NYT: İstanbul'u Kaybetmek Nükleer Kayıp...

31 Mart seçim sonuçlarının dünyada da yankısı sürüyor. Dünya basını büyük kentlerin kaybedilmesinin Erdoğan için darbeden farksız olduğunu belirtti.

01 Nisan 2019 Pazartesi 22:38

CNN:

CNN International, Türkiye’deki seçim sonucunu, ‘Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yerel seçimde büyük bir siyasi yenilgiye uğradı’ başlığıyla duyurdu. AKP’nin Ankara’yı kaybettiğine, İstanbul’da da muhalefetin az farkla AKP adayınını önünde olduğuna vurgu yapılan haberde,“Bu sonuçlar resmiyete dökülürse başbakan seçildiğinden beri ülke siyasetinin egemen figürü olan Erdoğan için bir darbe anlamına gelecek” yorumu yapıldı. İstanbul’da seçim gecesi iki adayın da kazandığını açıkladığı belirtilen haberde, “Erdoğan kendisi aday değildi ancak AKP’nin yüzüydü ve haftalarca Türkiye’nin dört bir yanında miting düzenledi” ifadeleri yer aldı. Erdoğan’ın pazar günkü seçimleri, ‘beka meselesi’ olarak gördüğü anımsatılan haberde, İstanbul’un 1990’larda siyaset kariyerinin başladığı yer olduğu için ayrı bir önemi olduğu da vurgulandı.

GUARDIAN: DARBE...
The Guardian İngiliz Guardian gazetesinin haberinde seçimlerin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yönetimi için “kritik bir sınav” niteliğinde olduğu yorumu yapıldı. Kaynak: Dünya basını seçimi böyle gördü "Erdoğan iktidarı için bir darbe"  Haberde, “Türkiye genelinde rutin bir belediye seçimleri olması gerekirken, bu seçimler Erdoğan’ın 16 yıllık iktidarı için bir referanduma dönüştü ve ülkedeki ekonomik durum halk desteğine dişlerini geçirmeye başladı” dendi. “İlk sonuçlar AKP’nin iktidara geldiği 2002’den bu yana aldığı ilk önemli yenilginin işaretleri” yorumunu yapan gazete, HDP’nin de kayyum atanan bazı belediyeleri geri aldığına ve seçimle bağlantılı çıkan şiddet olaylarında en az dört kişinin öldüğü, onlarca kişinin yaralandığına da yer verdi.

FT:  KONTROLÜ KAYBETTİ...

Financial Times gazetesi seçimle ilgili haberinde “Cumhurbaşkanı, il sonuçlara göre iktidar ittifakının oyların yüzde 50’den fazlasını aldığı için rahatlamış olabilir. Ama büyük şehirleri kaybetmek, karlı anlaşmalar ve iş imkânları dâhil bu şehirlerle birlikte gelen himaye ağının kontrolünü de kaybetmek anlamına gelir” dedi

NYT: BÜYÜK GERİLEME...
Amerikan New York Times gazetesi de ilk sonuçların Erdoğan’ın “Ankara ve İstanbul’u kaybettiğine” işaret ettiğini belirtip bu sonuçların Erdoğan’ın iktidarı için “büyük bir gerileme” olarak görülebileceğini yazdı “ Erdoğan belki de siyasi kariyerinde ilk defa Türk siyasetinin gücünün merkezi Ankara ve belki de memleketi, ülkenin de iş merkezi İstanbul’da yenilgiyi tadıyor. Erdoğan’ın İstanbul’da yarışı kaybetmesi, 17 yıllık iktidardan sonra halk desteğinde düşüş yaşayan partisi için büyük bir darbe olur. Nükleer kayıp” 
New York Times haberinde, Erdoğan’ın da siyasi kariyerine İstanbul’da belediye başkanlığı yaparak başladığını ve çöp toplama, toplu taşıma gibi hizmetlerle halk desteğini inşa ettiğini yazdı. Başkent Ankara’da ve bazı şehirlerde sandıktan CHP’nin AKP’den önde çıkmasının, “partisi için bıkmadan usanmadan kampanya yürüten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için bir başarısızlık ve ekonomi idaresine ilişkin de seçmenin tepkisi” olduğunu belirtti. 

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 01.04.2019 23:52
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol