Olay! 'Türkiye Umrenin Bedelini Ödüyor'

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Aytun Çıray, Türkiye'deki virüsün gen haritasının Suudi Arabistan'daki virüsünün gen haritasına uygun olduğunu belirterek; 'Umre meselesinin bedelini ödüyoruz' dedi.

09 Mayıs 2020 Cumartesi 13:27
Olay! 'Türkiye Umrenin Bedelini Ödüyor'

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Aytun Çıray, Tele1’deki Demokrasi Arenası programında Türkiye’ye virüsün nerede gelmiş olabileceğine dair açıklamalarda bulundu.

Çıray, Türkiye'deki virüsün gen haritasının Suudi Arabistan'daki virüsünün gen haritasına uygun olduğunu belirterek; 'Umre meselesinin bedelini ödüyoruz' dedi.

Aytun Çıray canlı yayında şunları söyledi:

“Bu virüsün gen haritalarının gönderildiği bir monitör var.

Bütün dünya buna bu bilgileri gönderiyor.

Buradaki amaç virüsün yapısı değişiyor mu değişmiyor mu incelemek, hem de o virüs hangi ülkeye nereden gelerek hastalık bulaştırmış ve sayıları yükseğe ulaştırmış onu belirlemeye çalışıyor.

İşte bu monitöre baktığımız zaman Türkiye’deki virüsün karakteri, gen haritası, Suudi Arabistan’daki virüsün karakterine, gen haritasına uygun.

Yani umre meselesinin bedelini ödüyoruz.”

UMRE SÜRECİ...

Virüs salgının en önemli kaynaklarından biri, hiçbir kontrolden geçmeyen, sadece ateş ölçümüyle yurda alınan binlerce umreciydi.

Koronavirüs salgının Türkiye’deki tanımlı ilk vakası Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından 10 Mart gecesi duyurulmuştu.

Türkiye bu tarihten önce salgının başladığı kimi komşu ülkelere ya da salgının merkezi konumundaki ülkelere gidiş-gelişi durdurmuştu. Ancak Suudi Arabistan bu ülkeler arasında yer almıyordu.

Salgının Türkiye’ye giriş kaynaklarından olan Suudi Arabistan, 27 Şubat tarihinde, yani Türkiye’de ilk vakanın açıklanmasından günler önce umre alımlarını resmen durdurduğunu duyurmuştu.

Ancak o tarihte Suudi Arabistan resmi olarak bir vaka açıklamasında bulunmamıştı. 1 Mart tarihinde ise Suudi Arabistan resmen ilk vakasını açıklayacaktı.

1 MART’TA DÖNÜŞLER BAŞLADI, TEK ÖNLEM TERMAL KAMERA

Yine aynı tarihte, yani 1 Mart’ta umreden dönüşler başladı. Ancak bu tarihte ülkeye girişler sırasında alınan tek önlem “termal kameralar” oldu. Yani o tarihte eğer taşıyıcıysanız ve semptom göstermiyorsanız, havalimanından kolayca evinizin yolunu tutabiliyordunuz.

O gün ülkeye dönen bir umreci, alınan önlemi şöyle açıklıyordu:

“Biz de umre seferlerinin iptal edildiğini Medine’de öğrendik. İstanbul Havalimanı’na geldikten sonra burada kontrol edildik. Burada bir cihaz ile kontrol edildik. Birtakım sıkıntılarımızın olup olmadığını sordular. Ateşimizin öksürüğümüzün olup olmadığını sordular” 

UÇUŞLAR ONLAR DURDURDU, GELİŞLER KONTROLSÜZ DEVAM ETTİ

Birçok ülke için uçuş yasağı kararı alan Türkiye, Suudi Arabistan konusunda oldukça “sabırlı” davrandı. Ülkeler arasında uçuş yasağı kararı da şaşırtıcı olmayan bir şekilde 9 Mart’ta Suudi Arabistan tarafından alındı ve Türkiye'ye uçuşlar resmen durduruldu.

Ancak bu tarihlerde de Türkiye tarafından yapılan tek önlem uygulaması her gün uçak dolusu umreciye “14 gün evden çıkmayın” talimatı vermek ve ateş ölçümü yapmak oldu.

Buna karşın umrecilerin birçok ilde “kutsal topraklardan geldi” diye ziyaret edildikleri, yemekler verdikleri ortaya çıkmıştı.

Umrecileri ziyaret edenler arasında AKP'li ve MHP'li isimler de vardı.

13 MART’TAKİ AÇIKLAMA VE KIRILMA

Tarihler 13 Mart’ı gösterene kadar yetkililer bu konuda karantinaya yönelik tek bir ciddi adım dahi atmayınca Anadolu’nun birçok yerine ve büyük kentlere çok sayıda umreci dağılmış oldu.

10 Mart’ta Türkiye’nin resmen açıklanan ilk vakasından sonrası halkta hassasiyet ve tepkiler artarken, Diyanet Başkanı Ali Erbaş, tam da bu sırada 21 bin umrecinin ülkeye döneceğini açıkladı

13 Mart’ta yapılan bu açıklama büyük tepki çekerken, oluşan tepki sonrası “hızla” önlem alma yoluna gidildi.

AKLA GELEN TEK ÇÖZÜM

Bu süreçte yetkililerin aklına gelen ilk çözüm binlerce öğrenciyi gece yarısı devlet yurdundan atıp, yerlerine umrecileri yerleştirmek oldu. Günlerdir ülkeye gelen uçak dolusu umreci ateş ölçümü ve 14 gün tavsiyesiyle evlerine yollanırken, bu tarihten sonraki kafileler öğrenci yurtlarına yerleştirildi.

Üstelik atılan tek skandal adım bu da değildi.

Umreden dönenlerin aynı uçakta diğer yolcularla birlikte yolculuk yaptığı ve bu sırada hiçbir önlem alınmadığı da ortaya çıkmıştı.

Bu yolculuklardan birinde Samsun'a uçan bir yurttaş, uçakta çok sayıda umre yolcusu olduğunu, hiçbirinde maske bulunmadığını, sık sık öksürdüklerini ve tek bir önlem dahi alınmadığını söyleyecekti.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 09.05.2020 13:38
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol