MECLİS'TE İKİNCİ YEMİN KRİZİ YAŞANABİLİR

TBMM'de yemin krizi yeniden mi hortalayacak?

17 Haziran 2011 Cuma 11:29
MECLİS'TE İKİNCİ YEMİN KRİZİ YAŞANABİLİR

 'Emek Demokrasi ve Barış' bloğunun listesinden vekil seçilen Ertuğrul Kürkçü, Sırrı Süreyya Önder ve Levent Tüzel yemindeki 'Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalacağıma' cümlesini okumak istemiyor.

TBMM’de Leyla Zana’nın 20 yıl önce Kürtçe yemin etmesiyle yaşanan kriz yeniden uç verdi. Milliyet'ten Namık Durukan'ın haberine göre BDP, krizi aşmak ve milletvekillerini ikna etmek için sorunu Diyarbakır’daki toplantıda tartışıp, milletvekillerini ikna için formül bulmayı amaçlıyor. 

ZANA KRİZ YARATMAYACAK

Yeniden milletvekili seçilen Leyla Zana’nın, Türkiye Büyük Millet Meclisi kürsüsünden Kürtçe olarak, "Bu yemini Türk ve Kürt halklarının kardeşliği için okuyorum" demesi siyasi gerilimin fitilini ateşlemişti. Leyla Zana, 24 Haziran’da Meclis kürsüsünde yeniden Kürtçe yemin okuyup okumayacağına ilişkin soruya karşılık, yeni döneme uygun olmayacağını belirterek, böyle bir düşüncesinin olmadığı mesajını verdi.

SOSYALİZME AYKIRI

Ancak, BDP’nin desteklediği sosyalist kökenli Levent Tüzel, Sırrı Süreyya Önder ve Ertuğrul Kürkçü’nün milletvekili yeminini okumak istemediği öğrenildi. Sosyalist kökenli üç milletvekilinin, ırkçı söylemler bulunduğu gerekçesiyle yemin metnini okumama yönünde görüş beyanında bulunduğu belirtildi. Tüzel, Önder ve Kürkçü’nün, yemin metninin içinde yer alan, “Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalacağıma”, “Anayasaya sadakatten ayrılmayacağıma” ve “Büyük Türk Milleti önünde namusum ve şerefim üzerine and içerim” ifadelerini, düşüncelerine ters olduğu gerekçesiyle okumayacakları öğrenildi.

PARTİ SOĞUK BAKIYOR

Üç milletvekilinin yemini okumama yönündeki görüşü Diyarbakır’da bugün milletvekilleri ile yapacağı toplantıda tartışmaya açılacak. Parti yönetimi, yemin metninin okunmamasının olumsuz bir durum yaratacağı ve büyük krize neden olacağını savunuyor. BDP kökenli milletvekillerinin ise, Tüzel, Önder ve Kürkçü’nün yemini okumamasını destekleyecekleri ve bu yönde açıklamaları ile üç milletvekilinin arkasında olacakları mesajı vereceği belirtildi.





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol