SARRAF DOSYASI YENİDEN AÇILMASIN DİYE...

Sarraf’ın ABD’deki dava kapsamında verdiği ifadeler, Türkiye'de kapatılan dosyanın yeniden açılması tartışmalarına yolaçınca AKP harekete geçti ve 680 sayılı KHK ile bu zorlaştırıldı.

11 Aralık 2017 Pazartesi 01:46

ABD’de süren Hakan Atilla davasının tanığı İranlı Rıza Sarraf’ın duruşmalardaki şoke eden itirafları, 17/25 aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonunu sonrasında Türkiye'yi yeniden çalkaladı. O kadar ki mevcut iddialar siyasetin merkezine oturdu. Hal böyle olunca 17/25 Aralık dosyasının yeniden açılıp, rüşvet almakla suçlanan bakan ve bürokratların yeniden yargılanıp yargılanamayacağı tartışmaları alevlendi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in yeniden yargılama taleplerinin artması ve duruşmada Erdoğan'ın adının da yankılanması AKP kanadını ve sarayı harekete geçirdi. “Amerika’daki mahkemede dile getirilen iddiaların değerlendirilmesini bizim yargımız yapmıştır, hükmünü de vermiştir” diyen Erdoğan bununla yetinmedi.
Hükümet, OHAL yetkisiyle çıkardığı Kanun Hükmünde Kararnameler üzerinden Sarraf’ın Türkiye’de yeniden soruşturma açılması ve soruşturmanın kamu davasına dönüşmesinin koşullarını ağırlaştırdı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu’nun onayladığı KHK ile Ceza Muhakemesi Yasası’nın “kovuşturmaya yer olmadığına dair kararları” düzenleyen maddesinde değişiklik yapıldı. Daha önce “Kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verildikten sonra yeni delil meydana çıkmadıkça, aynı fiilden dolayı kamu davası açılamaz” hükmü, “Kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verildikten sonra kamu davasının açılması için yeterli şüphe oluştaracak yeni delil elde edilmedikçe ve bu hususta sulh ceza Hâkimliğince bir karar karar verilmedikçe, aynı fiilden dolayı kamu davası açılamaz” hükmüne dönüştü.
Böylece daha önce takipsizlik kararı verilmiş dosyanın tekrar açılması için gerekli olan yeni delil koşulu, hem “yeterli şüphe oluşturma”, hem de sulh ceza Hâkimliği kararı koşulu ile ağırlaştırılmış oldu. Sulh ceza hâkimlikleri, hem 17/25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonundan sonra kuruldu, hem de bu dosya üzerinde verilen takipsizlik kararına karşı itirazları reddeden mahkemeler oldu.

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
Tiryaki 2017-12-11 14:34:22

Ulan 43 yasima geldim dogdugum ülke 43 yil boyunca bu tarz haber ile sallandi hala azitarak da devam ediyor, hain terorist kacakci pezevenk hirsiz dolandirici rüsvetci tokatci mafya evrakta sahteekarlik hortumcu ayakkabici torbaci saglikda sikandalci sigortada 5 bin ölmüs insanlarin adina 10 yil maas alan 5 bin kisi dogudan,yemin ederim meclis kökten kriminal sabikali en tehlikeli en azili suc yatagi akliniza gelebilicek her bok var her cesit kriminalizm mevcut kapatin bu meclisi