'RUSYA'NIN AMACI ÇOK FARKLI...'

Emeklİ Büyükelçi Onur Öymen, Rusya’nın, Türkiye’yi tehdit olarak gösterip bölgedeki stratejik ve askeri varlığını güçlendirmeyi hedeflediğini söyledi

25 Aralık 2015 Cuma 23:56
'RUSYA'NIN AMACI ÇOK FARKLI...'

 Emekli Büyükelçi Onur Öymen, Rusya’nın hamlelerini Türkiye’nin tek başına önlemesinin mümkün olmadığını belirterek, “Bu durum NATO’nun ortak bir sorunudur. Bu manevraları NATO içinde gündeme getirmek gerekir” derken Emekli Orgeneral Tuncer Kılınç, “Bu anlaşma Türkiye’ye karşı yapılacak bir eylemin projesidir” diye konuştu.

Stratejik üstünlük

Rusya ile Ermenistan arasında ortak hava savunma sistemi kurulması yönünde anlaşma imzalanmasını değerlendiren Onur Öymen, şöyle konuştu: “Rusya’nın elinde uçak meselesi bir bahane oldu. Öteden beri düşündükleri ve kısmen de gerçekleştirdiği stratejik oyuncu olma yönünde hamleler yapmaya devam ediyor. Bu durum Rusya’nın dünyada üstünlük kurma hedeflerinin bir işaretidir. Bu manevraları NATO içinde gündeme getirmek gerekir. Rusya, stratejik üstünlük elde etmek adına hamleler yapıyor. Rusya, Türkiye’yi bir tehdit olarak gösterip bölgedeki stratejik ve askeri varlığını güçlendirme operasyonuna devam ediyor. Tabii bu hamleler sadece Türkiye’ye bağlanamaz. Rusya, Abhazya’da üsler kurdu. Kısa süre önce Kuril adalarında denizaltı üsleri kurdu. Kırım’ı işgal ederek oradaki Sivastopol üssüne el koydu. Suriye’de yaptıkları malum. Şimdi de Ermenistan’da aynısı yapıyorlar. Türkiye durumdan rahatsızlık duyacaktır ve duymalıdır. Ama bunu sadece bir uçak meselesine bağlamak da bence isabetli olmaz. Rusya, Türkiye ile yaşadığı uçak krizini bahane ederek yayılmacı politika izlemeye devam ediyor. Rusya’nın elinde uçak meselesi bir bahane oldu. Bu durum Rusya’nın dünyada üstünlük kurma hedeflerinin bir işaretidir. Biz sadece Türkiye’ye yönelik bir Rus tehdidini NATO’ya götürürsek sonuç alamayabiliriz. Ancak Rusya’nın genel olarak dünyada böyle bir stratejik üstünlük politikasını NATO’da tartışırsak ve gündeme getirirsek başka olur. NATO’da görüşülmesi gereken konu uçak düşürülmesinden ziyade Rusya’nın bu olayı istismar ederek nasıl bir stratejik oyun oynadığını anlatmak doğru olur.”

Hava savunma

Emekli Org. Tuncer Kılınç da Rusya ve Ermenistan arasındaki anlaşmanın olası bir durumda Türkiye’nin savaş uçağını düşürmek amacıyla yapılmış olabileceğini söyledi. istiyor. Ermenistan sınırında birtakım ihlaller olabileceğini kaydeden Kılınç, şöyle dedi: “Rusya’nın Ermenistan’a kuracağı hava savunma sistemi belli ki Türkiye’ye karşı olacak. Bir fırsat yakalarsa bizim bir uçağımızı düşürmek suretiyle hıncını almak adına bir beklenti olabilir. Bunu şimdi yapması düşündürücü. Bu anlaşma Türkiye’ye karşı yapılacak bir eylemin projesidir. Böyle bir hazırlığı, Türkiye’ye yönelik Doğu Anadolu’dan bir savaş başlangıcı diye düşünmek istemem. Rusya için bunu da göze almak çok kolay değildir. Uçaklarımızın o bölgede yapabileceği bir ihlale karşı yapılmış bir hamledir.”

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 26.12.2015 00:03
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol