O ÜLKEYLE VİZE KALKTI...

Katar'da Türk gazetecilere açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Bundan böyle Katar ve Türkiye arasında vizeler kaldırıldı" dedi.

02 Aralık 2015 Çarşamba 16:13
O ÜLKEYLE VİZE KALKTI...

 Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Katar Emiri Şeyh Tamim Bin Hamad Al Sani’nin baş başa ve heyetler arası görüşmenin ardından Türkiye ile Katar arasında eğitim, çevre, denizcilik, enerji, bilim ve teknoloji sektöründe 15 ayrı anlaşma imzalandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan imza töreninde yaptığı açıklamada, Katar ile Türkiye arasında 1,3 milyar dolarlık bir ticaret hacmi olunduğuna işaret ederek, bunun daha ileri seviyelere geleceğine inandığını, Türk inşaat sektörünün Katar’daki etkinliğinin her geçen gün arttığını; iki ülke arasındaki kültürel iş birliğinin de iyi noktalara geldiğini ifade etti.

YÜKSEK DÜZEYLİ STRATEJİK KOMİTE TOPLANTISI

Katar Emiri Şeyh Tamim Bin Hamad Al Sani ile Emirlik Divanı’nda baş başa görüşen Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke heyetleri arasında yapılan Yüksek Düzeyli Stratejik Komite Toplantısı’nın ardından Katar Emiri Hamad Al Sani ile Türkiye ile Katar arasında gerçekleştirilen anlaşmaların imza törenine katıldı. 

İmza törenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Katar Emiri Hamad Al Sani bir basın toplantısı düzenleyerek görüşmeye ve toplantıya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Yaptıkları görüşmede ikili ve bölgesel konuları ele alarak bunların değerlendirmelerini yaptıklarını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ile Katar arasındaki askerî, siyasi, ekonomik, idari, kültürel konuları detaylı bir şekilde ele aldıklarını ve Yüksek Düzeyli Stratejik Komite Toplantısı’nı gerçekleştirmiş olduklarını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan 15 anlaşma imzaladıkları bu toplantının, ilk olmasının yanında güçlü bir adım olması sebebiyle de öneminin büyük olduğunu ifade etti.

İki ülkedeki ilgili bakanların bundan sonraki süreçte sürekli görüşme halinde olacaklarını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, her iki tarafın da konuşmaktan ziyade netice almak üzere anlaşmalar ve görüşmeler yaparak süreci devam ettirme ve ikinci toplantıda bir araya gelindiğinde noktayı koymak üzere kararlı olduğunu aktardı.

“KATAR İLE TÜRKİYE ARASINDAKİ TİCARET HACMİ 1,3 MİLYAR DOLARö

Katar ile Türkiye arasında 1,3 milyar dolarlık bir ticaret hacmi olunduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunun daha ileri seviyelere geleceğine inandığını, Türk inşaat sektörünün Katar’daki etkinliğinin her geçen gün arttığını, iki ülke arasındaki kültürel iş birliğinin iyi noktalara geldiğini ve bu gelişmelerin kendisini onurlandırıp gururlandırdığını ifade etti.

Yaptığı açıklamada, ziyareti kapsamında Doha’da Yunus Emre Kültür Merkezi’nin açılışını yapacaklarını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘Gönül dünyamızın mimarı’ sözleri ile andığı Yunus Emre’nin, ‘Ben gelmedim dava için / Benim işim sevi için / Dostun evi gönüllerdir / Gönüller yapmaya geldim’ dizelerini hatırlatarak, “Şimdi onun ismiyle bir kültür merkezi açıyoruz ki bu kültür merkeziyle halklarımız arasındaki ilişkiler çok daha güçlü bir noktaya gelecektir" dedi.

“TERÖRE KARŞI ORTAK MÜCADELEDE TÜRKİYE KATAR İLİŞKİSİ FARKLI BİR KONUMDADIRö

Bunların yanı sıra askeri alanda attıkları adımların çok önemli olduğunu iki ülkenin bu alandaki dayanışmasının da her geçen gün daha iyi bir konuma geldiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, ticari ve ekonomik alanda atılan ortak adımların da önemli olduğunu belirtti ve şunları söyledi: “Hepsinden öte teröre karşı ortak mücadelede gerçekten Türkiye-Katar ilişkisi çok farklı bir konumdadır. Bundan dolayı ayrıca mutlu olduğumu ifade etmek istiyorum" diye konuştu.

Bölgenin, İslam dünyasının çok sıkıntılı zamanlar geçirdiğine değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye, Filistin, Mısır, Libya’da ve Arakan’da sıkıntıların olduğunu hatırlattı ve bu sıkıntıların birlikte aşılması gerektiğini vurguladı. Güvenli ülkeler olarak Türkiye ve Katar’ın emin adımlarla geleceğe yürüyeceğine inandığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklamasını, “Bu sancılı dönemi geçerken bunu başarıyla atlatacağımıza inanıyorum. Yüksek Düzeyli Stratejik Komite Toplantısı’nın iki ülke, iki ülke halkı arasında başarılı olmasını diliyorum" sözleriyle tamamladı.

KATAR İLE İMZALANAN ANLAŞMALAR

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Katar Emiri Hamad Al Sani’nin huzurunda, Yüksek Stratejik Komite 1’inci Toplantısı’nda bulunan Bakanlar ve ilgili yetkililer tarafından iki ülke arasında 15 anlaşmaya imza atıldı.

Türkiye ile Katar arasında şu anlaşmalara imza atıldı: ‘Eğitim ve Öğretim Konulu Güvenlik İşbirliği Protokolü’, ‘Jandarma Eğitim ve Öğretimine İlişkin İşbirliği Protokolü’, ‘Kamu Mali Yönetiminin Geliştirilmesi Alanında İşbirliği Hakkında Anlaşma’, ‘Eğitim Alanında İşbirliği Anlaşması’, ‘Çevre Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı’, ‘Deniz Taşımacılığı Anlaşması’, ‘Gemi adamlarının Eğitim Belgelendirme ve Vardiya Tutma Standartları Uluslararası Sözleşmesi Uyarınca Belgelerin Karşılıklı Tanınmasına İlişkin Mutabakat Zaptı’, ‘Arşiv Alanında İşbirliği Protokolü’, ‘Türkiye Kalkınma Bankası ile Katar Kalkınma Bankası Arasında İşbirliği Mutabakat Zaptı’, ‘Türkiye Sınai Kalkınma Bankası ile Katar Kalkınma Bankası Arasında İşbirliği Mutabakat Zaptı’, ‘Türk Eximbank ile Katar Kalkınma Bankası Arasında İşbirliği Mutabakat Zaptı’, ‘KOSGEB ile Katar Kalkınma Bankası Arasında Mutabakat Zaptı’, ‘BOTAŞ ile Katar Petrol Arasında Doğalgaz Alanında İşbirliğine Dair Mutabakat Zaptı’, ‘Basın ve Enformasyon Alanlarında İşbirliği Protokolü, ‘TÜBİTAK ile Katar Vakfı Arasında Bilim ve Teknoloji Alanlarında İşbirliği Protokolü’

RESMÎ ÖĞLE YEMEĞİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ortak basın toplantısının ardından Emirlik Divanı’nda Katar Emiri Hamad Al Sani tarafından onuruna verilen resmi öğle yemeğine katıldı.
Ümit KOZAN - KATAR

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 02.12.2015 16:14
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol