MEHMET ALİ BİRAND TRANSFER Mİ OLUYOR?

Gazeteci Mehmet Ali Birand, Kürt sorununun çözümü için 12 Haziran seçimlerinin son şans olduğunu dile getirdi. İşte birbirinden çarpıcı açıklamalar...

10 Mayıs 2011 Salı 13:51
MEHMET ALİ BİRAND TRANSFER Mİ OLUYOR?

Kanal D Haber Genel Yayın Yönetmeni ve Posta gazetesi yazarı Mehmet Ali Birand NTV'de Ruşen Çakır'ın sunduğu Yazı İşleri programına konuk oldu.

Milliyet'e transfer olma söylentilerinden, kaset skandalına, Kürt sorunundan son hazırladığı belgesele kadar pek çok konuyu açıklayan Birand seçimlerin Kürt sorunun çözümü için son şans olduğunu ifade etti.

Birand programda şunları söyledi;

"Milliyet’e doğru bir yöneliş var ama daha vakit var. Ben 30 yıl Milliyet’te yazdım. Orasıyla çok özdeşleşmiş bir halim var. Zaten orada başladım. Ali Karacan, 'Sizi görmeyi çok isterim' dedi. Aydın Bey (Doğan), “Olur” derse giderim ama kalbim Kanal D Haber’de.

Milliyet Genel Yayın Yönetmenliği yaptım malesef. Abdi İpekçi'den sonra ve dışardan çok büyük görünüyordu ancak sonradan yapamayacağımı anlayıp hemen bıraktım. Bir daha da düşünmedim, şimdi de düşünmüyorum.

Bu olaylar çok örgütlü görünüyor ve devam ediyor. Ben bunun bir merkezden kurgulanıp yapıldığını değil ama 'MHP ile ilgili oyun oynamalıyız' diyen bir grubun işi olduğunu görüyorum.

İktidarın tepesindekilerin bunları yaptığını da düşünmüyorum. Başbakan bunu kullandı ama kullanmaması gerekirdi. Deniz Baykal olayında doğru bir duruş gösterdi. Medya da üzerinde tepinmedi. Başbakan'ın MHP'ye yaklaşımı Bahçeli’nin sert yanıtlarına cevaben olabilir ama iyi olmadı.

MHP öyle bir parti ki, bu tip olayları kaldıramaz. Hele Başbakan’ın konuşmalarından sonra kaldıramaz. Barajı aşma şüpheleri var. Bu görüntüler oyları etkiler mi sorunu var. Medya yine kendini tuttu ama Deniz Baykal kadar tutamadılar.

Bu olaylar MHP’yi barajın altına çekmez ama hırpalar. Gördünüz mü, namus aile diyen parti diğer partiler gibiymiş düşüncesi oluşabilir. Ancak oyları düşürmeyeceği gibi ters de teper. Şu an MHP’nin o kadar üzerine gidiliyor ki, insanlar bunlardan hoşlanmıyor.

MHP MECLİS'E GİRMELİ

MHP Meclis’e girmeli. MHP Meclis’e girmemesi ülkücüleri sokağa döker. Ben MHP’nin Meclis’e gireceğine inanıyorum. Milliyetçi oylar Meclis’te olmalı. Başbakan Anayasa ile ilgili bir şey düşünüyor mu bilemem ama MHP Meclis’te olmalı.

MHP’nin olmaması dengeleri bozar, sokağı daha da karıştırır. Şu andaki manzarada BDP oy topluyor, CHP toparlanıyor. Kılıçdaroğlu beklenenden daha aktif çıktı. Başbakan lokomotif gibi gediyor. Tüm bunlarda MHP kenarda kalıyor.

KÜRT SORUNU

Kimsenin kopmaya niyeti yok, ne BDP’nin ne de PKK’nın. Şu an bir pazarlık yapılıyor. BDP’nin oyuna bakıldığı zaman ona oy veren insanlara sırtınızı dönemezsiniz.

Ben 1988’de PKK röportaj yaptım. Şu an medya çok değişti. O zaman Öcalan, 'Galatasaray yenilince bir operasyonu kaybetmekten daha çok içim acır. Güvercin beslerim' dediğinde idam edilecektim.

Seçimlerden sonra Türkiye’nin son şansıdır. Sonra uzun süre kanlı bir dönem yaşanır. Epey insan ölür. Artık bir takım şeyleri gerçekçi görmek lazım. Anadilde eğitim Türkçe yanında Kürtçe demek değil ama anadilde eğitim için onlara izin verilmeli.

Şimdi 28 Şubat belgeseli hazırlıyorum. Özal’ın ölümünden AK Parti’nin iktidar oluşuna kadar. Şimdi kimi eski yazılarıma bakıyorum da, benim de zaman zaman kafam karışmış. 28 Şubat’ta çok zarar görmeme rağmen askerin dediği doğru olabilir mi gibi düşünmüşüm. Bugün Taraf’taki Wikileaks yazısını okuyun bu yüzden.

Wikileaks belgeleri ABD sisteminin nasıl çalıştığını gösteriyor. Her tarafı dinliyorlar. Bizde olmayan değerlendirmeler var. Kitap olarak yayınlasalar çok iyi olacak.





Son Güncelleme: 06.10.2021 14:30
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol