OSMANLI İŞGALCİ DEĞİLDİ...

Kosova Eğitim Bakanı Rame Buya’nın “Osmanlı İmparatorluğu işgalcı olarak algılanmalı” açıklamasına Kosovalı Türk vekil Enis Kervan cevap verdi.

17 Şubat 2013 Pazar 11:49
OSMANLI İŞGALCİ DEĞİLDİ...

 Geçtiğimiz yıl Kosova ziyaretinde bulunan Türkiye Cumhuriyeti eski Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’in Kosova hükümetinden Kosova’daki tarih ders kitaplarından Osmanlı egemenliğiyle ilgili işgalci ve buna benzer bölümleri çıkarması istemi ardından Kosova Eğitim Bakanlığı ile Türkiye Cumhuriyeti Eğitim Bakanlığı arasında ikili komisyon kurulmuş ve bu tür içeriklerin çıkarılması için çalışmalar başlatılmıştı. Türk Hükümeti ile anlaşan Kosova Hükümeti, Türkiye ile ilgili olarak Kosova ders kitaplarında tarihin bazı bölümlerini değiştirmeyi kararlaştırmıştı. Ancak Kosova Eğitim Bakanı Rame Buya Kosova’nın en çok satan gazetesi “Bota Sot”a dün verdiği bir demeçte, tarih ders kitaplarında tarihin değiştirilemeyeceğini açıkladığı ifade ediliyor. Haberde Bakan Buya, Kosova tarih ders kitaplarında Osmanlı İmparatorluğu’na “işgalci” dışında başka bir sıfat verilemeyeceğini söylediği yer alıyor.

Kosova’da çıkan “Bota Sot” gazetesine verdiği mülakatta bir çok soruyu cevaplandıran Kosova Eğitim Bakanı Rame Buya, tarih kitaplarında nefret içeren ifade ve paragrafların çıkarılmasıyla ilgili soruyu da yanıtladı. 
Bakan Buya, tarihin değiştirilmesi değil, Kosova’da Arnavutça tarih kitaplarında nefret içeren ifadelerin çıkarılmasının söz konusu olduğunu, bu yöndeki çalışmaların, 2004 yılında Avrupa Komisyonu tarafından ortaya atılan ve tarihi kitaplarında kin, nefret ve hakaret içeren ibarelerin kaldırılmasına ilişkin talebin yerine getirilmesiyle bağlantılı olduğuna işaret ederek, “tarihinin değiştirilmesi asla söz konusu olamaz” ifadeleri yer alıyor. Arnavut tarihinin değiştirildiğine dair söylentilere cevap veren Bakan Buya, Osmanlı İmparatorluğu’na işgalci dışında başka bir algılama yapılamayacağını ve başka bir sıfat verilemeyeceğini söyledi.
Kervan: “Osmanlı Kosova’da hiçbir zaman işgalci değildi” 
Buya’nın açıklamalarının ardından Kosova Meclisi Türk asıllı Başkan Yardımcısı ve Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Milletvekili ve aynı zamanda Kosova Meclisi Eğitim Komisyonu Üyesi Enis Kervan, DHA mikrofonuna yaptığı açıklamada, “Osmanlı asla işgalci değildi. Osmanlı adaletin, dürüstlüğün, hoşgörünün ve bereketin sembolüdür. Bu çerçevede iki ülke arasındaki dostane ilişkiler çerçevesinde kurulan komisyonlar Kosova tarih kitaplarında ve diğer kitaplarda kin ve nefret içeren kelimeleri kaldırma kararı almıştır. Bununla da yetinmeyip Avrupa’nın Kosova’ya ilerleme raporunda önerileri arasında ve uyarıları arasında kin ve nefret içeren ibarelerin tarih kitaplarından ve diğer ders kitaplardan kaldırılması yönündedir. Avrupa yolunda ilerleyen Kosova’nın her adımı Avrupa kriterleri doğrultusunda ise bu çerçevede muhakkak ki kitaplardaki bu tür kin ve nefret içeren ibarelerin gereği apaçık ortadadır. Bu yüzden Kosova kurumları elbette ki bu yönde çalışacağını ümit ediyorum ve bu yönde de hazırlıklar sürüyor. Dediğim gibi Osmanlı asla işgalci olmamıştır, kaldı ki bu topraklarda Arnavut kökenli sadrazamların ve bir sürü üst düzey yöneticilerin Osmanlı döneminde burayı yönettikleri de bir gerçektir” şeklinde konuştu.

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol