PARTİLİ GENELKURMAY BAŞKANI GELİYOR!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı demokratikleşme paketinin ilk bölümü, siyasi partilere ayrıldı. Siyasi partiler sistemi ve seçim sisteminde atılacak demokratikleşme adımları şöyle...

30 Eylül 2013 Pazartesi 13:08
PARTİLİ GENELKURMAY BAŞKANI GELİYOR!
1- Seçim sistemi değişiyor 

Başbakan, 3 alternatifli bir değişiklik önerisini gündeme getirdi. Bu alternatifler şöyle:
 
* Mevcut Sistemdeki yüzde 10 barajı ile devam
* Seçim barajının yüzde 5'e çeklip, 5'li gruplandırma ile daraltılmış bölge seçim sistemine geçilmesi
* Ülke barajını tamamen kaldırarak dar bölge seçim sisteminin uygulanması
 
2- Siyasi partilere devlet yardımı sistemi değişiyor
 
 *Siyasi Partiler Yasası'ndaki ek birinci madde değiştirilerek, devlet yardımı için yüzde 7 olan mevcut oran yüzde 3'e çekiliyor.
 
3- Siyasi partilerin ilçe teşkilatlanması kolaylaştırılıyor
Siyasi Partiler Yasası'nda yapılacak değişiklik ile, ilçede teşkilatmak için, beldelerde teşkilatlanma zorunluluğu kalkıyor. Mevcut sistemde bir siyasi partinin ilçede teşkilatlanmak için "beldelerin en az yarısında teşkilat kurma zorunluluğu" vardı. Şimdi beldelerde teşkilat kurulması zorunluluğu kaldırılıyor. 
 
4- Partilere eş başkanlık sistemi geliyor
Siyasi Partiler Yasası'nda yapılacak değişiklikle, siyasi partilerde eş genel başkanlığın önü açılıyor. Bunun için, Seçim kanunun 15. maddesine bir ek  getirilecek. Bu çerçevede, "siyasi partilerin tüzüklerinde yer alan ve 2 kişiden fazla olmamak kaydıyla" partilere eş genel başkan sistemi uygulama imkanı tanınacak. 
 
5- Siyasi partilere üyelikte engeller kalkıyor
Siyasi Partiler Yasası'nın 11. maddesinde değişiklik yapılarak, Siyasi partilere üye olmayı daraltan, kısıtlayan unsurlar kaldırılıyor. Oy verme hakkına sahip olan herkesin, siyasi partilere üye olabilmesinin önü açılıyor. 
 
6- Farklı dil ve lehçelerde siyasi propaganda imkanı geliyor
298 sayılı kanunun ilgili maddesi değiştirilerek, siyasi parti adaylarının yapacakları propaganda Türkçenin dışında farklı dil ve lehçeleri de kullanmalarının önü açılıyor. Benzer bir değişiklik, Siyasi partiler kanunu 43. maddesinde de gerçekleşecek. 
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı demokrasi paketinde, seçim sistemi dışında atılacak devrim niteliğindeki adımlar ise şöyle;
 
7 - Nefret suçuna ceza artımı geliyor
Nefret saikiyle işlenmesi durumunda belirli suçların cezaları arttırılıyor. Kişilerin dili, , ırkı, milliyeti, rengi, cinsiyeti, felsefi inancı, dini inancı ya da mezhebine karşı işlenen suçlarda cezalar, TCK'nın ilgili maddelerinde yapılacak değişikliklerle arttırılacak. 
 
8- Ayrımcılık ceza kapsamında
Bu çerçevede, kişinin inançlarını yerine getirmesi ya da belirli haklarını engelleyenler de, ceza kapsamına alınıyor. Bu suçun cezası 1 yıldan 3 yıla kadar gerçekleşecek. Ayrıca, "Ayrımcılıkla mücadele ve eşitlik kurulu" oluşturulacak. 
 
9- Yaşam tarzına saygı TCK ile güvence altına alınıyor
Dini inancın yerine getirilmesi ceza kapsamına alınıyor. dini ibadet ve ayinlerin yapılmasını engelleyenlere de ceza verilecek. Bu çerçevede, bir kimsenin inanç, düşünce ve kanaatlerinden kaynaklanan yaşam tercihlerine müdahale edenlere ya da bunları değiştirmeye zorlayanlara 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilecek
 
10- Klavyelere özgürlük geliyor
X-W ve Q harflerinin kullanılmasına yönelik cezai müeyyideler kaldırılıyor. 
 
11- Toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununda değişiklik 
2911 sayılı Toplantı ve gösteri yürüyüşleri kapsamında değişiklik yapılarak, toplantı yeri ve zamanının belirlenmesinde katılımcılık ilkesi getiriliyor. Toplantı ve gösterilerin süresi uzatılıyor. Mevcut sistemde açık yerlerde güneş batmadan bir saat önce, kapalı yerlerde saat 23'te son bulması öngörülen toplantı ve gösterilerin saatleri birer saat uzatılacak. 
 
12- Hükümet komiseri uygulaması sona erdiriliyor 
Hükümet komiserinin mevcut sistemdeki görevleri, "düzenleme kurullarına" devrediliyor. Bu çerçevede, toplantının sürmesinin mümkün olup olmadığına düzenleme kurulları karar verecek. Düzenleme kurulu, bu durumu kolluk kuvvetlerine iletecek. En son sözü ise toplantı ya da gösterinin yapıldığı yerdeki mülki amir söyleyecek. 
 
13- Özel okullarda farklı dil ve lehçelerde eğitimin önü açılıyor. 
2923 sayılı kanuna getirilecek ek ile, özel eğitim kurumları kanununa tabi olmak üzere, farklı dil ve lehçelerde eğitim veren özel eğitim kurumu açılabilecek. Bu dil ve lehçeler, Bakanlar Kurulu kararı ile tespit edilecek. Milli Eğitim Bakanlığı bunların esasları ve denetimini düzenleyecek. Farklı dil ya da lehçede eğitim veren özel okullarda, belirli dersler de Türkçe okutulacak. 
 
14- Köy isimleri geri veriliyor 
Köy isimlerinin değiştirilmesindeki yasal engeli kaldırıyoruz. Dayatma içeren ifadeleri kaldırıyoruz. Köy isimlerinin değiştirilmesi İçişleri Bakanlığımızca olacak. İl ve ilçe isimlerinin değiştirilmesi için yasal düzenleme gerekiyor, bu tip taleplerde burada değerlendirecektir.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 30.09.2013 13:12
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol