasyon. Başka bir şey değil."

AÇIK AÇIK SORDU: FETHULLAHÇI MISINIZ

Dündar: Başbakan sizin dosya için "Bu, paralel yapının tezgâhıdır" dedi. Bu suçlamaya ne diyorsunuz? Siz Fetullahçı mısınız?

Kara: Alakası yok, tamamen bir algı operasyonu... Ben hayatım boyunca "izm"lere ve partilere takılıp kalmadım. Benim hayat felsefemde körükörüne sabit bir fikre saplanmak yoktur; doğrular ve yanlışlar vardır.

Dündar: Nereden çıkıyor öyleyse bu iddia?

17 ve 25 Aralık dosyaları "asrın yolsuzluğu" damgasını yemiş durumda. Bu algıyı değiştirebilmesinin tek yolu, bu iddiayı ortaya atmaktı. Fakat buna, havuz medyası dışında kimsenin inanmadığı da malum...

Dündar: Ama yıllardır yargı içinde cemaate yakın kadroların yaptığı onca hukuksuzluk da ortada…

Kara: İnsanların oraya buraya muhabbetleri, duygusal bağ ve eğilimleri, sempatileri olabilir. Bu, "paralel yapılanma" anlamına gelmez. Velev ki var; bunun görevini ifasına etki ettiğine dair ciddi bulguların-delillerin varsa ve bu suç teşkil ediyorsa, delilini ortaya koyar gereğini yaparsın. Ama bir yapıya "hukuk dışı" diyebilmen için bunu somut delillerle ortaya koy man gerekir. Hiçbir somut delil yok ortada... Sen bir sivil toplum kuruluşunu, düşünce ya da inanç grubuna "paralel devlet yapılanması" dersen, yarın bir başkası da aynı şekilde başka sivil toplum kuruluşlarına der. Bunun sonu gelmez; hukuki de değildir.


Gündem / Can Dündar'dan savcıya: Cemaatçi misiniz?

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 29.01.2015 14:08
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol